Μπορεί μία
οικογένεια να τραφεί σωστά και οικονομικά στης κρίσης τον καιρό;
Την ώρα που οι περικοπές πάνε κι έρχονται για να τα βγάλουμε πέρα, δείτε τις συμβουλές της διατροφολόγου Μαρίνας Παπάζογλου για να τρεφόμαστε και υγιεινά και οικονομικά!
Όπως τόνισε η κα. Παπάζογλου, το Α και το Ω για σωστά ψώνια εν μέσω κρίσης είναι να στραφούμε στις λαϊκές αγορές και τα συνοικιακά μαγαζιά της περιοχής μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα όπως κι εμείς και τους οποίους μπορούμε να εμπιστευθούμε για τρόφιμα φρέσκα, άριστης ποιότητας και γνωστής προέλευσης.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα οικονομικό εβδομαδιαίο μενού;
Την ώρα που οι περικοπές πάνε κι έρχονται για να τα βγάλουμε πέρα, δείτε τις συμβουλές της διατροφολόγου Μαρίνας Παπάζογλου για να τρεφόμαστε και υγιεινά και οικονομικά!
Όπως τόνισε η κα. Παπάζογλου, το Α και το Ω για σωστά ψώνια εν μέσω κρίσης είναι να στραφούμε στις λαϊκές αγορές και τα συνοικιακά μαγαζιά της περιοχής μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα όπως κι εμείς και τους οποίους μπορούμε να εμπιστευθούμε για τρόφιμα φρέσκα, άριστης ποιότητας και γνωστής προέλευσης.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα οικονομικό εβδομαδιαίο μενού;
Πηγή :
Τρομακτικό
Τούτη εδώ η εποχή μας δίνει εξαιρετικές λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι, και μάλιστα πολύ οικονομικά. Για παράδειγμα, βρίσκουμε στην τιμή των περίπου 50 λεπτών, κουνουπίδι που μπορούμε να γιαχνίσουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 μέτρια πατάτα ανά μερίδα και να ετοιμάσουμε ένα ωραιότατο λαδερό για να ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας. Μπορούμε να το συνδυάσουμε είτε με ένα αυγό βραστό ή λίγο τυρί, κατά προτίμηση ανθότυρο ή μυζήθρα, που κοστίζουν και λίγο φθηνότερα από τη φέτα ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί και μια φέτα ψωμί ή 1 μικρό κρίθινο/ σύμμικτο παξιμάδι.
Την επόμενη ημέρα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μερικά μπιφτέκια στο φούρνο και να τα συνδυάσουμε με κουνουπίδι εάν έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα ή μπρόκολο βραστό, που κυμαίνεται στην ίδια τιμή. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μπιφτέκια που τυχόν μας περίσσεψαν από το μεσημέρι, μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε μορφή burger, σε συνδυασμό με ψωμί, μια φέτα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά που μπορεί να έχουμε στο ψυγείο, ή λίγη μυζήθρα και λαχανικά της επιλογής μας, π.χ. μαρούλι. Έτσι, γλιτώνουμε και το delivery το οποίο θα μας κοστίσει ακριβά, τόσο σε χρήματα όσο και σε λιπαρά.
Η Τετάρτη είναι μέρα για όσπρια. Αν και ονομάζονται «φαγητό των φτωχών», η θρεπτική τους αξία κάθε άλλο παρά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού συντελεί στην πρόληψη τόσο των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, όσο και της παχυσαρκίας. Οι επιλογές είναι πολλές: φακές, ρεβίθια, μαυρομάτικα, φασόλια για φασολάδα κοστίζουν κατά μέσο όρο 1,5 ευρώ το πακέτο και σίγουρα φτάνουν για όλη την οικογένεια. Ακόμα όμως και οι τρόποι που μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ποικίλουν. Από τις κλασσικές συνταγές, μέχρι σούπες, σαλάτες και κεφτέδες.
