Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Σκοπός η ένωση με τον Θεό!

Σκοποί και στόχοι στην ζωή μας
Τι σημαίνει «σκοπός και στόχος» στην ζωή μας;
Ο σκοπός στην ζωή του ανθρώπου θεωρείται και αιτία ύπαρξής του. Η ζωή του ανθρώπου μέσα στην πορεία του χρόνου αποκτά νόημα και ενδιαφέρον, καθώς ο άνθρωπος θέτει στόχους, τους οποίους προσπαθεί να  υλοποιήσει, στα πλαίσια του σκοπού που έχει  ο ίδιος καθορίσει στην πορεία του.
Ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου;
Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η ορθόδοξη πίστη, μέσα στην οποία γαλουχηθήκαμε, μας διδάσκουν ότι σκοπός του ανθρώπου είναι η Θέωση, η ένωσή του δηλαδή με τον Θεό, σε μια επικοινωνία, η οποία διεκόπη με την πτώση των Πρωτοπλάστων.
Ποιοι είναι οι στόχοι του ανθρώπου;
Στόχο στην ζωή του ανθρώπου μπορούμε να θεωρήσουμε την επιθυμία που έχει κάθε άνθρωπος να πετύχει ή να αποκτήσει κάτι το οποίο θεωρεί ωφέλιμο και αναγκαίο για τον ίδιο ή και τους συνανθρώπους του. Συνεπώς, ομιλούμε για πολλούς στόχους, που βάζει καθένας στην διάρκεια της ζωής του.
Ποια η σχέση του σκοπού και των στόχων;
Ο σκοπός είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών του ανθρώπου, η αιτία της ύπαρξής του, ενώ οι στόχοι είναι τα «σκαλοπάτια» που ανεβαίνει διαδοχικά μέσα στον χρόνο της ζωής του, κατακτώντας με την προσπάθειά του κάθε φορά και έναν στόχο, ένα «σκαλοπάτι». Στην κορυφή της κλίμακας αυτής βρίσκεται και ο σκοπός του. Ο σκοπός, συνεπώς, οριοθετεί και την ίδια την ζωή του ανθρώπου, μέσα στο πλαίσιο που θα κινούνται πλέον και οι στόχοι του. 
Τι σημαίνει «οριοθετώ» στην ζωή μου;
Οριοθέτηση στην ζωή μου είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο την έχω θέσει, ώστε κάθε σκέψη και κάθε ενέργειά μου να κινείται μέσα στα όρια αυτά.
Σαν ορθόδοξοι χριστιανοί, ακούγοντας την προτροπή του ιδίου του Χριστού: «όστις θέλει…», ακολουθήσαμε ελεύθερα την οδό που μας χάραξε ο Ίδιος. Συνεπώς, η ζωή μας όλη κινείται, οριοθετείται, παράλληλα και μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, δηλαδή η ζωή μας «μυρίζει λιβάνι»! «Μυρίζει Χριστό»!
Όπως με το φίλτρο στην βρύση πάλι νερό θα περάσει, φιλτραρισμένο όμως, έτσι και με τον Χριστό στην ζωή μας, άνθρωποι αμαρτωλοί εξακολουθούμε να είμαστε, «φιλτραρισμένοι» όμως. Θα έχουμε πάλι πτώσεις και ανορθώσεις, αλλά θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» που λέγεται εν Χριστώ ζωή.
Πώς πετυχαίνει κανείς τον σκοπό και τον στόχο που θέτει;
Με την προσπάθεια. Επειδή όμως υπάρχει και ο πειρασμός, ο οποίος μας πολεμά συνέχεια να σταματήσουμε τον αγώνα, χρειάζεται και η διάθεση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, μετά από τυχόν αποτυχία. 
Η διάθεση γεννιέται από την αγάπη που έχω για τον στόχο που έχω θέσει. Αν δεν αγαπώ πραγματικά αυτό που ορίζω σαν στόχο, δεν θα έχω την διάθεση να με σηκώσει για να συνεχίσω την προσπάθεια να τον πετύχω.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο άνθρωπος σήμερα;
Μέσα στην πολύβουη και πολυτάραχη κοινωνία που ζούμε σήμερα, η οποία είναι δημιούργημα και αποτέλεσμα αποκλειστικά δικό μας, ο σημερινός άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα: είτε συνεχίζει να ζει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έφτασε έως εδώ, να φαίνεται λυπημένος, ταραγμένος και μπροστά σε αδιέξοδο είτε αλλάζει τρόπο σκέψης και προσπαθεί να βρει τις διεξόδους σε κάθε αδιέξοδο.
Με τον ταραγμένο τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, εξαντλημένος πλέον, έχει χάσει κάθε διάθεση για προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι κατάφερε από μόνος του να φτιάξει την ζωή του χωρίς σκοπό, χωρίς στόχους. Μια ζωή κενή, η οποία δεν γεμίζει με τίποτα και μόνο λύπη προκαλεί. Μια ζωή που «μυρίζει θάνατο»!
Μόνο κοντά στον Χριστό μπορεί πλέον να αποκτήσει νόημα η ζωή του. Μόνο κοντά στον Χριστό ακόμη και το λάθος γίνεται αφορμή αγώνα και όχι απελπισίας. Μόνο με τον Χριστό, ως μοναδικό σκοπό, αποκτά νόημα και διάθεση για προσπάθεια η ζωή μας!
Τίποτα δεν μπορεί να νικήσει την αγάπη μας για τον Χριστό, γιατί μόνο με αυτήν την αγάπη γεμίζει η ζωή μας από χαρά, δύναμη και σιγουριά, ώστε να καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας που είναι ο ίδιος ο Χριστός!
+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Ηγούμενος μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...