Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Στενή επικοινωνία...

Όσο βασική είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πληροφορείται, να μαθαίνει και να αντιλαμβάνεται τους άλλους και τον έξω απ΄αυτόν κόσμο, άλλο τόσο βασική είναι η ανάγκη του να εξωτερικεύει το δικό του εσωτερικό κόσμο. Ο καθένας απο μάς αισθάνεται την ανάγκη ν΄ανοίξει την καρδιά του σε κάποιον άλλον που μπορεί να τον καταλάβει, και που δεν θα τον παρεξηγήσει. Αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματά του, τη χαρά ή τη λύπη του, τις ανησυχίες του, τους βαθύτερους σκοπούς του όπως και τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες του σχετικά με τις επιδιώξεις του. Αισθάνεται την ανάγκη κάποιου που να μπορεί να του μιλάει ελεύθερα και να είναι σε θέση να τον νοιώσει και να μή τον παρεξηγήσει. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται κοντά στον άλλον, και αυτό θα πρέπει να υπάρχει σ΄όλα τα ζευγάρια.
Για να μπορέσει να προσκολληθεί πραγματικά ο ένας στον άλλον θα πρέπει ν΄αναπτυχθεί στενή επικοινωνία μεταξύ τους κι αυτό να διατηρηθεί αδιάκοπο στο μέλλον. Θα πρέπει το ζευγάρι να φτάσει στο σημείο να επικοινωνεί ελεύθερα ο ένας με τον άλλον για να μοιράζονται τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους, τις γνώσεις και τις διαπιστώσεις τους, την πείρα τους, τις χαρές και τις λύπες τους, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες τους, όπως και τα σχέδια που κάνουν για τη ζωή μαζί με τα όνειρα τους για το μέλλον. Πως όμως θ΄αναπτυχθεί μιά τέτοια στενή επικοινωνία μεταξύ τους; Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα τις δούμε στη συνέχεια.
Κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει να δημιουργηθεί ανάμεσα στους συζύγους. Κι αυτό δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτόματα από τη μιά στιγμή στην άλλη. Όσο πολύ κι αν ο ένας αγαπάει τον άλλον, όσο πολλά κι αν είναι αυτά που τους ενώνουν, σχεδόν πάντοτε, τον πρώτο τουλάχιστον καιρό, υπάρχει κάποια αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις του άλλου και ίσως και κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τα βαθύτερα συναισθήματα και τις επιδιώξεις του. Για να εξαλειφθούν αυτά και για να μπορέσουν έτσι να εμπιστεύονται απόλυτα ο ένα τον άλλον, θα πρέπει ν΄αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο αντρών ή και γυναικών να παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευτεί ή ενημερώσει τον ή την σύζυγο τους, ή το χειρότερο, να ενεργούν κρυφά σε θέματα που έχουν σχέση με την οικογένεια τους. Εμπιστοσύνη δεν μπορεί ν΄αναπτυχθεί εκεί που υπάρχει αμφιβολία ή καχυποψία ούτε εκεί που διαπιστώνεται, αμφιλεγόμενη ή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. «Πως μπορώ να τον εμπιστευθώ, έλεγε με παράπονο μιά κυρία, για τον άντρα της, όταν άλλα λέει τη μιά στιγμή κι άλλα κάνει την άλλη». «Γιατρέ, προσπάθησα πολλές φορές να δικαιολογήσω τον άντρα μου, έλεγε μιά άλλη για το δικό της. Προσπάθησα να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται για να εξηγήσω τις ενέργειές του, αλλά τίποτα. Η συμπεριφορά του είναι τελείως αλλοπρόσαλλη». Για να μπορέσουν ν΄αναπτυχθούν καλές σχέσεις και για να μπορέσει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους, θα πρέπει τα χαρτιά να είναι πάντα ανοιχτά και να επικρατεί ειλικρίνεια και ευθύτητα στις σχέσεις τους. Μόνο έτσι θα μπορέσει ν΄αναπτυχθεί στενή επικοινωνία και ψυχική ενότητα ανάμεσά τους.
Πηγή: Μπορεί να υπάρξει… ευτυχισμένος γάμος, Dr Ανανίας Καβάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...