Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Οι φίλοι μου έχουν «ξεφύγει» και είμαι μόνος… Τι να κάνω;

 


Είναι δύσκολη η κατάσταση στην οποία οι φίλοι σου, που κάνατε παρέα χρόνια, μπορεί και από μικρά παιδιά, έχουν αρχίσει να φεύγουν από το δρόμο της εκκλησίας, ή ακόμα χειρότερα έχουν ήδη φύγει.

Σίγουρα δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να ακολουθήσει το Χριστό.

Ποια όμως θα μπορούσε να είναι η πιο σωστή στάση απέναντί τους;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσέξεις εσύ ο ίδιος. Το πάθημα των φίλων σου να γίνει μάθημα και για σένα. Διότι όπως εκείνοι «ξέφυγαν», δεν αποκλείεται κι εσύ αν δεν προσέξεις, να ξεφύγεις…

Χωρίς να τους κατακρίνεις λοιπόν διότι κι εσύ θα μπορούσες να πάθεις το ίδιο, να αγωνίζεσαι ταπεινά και να ζητάς τη βοήθεια του Θεού για να σε στερεώνει στην πορεία σου και να μην παρεκκλίνεις.

Έπειτα να εξετάσεις καλά μήπως η παρέα μαζί τους σε αναγκάζει να κάνεις συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Αν βλέπεις ότι υπάρχει κίνδυνος και για τη δική σου πνευματική ζωή, τότε καλύτερα θα ήταν να κρατήσεις αποστάσεις. Αν η παρέα αυτή δεν σε ωφελεί, ας απομακρυνθείς ευγενικά και διακριτικά.

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να μην κόψεις τελείως επαφές μαζί τους. Μια σωστή κουβέντα, ένας καλός λόγος, ή ακόμα και το παράδειγμα σου μπορεί να τους κάνει να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο. Είναι καλό να δείχνεις ότι δεν τους έχεις αποκηρύξει τελείως, απλά δε μπορείς να ακολουθήσεις τον τρόπο ζωής που κάνουν. Και μόνο που βλέπουν ότι μένεις σταθερός είναι αρκετό.

Πιο αυστηρός και απόλυτος θα πρέπει να είσαι αν οι φίλοι σου ξεπερνούν τα όρια και κινδυνεύουν σοβαρά οι ίδιοι (πχ. αν βλαστημούν τα θεία, αν κάνουν χρήση ουσιών, αν έχουν παρασυρθεί σε κάποια αίρεση ή σε τρόπο ζωής αντίθετο με το νόμο του Θεού). Σε τέτοια περίπτωση κι εφόσον όλες οι ευγενικές σου συστάσεις έχουν πέσει στο κενό, εκείνο που θα τους ωφελούσε περισσότερο θα ήταν να διακόψεις εντελώς τις σχέσεις μαζί τους. Ίσως αυτό τους συγκλονίσει και αλλάξουν τρόπο ζωής.

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα και η προσευχή. Ακόμα κι αν δεν κάνεις πλέον παρέα με τους φίλους σου αυτούς, τίποτε δεν σε εμποδίζει να προσεύχεσαι με πίστη για να τους φωτίσει ο Θεός και να επιστρέψουν στο δρόμο Του. Και να είσαι βέβαιος ότι, αν έχουν καλή διάθεση, ο Θεός θα τους βοηθήσει.

Πιο σημαντικό είναι να βρεις σωστούς φίλους, που να έχετε κοινούς αγώνες και πιστεύω.

Και υπάρχουν τέτοιοι φίλοι. Δεν είσαι μόνος! Τα κατηχητικά και οι ομάδες είναι ένας χώρος που μπορείς να γνωρίσεις άτομα που θα σε αναπαύουν και θα βοηθάτε ο ένας τον άλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...