Ωραία ιδέα είναι να μαγειρέψουμε μαυρομάτικα φασόλια (τα οποία είναι και τα φθηνότερα) με μάραθα ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας, φρέσκο κρεμμυδάκι και σκόρδο και την Παρασκευή να τα χρησιμοποιήσουμε -βρασμένα- σε μια ωραία σαλάτα με μαρούλι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και μια κονσέρβα τόνου σε νερό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
Να θυμάστε ότι όλα τα φρέσκα χόρτα που είναι στα φόρτε τους αυτή την εποχή (σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, πράσο, λάχανο, μάραθο, δυόσμος, άνηθος κ.λπ.) δεν κοστίζουν ακριβά και μπορούν να γίνουν ένα γευστικότατο σνακ για εμάς και τα παιδιά μας, όπως π.χ. μία πίτα.
Επίσης, με βάση τα λαχανικά, μπορούμε να φτιάξουμε για βραδινό μια νόστιμη και ζεστή σούπα λαχανικών, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε μια βελουτέ από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή / και πολτό ελιάς. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ογκρατέν με σπανάκι ή μπρόκολο και κουνουπίδι βραστά ή στον ατμό και να τα γαρνίρουμε με ντιπ γιαουρτιού.
Για την Πέμπτη, ένα ριζότο είτε με σπανάκι, είτε με πράσο, είτε -ακόμα καλύτερα- λαχανοντολμάδες με πλιγούρι. Ένα θρεπτικότατο, ξεχασμένο τρόφιμο που κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ ανά μισό κιλό περίπου.
Όσο για το Σαββατοκύριακο;
Μια μερίδα σπαγγέτι ολικής άλεσης με σάλτσα ναπολιτέν ή πέστο και λίγο ανθότυρο τριμμένο είναι ό,τι πρέπει για το μεσημέρι του Σαββάτου. Το βράδυ μπορούμε να βράσουμε λίγο κοτόπουλο και να φτιάξουμε μια νόστιμη σαλάτα με λαχανικά εποχής, ντιπ που θα φτιάξουμε με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σινάπι (προαιρετικά) και δυόσμο, και ίσως μερικά κρουτόν, που φτιάχνονται γρήγορα από το ψωμί των προηγούμενων ημερών, και μάλιστα χωρίς να περιέχουν το αλάτι και τα λιπαρά που έχουν τα έτοιμα.
Το υπόλοιπο κοτόπουλο μπορεί να αποτελέσει το πιάτο της Κυριακής, απλά τυλίγοντάς το σε μορφή ρολού με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής μας, σε μια μεμβράνη. Το συνδυάζουμε είτε με μια σαλάτα λάχανο – καρότο – κόκκινη πιπεριά και μια φέτα ψωμί ή με πατατοσαλάτα (1 μέτρια πατάτα βραστή, μαϊντανός, κάπαρη, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι).
Τούτη εδώ η εποχή μας δίνει εξαιρετικές λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι, και μάλιστα πολύ οικονομικά. Για παράδειγμα, βρίσκουμε στην τιμή των περίπου 50 λεπτών, κουνουπίδι που μπορούμε να γιαχνίσουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 μέτρια πατάτα ανά μερίδα και να ετοιμάσουμε ένα ωραιότατο λαδερό για να ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας. Μπορούμε να το συνδυάσουμε είτε με ένα αυγό βραστό ή λίγο τυρί, κατά προτίμηση ανθότυρο ή μυζήθρα, που κοστίζουν και λίγο φθηνότερα από τη φέτα ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί και μια φέτα ψωμί ή 1 μικρό κρίθινο/ σύμμικτο παξιμάδι.
