Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού.

Το πορτοκάλι είναι εσπεριδοειδές που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε θερμές περιοχές και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, λόγω της αρωματικής του γεύσης, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας.
Τις γιορτινές μέρες έχει την τιμητική του σε γλυκά και φαγητά, αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ όλο το χειμώνα μας γλυκαίνει με τη γεύση του, είτε ως χυμός, είτε ως ζουμερό κομμάτι φρούτου.

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της νόστιμης γεύσης του. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε θερμές περιοχές και έχει δύο ποικιλίες, τη γλυκιά –που είναι συνήθως πιο αρωματική- και την πιο πικρή.

Εκτός όμως από το ότι είναι νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Επίσης τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη αυτού του χειμωνιάτικου, αρωματικού φρούτου.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Μία ένωση που βρίσκεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται D-λιμονένιο, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Μειώνει τη χοληστερόλη
Ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά υψηλότερη στον εσωτερικό φλοιό, παρά στην πορτοκάλι τους σάρκα. Η πηκτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματοςΜελέτες έχουν δείξει ότι το φλαβονοειδές που ονομάζεται εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος.

Καρδιαγγειακά οφέλη
Τα πορτοκάλια περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ και ερπεριδίνη, που προωθούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τρώγοντας ένα πορτοκάλι την ημέρα, κρατάτε το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές.

Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα πορτοκάλια βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και στη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη στη Βρετανία, βρέθηκε ότι ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΗ ισχυρή περιεκτικότητα βιταμίνης C στο πορτοκάλι, διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφράΗ τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Σε μια προκαταρκτική μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη άλλων εσπεριδοειδών, για την πρόληψη των λίθων των νεφρών. Πάντως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών.

Προωθεί την απώλεια βάρουςΤο πορτοκάλι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες. Ένα μέτριο πορτοκάλι έχει μόλις 65 θερμίδες και είναι ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το πορτοκάλι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι να τρώμε λιγότερο.

Διατηρεί υγιές δέρμα
Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

Προστατεύει από μολύνσεις
Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε αφθονία στο πορτοκάλι και βοηθούν στην προστασία έναντι των ιικών μολύνσεων.

Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα
Η υψηλή περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην τόνωση των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Συντελεί στην υγεία των οστών και των δοντιώνΤο πορτοκάλι είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην προστασία και την διατήρηση υγειών οστών και δοντιών.

Αποτρέπει τα έλκη
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του πορτοκαλιού σε φυτικές ίνες, το φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του έλκους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...