"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

«Κάνατε εικονοστάσι τον υπολογιστή σας, και λιβανιστήρι το κινητό σας…»

PCprosefxi


Αγιορείτικα λόγια: «Κάνατε εικονοστάσι τον υπολογιστή σας, και λιβανιστήρι το κινητό σας…»

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν συχνά τό «μηδεν άγαν», δηλαδή μην παίρνεις ( μη τραβάς υπερβολικά) τα άκρα…
Όμως ο υποσχόμενος Παράδεισος που μας προσφέρει ο διαδικτυακός κόσμος της οθόνης ,μας ωθεί από την χρήση στην κατάχρηση, κάνοντάς μας καθημερινά να τον προσκυνούμε «εν όλη ψυχή ,καρδία και διανοία» σαν το άγαλμα τουΝαβουχοδονόσορα

Παραθέτουμε λίγα πνευματικά λόγια από σύγχρονους Αγιορείτες Πατέρες για την Θεοποίηση της Οθόνης, πάσης φύσεως, μήπως και προβληματιστούμε λίγο:

–Αφού λοιπόν σήμερα φτάσαμε σε σημείο να στεκόμαστε περισσότερη ώρα στα ίντερνετ, τα Φεϊσμπουκ, και στα κινητά παρά στο Eικονοστάσι μας, τότε είμαστε άξιοι της κατάντιας μας…

–Αντί να κρατάμε στο χέρι μας τοι κομποσχοίνι , βαστάμε όλη την ημέρα το κινητό. «κινητέον μάλλον ή αναπνευστέον» ( και τρέχουμε στους δρόμους παραμιλώντας σαν τους τρελούς, με τα καλώδια να κρέμονται κάτω…)

-Και το κινητό είναι ένα μικρό και εισαγωγικό σφράγισμα, αφού το έχεις στο δεξί σου χέρι (χρήση) και στο κεφάλι σου (αυτί ).

Και μην ξεχνάτε ότι και αυτό, κάθε κινητό, έχει εσωτερικά το γραμμωτό σύστημα barcode 666

-Με τις πολλές ασχολίες και μέριμνες ξεχνάμε τον Θεό όπως επέβαλε ο Φαραώ στους Εβραίους μεριμνώδεις εργασίες για να ξεχάσουν τον Θεό…

Έτσι ο σκοπός των δαιμόνων είναι να ξεχνάμε τον Θεό ! (μέριμνες, facebook, ζάλη, πληροφορίες, κινητά ίντερνετ …)

-Ακόμη και Ιερείς και Μοναχοί ξημεροβραδιάζονται στις οθόνες και στα Φείσμπουκ , ξεχνώντας ότι το κύριο έργο τους είναι Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ και μετά οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

–Γέροντα, να μπαίνουμε στο Ίντερνετ να ενημερωνόμαστε;

—«…Ποτέ δεν υπήρξε εποχή με τόση πληθώρα πληροφοριών και παράλληλα με τόση φτώχια προσευχής και πνευματικής ζωής.

Αντί λοιπόν να χάνεστε με τις ώρες στο Facebook και στα κινητά, δεν κάνετε καλύτερα λίγη προσευχή και κομποσχοίνι; Πιο πολύ θα βοηθήσετε και θα βοηθηθείτε έτσι !

–Έπεσες σε μία βαριά αμαρτία;

— Ναι αλλά την προετοίμασες ήδη από το δωμάτιό σου, από την οθόνη του υπολογιστή, ή του κινητού σου, ετοίμασες από πριν το έδαφος , απλώς τώρα εκδηλώθηκε η πνευματική κατάστασή σου .

-Το νέο είδος των σημερινών ανθρώπων θα αποτελείται από ανθρώπους ψυχασθενείς, μπερδεμένους, με ελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης, υπερπληροφορημένους διαδικτυακά σαν ζαλισμένα κοτόπουλα.

Η μόνη σίγουρη παρηγοριά τους θα είναι το καταφύγιο της φαντασίας τους (οθόνη-facebook / κινητά ) όπου θα αποσύρονται όταν δεν θα αντέχουν την τραγική πραγματικότητα.

–Wi-fi έχετε τώρα όλοι στα σπίτια σας. Ακόμη και η κουτσή Μαριώ.

Το wi-fi όμως του Θεού ,που είναι το Άγιο Πνεύμα το έχουμε στην ζωή μας; Χωρίς αυτό δεν μπορούμε ούτε να προσευχηθούμε, ούτε Παράδεισο να κερδίσουμε.

–Θα εξοικειωθεί τόσο απόλυτα ο άνθρωπος με την ζωή του διαδικτύου facebook, κινητά κ.α. που το επερχόμενο χάραγμα της Αποκαλύψεως 666 θα το δεχτεί, ή μάλλον εναγωνίως θα το αναζητήσει ως μια υπαρξιακή ανάγκη για να μπορεί να συνεχίσει να ζει και να εξυπηρετεί την κατά φαντασίαν εγωκεντρική ζωή του.

Επιμέλεια:
π.Διονύσιος Ταμπάκης – Ναύπλιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...