Την επόμενη ημέρα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μερικά μπιφτέκια στο φούρνο και να τα συνδυάσουμε με κουνουπίδι εάν έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα ή μπρόκολο βραστό, που κυμαίνεται στην ίδια τιμή. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μπιφτέκια που τυχόν μας περίσσεψαν από το μεσημέρι, μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε μορφή burger, σε συνδυασμό με ψωμί, μια φέτα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά που μπορεί να έχουμε στο ψυγείο, ή λίγη μυζήθρα και λαχανικά της επιλογής μας, π.χ. μαρούλι. Έτσι, γλιτώνουμε και το delivery το οποίο θα μας κοστίσει ακριβά, τόσο σε χρήματα όσο και σε λιπαρά.
Η Τετάρτη είναι μέρα για όσπρια. Αν και ονομάζονται «φαγητό των φτωχών», η θρεπτική τους αξία κάθε άλλο παρά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού συντελεί στην πρόληψη τόσο των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, όσο και της παχυσαρκίας. Οι επιλογές είναι πολλές: φακές, ρεβίθια, μαυρομάτικα, φασόλια για φασολάδα κοστίζουν κατά μέσο όρο 1,5 ευρώ το πακέτο και σίγουρα φτάνουν για όλη την οικογένεια. Ακόμα όμως και οι τρόποι που μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ποικίλουν. Από τις κλασσικές συνταγές, μέχρι σούπες, σαλάτες και κεφτέδες.
Ωραία ιδέα είναι να μαγειρέψουμε μαυρομάτικα φασόλια (τα οποία είναι και τα φθηνότερα) με μάραθα ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας, φρέσκο κρεμμυδάκι και σκόρδο και την Παρασκευή να τα χρησιμοποιήσουμε -βρασμένα- σε μια ωραία σαλάτα με μαρούλι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και μια κονσέρβα τόνου σε νερό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
Να θυμάστε ότι όλα τα φρέσκα χόρτα που είναι στα φόρτε τους αυτή την εποχή (σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, πράσο, λάχανο, μάραθο, δυόσμος, άνηθος κ.λπ.) δεν κοστίζουν ακριβά και μπορούν να γίνουν ένα γευστικότατο σνακ για εμάς και τα παιδιά μας, όπως π.χ. μία πίτα.
Επίσης, με βάση τα λαχανικά, μπορούμε να φτιάξουμε για βραδινό μια νόστιμη και ζεστή σούπα λαχανικών, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε μια βελουτέ από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή / και πολτό ελιάς. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ογκρατέν με σπανάκι ή μπρόκολο και κουνουπίδι βραστά ή στον ατμό και να τα γαρνίρουμε με ντιπ γιαουρτιού.
Για την Πέμπτη, ένα ριζότο είτε με σπανάκι, είτε με πράσο, είτε -ακόμα καλύτερα- λαχανοντολμάδες με πλιγούρι. Ένα θρεπτικότατο, ξεχασμένο τρόφιμο που κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ ανά μισό κιλό περίπου.
Όσο για το Σαββατοκύριακο;
Μια μερίδα σπαγγέτι ολικής άλεσης με σάλτσα ναπολιτέν ή πέστο και λίγο ανθότυρο τριμμένο είναι ό,τι πρέπει για το μεσημέρι του Σαββάτου. Το βράδυ μπορούμε να βράσουμε λίγο κοτόπουλο και να φτιάξουμε μια νόστιμη σαλάτα με λαχανικά εποχής, ντιπ που θα φτιάξουμε με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σινάπι (προαιρετικά) και δυόσμο, και ίσως μερικά κρουτόν, που φτιάχνονται γρήγορα από το ψωμί των προηγούμενων ημερών, και μάλιστα χωρίς να περιέχουν το αλάτι και τα λιπαρά που έχουν τα έτοιμα.
Το υπόλοιπο κοτόπουλο μπορεί να αποτελέσει το πιάτο της Κυριακής, απλά τυλίγοντάς το σε μορφή ρολού με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής μας, σε μια μεμβράνη. Το συνδυάζουμε είτε με μια σαλάτα λάχανο – καρότο – κόκκινη πιπεριά και μια φέτα ψωμί ή με πατατοσαλάτα (1 μέτρια πατάτα βραστή, μαϊντανός, κάπαρη, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου