Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

6 λόγοι για να «κόψετε» τη ζάχαρη

Οι παρακάτω λόγοι θα σας προβληματίσουν, αν δεν σας πείσουν, για το πόσο σημαντικό είναι να περιορίσετε τη ζάχαρη που προσλαμβάνετε.


Η ζάχαρη είναι ένας από τους πειρασμούς που είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς, καθώς βρίσκεται σε πολλά φαγητά και αναψυκτικά που καταναλώνουμε καθημερινά. Ωστόσο πολλοί μπορεί να αγνοούμε τους κινδύνους που κρύβει για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας η αλόγιστη πρόσληψη ζάχαρης.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό υγείας, οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά. Οι άνδρες θα πρέπει να σταματούν στα 9.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε, αλλά και τους τρόπους για να το επιτύχουμε.
Ξεγελά το μυαλό και αυξάνει το αίσθημα της πείνας
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, δημιουργεί «σύγχυση» στα μηνύματα που ειδοποιούν τον εγκέφαλο για το αίσθημα πληρότητας, ξεγελώντας τον και κάνοντάς σας να νιώθετε πως πεινάτε ακόμη. Μπορείτε να μην το γνωρίζετε, αλλά η ζάχαρη κρύβεται ακόμη και στο ψωμί και στο λευκό και στο μαύρο ενώ τα πολύσπορα ψωμιά περιέχουν 2 γραμμάρια ζάχαρη το κάθε κομμάτι.
Επιταχύνει τη γήρανση
Η ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης. Η φρουκτόζη, το γλυκό μόριο της ζάχαρης , είναι 7 φορές πιο ισχυρό από το τμήμα της γλυκόζης, σχηματίζοντας ρίζες οξυγόνου που οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά καταστροφής των κυττάρων και συμβάλλοντας σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και σε καρδιακές νόσους .
Προσθήκη ζάχαρης μπορεί να υπάρχει ακόμη και σε χυμούς και σάλτσες ντομάτας, αλλά και σε πολλές ακόμη τροφές. Γι’ αυτό φροντίζετε πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες.
«Σκουριάζει» τους ιστούς
Κατά κάποιον τρόπο «σκουριάζουμε» καθώς μεγαλώνουμε. Το οξειδωτικό στρες «σκουριάζει» τους ιστούς του σώματός μας και η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως η «αντίδραση Maillard». Η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, επιταχύνει αυτή τη διαδικασία «μαυρίσματος».
Ζάχαρη υπάρχει στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές. Από τα 600.000 εμπορικά προϊόντα, το 80% περιέχει ζάχαρη. Αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και επιδόρπια, είναι μερικά μόνο από αυτά τα προϊόντα. Γι’ αυτό μαγειρέψτε μόνοι σας για να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης που εισέρχονται στον οργανισμό σας.
Εναποθέτει λίπος στο συκώτι
Όταν υπερφορτώνετε τα μιτοχόνδρια στο συκώτι σας με ζάχαρη, το όργανο αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει την υπερβολική αυτή ποσότητα και να την μετατρέψει σε λίπος. Μέρος από αυτό το λίπος ποτέ δεν βγαίνει από το συκώτι και οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτό αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει επιπλέον ινσουλίνη ώστε το κατεστραμμένο συκώτι να μπορεί να εκπληρώνει τις λειτουργίες του.
Αν τρώτε συχνά γιαούρτι, αποφύγετε εκείνα που περιέχουν ζάχαρη, σε ποσότητες που μπορεί να ξεπεράσουν και μια σοκολάτα.
Είναι εθιστική
Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που μας κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, εμποδίζει τα σήματα με τα οποία επικοινωνεί το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερη ζάχαρη για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί που προκαλούν αυτή την αίσθηση απόλαυσης.
Μπλοκάρει τις αρτηρίες
Με την πάροδο του χρόνου, η κακή συνήθεια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, θα αρχίσει να ερεθίζει το ενδοθήλιό σας, ένα στρώμα κυττάρων που επενδύει την εσωτερική πλευρά των αγγείων του αίματος και της λέμφου. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στα κύτταρα, κάνοντάς τα λιγότερο ευαίσθητα, γεγονός που επηρεάζει τα ποσοστά οξυγόνου που στέλνονται στα όργανα.
Ακόμη και το κατεψυγμένο κρέας περιέχει ποσοστά ζάχαρης. Γι’ αυτό αποφύγετε τα κατεψυγμένα ή έτοιμα φαγητά και αφιερώστε χρόνο για μαγείρεμα, καθώς είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...