Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

«Το παιδί μου δεν κάνει φίλους»! Δείξτου τον σωστό δρόμο

Sad Little GirlΗ φιλία είναι ανεκτίμητη αξία και είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να τους αγαπούν πραγματικά και να τους νοιάζονται.
Τα μικρά παιδιά όμως, πολλές φορές δεν έχουν ξεκάθαρα μέσα στο μυαλουδάκι τους κάποια βασικά πράγματα για τη φιλία. Για αυτό και θα πρέπει να τα μάθουν αφού είναι σημαντικό να ξέρουν να  μοιράζονται, να υποχωρούν και να συμβιβάζονται. Το να έχουν μια παρέα, να μπορούν να συζητάνε, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να παίζουν είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Χωρίς φίλους οι ζωές των παιδιών είναι πιο κενές.

Υπάρχουν βέβαια και μερικά παιδάκια που τους είναι δύσκολο να αποκτήσουν παρέες. Τι μπορείς να κάνεις εσύ ως γονιός;
1. Από πολύ μικρό θα πρέπει να έχεις διδάξει στο παιδί σου την αξία της φιλίας. Μίλησέ του για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσει στη ζωή του αληθινές σχέσεις και πόσο γεμάτο θα νιώθει με αυτές.
2. Φέρε το παιδί σου σε επαφή με συνομίληκα παιδιά. Το βασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι απομονώνουν τα παιδιά τους επειδή είναι πολύ μικρά. Μην το κάνεις. Βγείτε βόλτες, μιλήστε με τις μητέρες και τα παιδάκια στην παιδική χαρά, κοινωνικοποίησέ το.
3. Δώστου το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι κάνετε. Δείξτου λοιπόν τη σημαντικότητα της φιλίας, κάλεσε φίλους σου στο σπίτι και φρόντισε να περνάτε καλά όλοι μαζί ώστε το παιδί να αποτυπώσει αυτές τις στιγμές.
4. Χάρισέ του ένα αδερφάκι. Τα αδέρφια βοηθούν το ένα το άλλο στο δρόμο της κοινωνικοποίησης. Επιπλέον, ένα παιδί όταν αποκτά αδέρφια μαθαίνει να αγαπά την συντροφικότητα και να την αναζητά και εκτός σπιτιού
5. Αν βλέπετε ότι δεν έχει καθόλου φίλους, κάλεσε στο σπίτι τη φίλη σου με το παιδί της. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του παιδιού σου και προσπάθησε να καταλάβεις που βρίσκεται το πρόβλημα
6. Κοινωνικοποίηση τώρα.  Προτίμησε να συμμετέχει το παιδί σου σε ομαδικά μαθήματα, που ίσως το βοηθήσουν να δημιουργήσει παρέες. Γράψτο σε κάποιο άθλημα και το καλοκαίρι στείλτο διακοπές κατασκήνωση. Εκεί ίσως να νιώσει πιο ελεύθερο και να δημιουργήσει φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...