Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΕΣΥ έχεις ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;


Πέρασες πρόσφατα επεισόδιο ή επεισόδια πανικού;
Πίστευσες πως χανόσουν; Πως ερχόταν το  τέλος; η καρδιά σου σταματούσε και ο θάνατος πλησίαζε;
Μήπως έχεις τώρα τελευταία πολλές ταχυκαρδίες και οι παλμοί ανεβαίνουν(*) χτυπώντας κόκκινο;
Βέβαια εδώ και καιρό δεν μπορείς πια να κοιμηθείς ούτε την ημέρα ούτε την νύκτα, παρότι προσπαθείς με  τόσα πολλά  υποσχόμενα ροφήματα και χαπάκια; Και εσύ γυρνάς σαν το κοκορέτσι στο στρώμα σου .
Μήπως οι λογισμοί σου έγιναν εμμονές σου και η προσκόλησή σου σε θέματα και προβλήματα ανύπαρκτα έχουν θεριέψει και κολλήσει σαν βδέλλες επάνω σου;

Είσαι πάντα κουρασμένος ή κουρασμένη και το ο,τιδήποτε έστω και το παραμικρό σου φαίνεται Ηράκλειος άθλος και αξεπέραστο βουνό;
Τα ενδιαφέροντά που είχες πριν καιρό  έχουν εξατμιστεί και σ’ αρέσει να ξαπλώνεις με τις ώρες στο κρεβάτι ατενίζοντας το απέραντο σκοτάδι μέσα στην ψυχή σου που τελειωμό δεν έχει.
Μήπως ακόμη χειρότερα  άρχισαν να γεννιώνται μέσα σου λογισμοί και ιδεασμοί αυτοκτονίας και ψάχνεις να βρείς  διάφορους εύκολους τρόπους για να δώσεις τέλος στην ζωή σου;
Εεε τότε πολύ απλά έχεις διώξει την ζωή από μέσα σου!
Και αυτό δεν έγινε μονομιάς, ακαριαία και στιγμιαίως αλλά τόσα χρόνια μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα εξόριζες την ζωή και την χαρά από μέσα σου.
 Εγκλωβισμένος σε νοσηρές καταστάσεις και ανθρώπους, ίσως χειριστικούς. και άντε κάνε όλο υπομονή στην υπομονή, ανοχή στην ανοχή απέβαλες πανηγυρικά κάθε ικμάδα ζωής από την ζωή σου καθιστώντας την ένα αέναο θάνατο.
Διότι η κατάθλιψη είναι γεγονός όχι προσθετικό αλλά αφαιρετικό.
Δεν είναι ότι έχεις κατάθλιψη, είναι ότι δεν έχεις χαρά μέσα σου.
Και ενώ μας παράγγειλε ο Χριστός, μόλις αναστήθηκε, την εντολή της Χαράς και της Ειρήνης εμείς οι ευσεβείς Χριστιανοί  είμαστε μέσα στην λύπη και την ταραχή.
Και λοιπόν; Τι να κάνουμε τώρα; Και πως θα έρθει πάλι η χαρά;
Πολύ  απλά. Όπως έφυγε.
Μήπως πρέπει να αλλάξεις τον  μοναχικό ,«σοβαρό» και σκυθρωπό τρόπο  όπου ζεις και να πασπαλιστείς  με λίγη χαρά, παρέα, χιούμορ και ξεγνοιασιά;

 Αλλά πέρα από τις ωραίες και ανέξοδες συμβουλές που δίνουμε όλοι, οι δήθεν ειδήμονες, ετούτο που θα σε βοηθήσει σίγουρα και αποτελεσματικά  για να αποκτήσεις την χαρά είναι να βάλεις μέσα σου την πηγή της Χαράς  που είναι μόνο ο Χριστός;
Και πως όμως;
-Με την συχνή Θεία Κοινωνία!
 Η μετάληψη του Θεϊκού Σώματος και Αίματος δεν είναι μονάχα δικαίωμα και προνόμιο των χηρών, ετοιμοθανάτων και μικρών παιδιών, αλλά κάθε Χριστιανού που ως παιδιού Του Θεού δικαιούται κάθε στιγμή την αγκαλιά Tου.
Τράβα λοιπόν αμέσως τώρα και  βρές  έναν Πνευματικό που μιλάει στην ψυχή σου, κάμε καθαρή και ειλικρινή εξομολόγηση, ένα Format και delete στους ιούς εφιάλτες των αμαρτιών σου που σε καταδιώκουν  τόσα χρόνια και με την συμβουλή του πρόστρεχε όσο τακτικότερα μπορείς στο Θείον Ποτήριον.
 Η Θεία Κοινωνία όχι μόνο δίνει φωτισμό και υγεία στο σώμα αλλά θεραπεύει ακόμη και έμφυτες και μακροχρόνιες ψυχικές παθήσεις, πόσο μάλλον μία επίκτητη κατάθλιψη.
«Επισκέφτηκε κάποτε τον Γέροντα Σεραφείμ Δημόπουλο (**)στη Λάρισα, ένα πνευματικό του τέκνο και είδε έναν  ψυχοπαθή με τον συνοδό του να φεύγουν. Με αυτή την αφορμή τον ρώτησε:
-Γέροντα, τι κάνετε με αυτούς; Πως βοηθάτε τους ψυχοπαθείς;»
Και ο Γέροντας απάντησε:
-Τους λέω να τους κοινωνούν συχνά. Το Σώμα και Αίμα του Κυρίου μεταμορφώνει ριζικά όλον τον άνθρωπο.
Αναζωογονείται η ψυχή και το σώμα.
Γίνεται ένας καινούργιος άνθρωπος με άλλο χαρακτήρα και ψυχισμό. Αλλά και τα κύτταρα αναζωογονούνται. Βλέπω πως πολύ σύντομα βελτιώνονται»

π. Διονύσιος Ταμπάκης
_______________________
(*)Σε όσους είναι μονίμως με ένα πιεσόμετρο στο χέρι παρακολουθώντας τους υψηλούς παλμούς τους, καλό και ωφέλιμο θα ήταν κάθε φορά να διαβάζουν και τους ανάλογους αριθμητικά ψαλμούς.
Έτσι θα γίνουν οι Παλμοί-Ψαλμοί και θα ειρηνεύει ο άνθρωπος.
(**)(«Ασκητές μέσα στον κόσμο» εκδ. Ι.Ησυχ.Αγ.Ι.Προδρόμου Χαλκιδικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...