Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ!!

 

1. Με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ο καθένας μας κερδίζει τη σωτηρία της ψυχής του. Χρειάζεται όμως να συνεισφέρει και τους δικούς του κόπους. Όπως λέει και ο ψαλμωδός, «αν ο Κύριος δεν οικοδομήσει το σπίτι ή δεν φυλάξει την πόλη, μάταια αγρυπνούν οι φύλακες και μάταια κοπιάζουν οι οικοδόμοι»!

2. Ερώτηση: Ποιό είναι το Θέλημα του Θεού, στο οποίο καλεί ο Απόστολος τον καθένα να φθάσει;

Απάντηση: Η τέλεια κάθαρση από την αμαρτία, η ελευθερία από τα πάθη της ατιμίας και η απόκτηση της αρετής. Δηλαδή ο καθαρισμός και ο αγιασμός της καρδιάς, που γίνεται από το Άγιο Πνεύμα. «Μακάριοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν το Θεό», είπε ο Κύριος. Και ο Δαβίδ λέει: «Ποιός είναι άξιος να ανέβη στο όρος του Κυρίου και να σταθή στον Άγιο Τόπο Του;». Kαι απαντά: «Αυτός που έχει αθώα χέρια και καθαρή καρδιά»!

3. Το Άγιο Πνεύμα, γνωρίζοντας ότι τα κρυφά πάθη μας είναι βαθειά ριζωμένα στην ψυχή και δύσκολα φεύγουν, μας παρακινεί, μαζί με την αντίστασή μας προς αυτά, να προσευχόμασθε θερμά προς τον Κύριο, λέγοντας «εκ των κρυφίων μου καθάρισόν με»!

4. Και ο Μωϋσής, θέλοντας με παραδείγματα να μας δείξει ότι η ψυχή δεν πρέπει ν' ακολουθή πότε το καλό και πότε το κακό, αλλά μόνο το καλό, λέει: «Στο αλώνι σου δεν θα ζέψεις βόδι με γαϊδούρι ν' αλωνίσεις τα σπαρτά σου», δηλαδή, στο αλώνι της καρδιάς μας, να μην αλωνίζουν μαζί η αρετή και η κακία (που σημαίνει ανακατεμένοι καθαροί και ακάθαρτοι λογισμοί), αλλά μόνον η αρετή. «Δεν θα καλλιεργήσεις στο χωράφι σου μαζί δύο είδη καρπών και δεν θα διασταυρώσεις (σμίξεις) ζώα διαφορετικού γένους». Μ' άλλα λόγια να μη μετέχει η ψυχή σε δύο αντίθετα πνεύματα, δηλαδή, στο Πνεύμα του Θεού και στο πνεύμα του κόσμου, αλλά μόνο στο Πνεύμα του Θεού, και να καρποφορεί μόνο τους καρπούς του Πνεύματος (αγάπη, χαρά, ειρήνη κ.λ.π.)! Και ο ψαλμωδός τονίζει: «Συμμορφωνόμουνα σ' όλες τις εντολές σου και μίσησα κάθε δρόμο αδικίας»!!

Μελέτημα 1ον
Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...