Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Το αντιοξειδωτικό ρόφημα που μάχεται τις σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού φαίνεται υποσχόμενο για τη θεραπεία σοβαρής πνευμονικής πάθησης. Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές

Το αντιοξειδωτικό ρόφημα που μάχεται τις σοβαρές παθήσεις των πνευμόνωνΈρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine διαπιστώνει ότι το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού μπορεί να φανεί υποσχόμενο για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής πνευμονοπάθειας.
Η νόσος την οποία φαίνεται να καταπολεμά το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι η  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) μία χρόνια, μη αναστρέψιμη, προοδευτικά εξελισσόμενη και τελικά θανατηφόρος ινωτική πνευμονική νόσος αγνώστου αιτιολογίας.
Μέχρι πριν μια δεκαετία δεν υπήρχαν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για τους ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, παρά μόνο μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων και διατήρησης της πνευμονικής λειτουργίας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Δρ. David Hill εκπρόσωπο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας οι δύο διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές για την ΙΠΙ επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, δεν κατορθώνουν όμως να την σταματήσουν. Επομένως υπάρχει ζωτική ανάγκη για νέες θεραπείες.

Η νέα έρευνα μελετά το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την φθορά που προκαλούν διάφορες διαδικασίες νόσου.
Στο πλαίσιο της έρευνας υπό την καθοδήγηση του Δρ.  Harold Chapman  από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμμετείχαν είκοσι ασθενείς με ΙΠΙ που επρόκειτο να υποβληθούν σε βιοψίες πνεύμονα. Επί δύο εβδομάδες οι μισοί ασθενείς λάμβαναν 600mg EGCG σε μορφή κάψουλας καθημερινά, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έπαιρναν.
Κατά την ανάλυση του πνευμονικού ιστού που ελήφθη στη βιοψία οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες ασθενών. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που είχαν λάβει τα συμπληρώματα είχαν μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πνευμονική ίνωση.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις δυο ομάδες ασθενών.
Ο Δρ. Hill χαρακτήρισε τα ευρήματα ενδιαφέροντα και βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες. Ωστόσο, μέχρι τότε τόνισε ότι δεν μπορούν να συναχθούν σαφή συμπεράσματα ούτε να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς. Τονίζει μάλιστα ότι επρόκειτο για μια μικρή έρευνα που δεν παρέχει αποδείξεις ότι οι κάψουλες επιγαλλοκατεχίνης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ασθενείς με πνευμονική ίνωση.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αξιολογηθεί σε τι βαθμό η λήψη του εν λόγω συμπληρώματος μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...