Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Περί Θείας Κοινωνίας

 


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Για τη Θεία Κοινωνία

Αγαπητοί μας ενορίτες, επειδή το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι πολύ σοβαρό,  γράφουμε αυτά τα λίγα λόγια, με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Είναι άκρως απαραίτητο όλοι μας να είμαστε συνεχώς ενωμένοι με τον Χριστό, μεταλαμβάνοντας το Σώμα Του και το Αίμα του. Ο Ίδιος μας είπε, ότι όποιος είναι ενωμένος μαζί μου «έχει ζωήν αιώνιον».  Όποιος δεν κοινωνάει, αποκόπτεται από το σώμα του Χριστού και ξηραίνεται και πεθαίνει όπως ο βλαστός της κληματαριάς όταν αποκοπεί από τον κορμό της. (ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΕ,5)
Εάν κάποιος δεν είναι ενωμένος με τον Χριστό, παύει να είναι μέλος της Εκκλησίας και έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μας παραγγέλλει, να κοινωνάμε συνέχεια, όποτε γίνεται Θεία Λειτουργία, γιατί γι’ αυτό τελείται το Ιερό Μυστήριο, για να κοινωνάμε και γι’ αυτό κυρίως πηγαίνουμε στη Θεία Λειτουργία. Ο Ιερός Χρυσόστομος μας λέει: «Ένας να είναι ο πόθος σας, κάθε φορά που πηγαίνετε στη Λειτουργία να κοινωνάτε, και μία να είναι η λύπη σας, αν πήγατε στη Λειτουργία και δεν κοινωνήσατε.»
Ενώ όμως είναι τόσο απαραίτητο να κοινωνάμε, υπάρχουν και κάποια εμπόδια, που μας κρατούν μακριά από τη Θεία Κοινωνία. Θα αναφέρουμε μερικά.
Αυτός που δεν πιστεύει ότι ο Χριστός είναι Θεός, δεν μπορεί να κοινωνάει.
Αυτός που δεν πιστεύει, ότι αυτό που θα κοινωνήσει είναι Σώμα και Αίμα του ενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού δεν πρέπει να κοινωνήσει.
Αυτός που μέσα στην καρδιά του έχει φθόνο, εκδίκηση, κακία, για τον συνάνθρωπό του, δεν πρέπει να πλησιάσει το Άγιο Ποτήριο.
Αυτός που κατακρίνει και συκοφαντεί τους συνανθρώπους του, πρέπει να απέχει από το Μυστήριο.
Αυτός που καταφεύγει σε μάγους, μέντιουμ, χαρτορίχτρες, πιστεύει στα ζώδια και σε άλλα διαβολικά πράγματα, είναι φρόνιμο να στέκεται μακριά από το Άγιο Ποτήριο. Αυτός δείχνει απιστία στην Πρόνοια του Θεού.  

Η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι το σώμα μας είναι ναός του Θεού. Μέσα σ’ αυτόν το ναό δεχόμαστε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Καταλαβαίνουμε πόσο καθαρός πρέπει να είναι αυτός ο ναός για να φιλοξενήσει τον Χριστό! Κατά τον Απόστολο Παύλο, η αμαρτία που κυρίως λερώνει το σώμα είναι η πορνεία. Επομένως ο άνθρωπος που έχει πέσει στην πορνεία, δεν πρέπει να κοινωνάει. Αυτοί που έχουν κάνει πολιτικό γάμο, δεν μπορούν να κοινωνάνε. Ούτε αυτοί που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης,  ούτε αυτοί που συζούν αστεφάνωτοι. Είναι μεγάλη αμαρτία το να βεβηλώνεται ο ναός του Θεού, με τέτοιες συμπεριφορές!
Επίσης δεν μπορεί να κοινωνάει αυτός που έχει διαπράξει φόνο.
Αυτός που κλέβει. Αυτός που δεν σέβεται τους γονείς του.
Αυτός που κατηγορεί την Εκκλησία και τους Ιερείς.
Αυτός που βλασφημεί.
Όποιος πέφτει σ’ αυτά και σε άλλα αμαρτήματα, δεν έχει το δικαίωμα να πλησιάζει την Ωραία Πύλη για να βάλει μέσα του το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Η αγάπη όμως του Χριστού έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Αναλαμβάνει ο Ίδιος να παραμερίσει τα εμπόδια της Θείας Κοινωνίας. Έχει ορίσει το Μυστήριο της Μετανοίας – Εξομολογήσεως, που εξαλείφει τις αμαρτίες και ανοίγει και πάλι το δρόμο για τη Θεία Κοινωνία.
Όποια και να είναι τα αμαρτήματα που διαπράττει ο Χριστιανός, εάν μετανοήσει ειλικρινά, εάν πάρει την απόφαση να τα διακόψει, τότε μπορεί να ξαναδεχθεί μέσα του τα Τίμια Δώρα. Προσέρχεται με συντριβή και αληθινή μεταμέλεια στην εξομολόγηση, ομολογεί την αμαρτωλότητά του και ο Πνευματικός αναλαμβάνει να τον επανασυνδέσει  με τον Χριστό.
Αγαπητοί μας αδελφοί, ας προσερχόμαστε συνέχεια στη Θεία Κοινωνία με καθαρή την καρδιά, για να έχουμε εξασφαλισμένη την ένωσή μας με τον Σωτήρα Χριστό και να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για τη μετάβασή μας από την πρόσκαιρη αυτή ζωή, στην αληθινή, στην αιωνιότητα. Αμήν.



Η  προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία, συνίσταται στα εξής:

1)Να πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος (Θεάνθρωπος)
2)Να πιστεύουμε ότι αυτό που κοινωνάμε είναι Σώμα και Αίμα Χριστού.
3)Να ζούμε σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
4)Να μη λείπει από το νου μας, το στόμα μας και την καρδιά μας η προσευχή.
5)Να εκκλησιαζόμαστε τακτικά.
6)Να αισθανόμαστε την αμαρτωλότητά μας και να μετανοούμε γι’ αυτήν.
7)Να διώχνουμε από μέσα μας τις αμαρτίες μας με την εξομολόγηση.
8)Να μελετάμε Χριστιανικά βιβλία και να ακούμε κηρύγματα.
9)Να είναι πάντα καλές οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας και να συγχωρούμε τα λάθη τους. Να είμαστε συμφιλιωμένοι μαζί τους.
10)Ποτέ να μην εκδικούμαστε τους συνανθρώπους μας, να μην τους ζηλεύουμε και να μην τους φθονούμε. Να είμαστε τίμιοι στις συναλλαγές μας μαζί τους.
11)Εάν έχουμε κατακρίνει ή συκοφαντήσει κάποιον, να διορθώσουμε τη ζημιά που του έχουμε κάνει.
12)Να επιστρέψουμε κάτι που τυχόν έχουμε κλέψει.
13)Να μη λέμε ποτέ ψέματα.
14)Όσο μπορούμε να κάνουμε ελεημοσύνες.
15)Να προσέχουμε πάρα πολύ τα λόγια μας, τις πράξεις μας και τις σκέψεις μας.
16)Να έχουμε πάντα καθαρή τη συνείδησή μας και την καρδιά μας, για να υποδεχόμαστε τον Χριστό μέσα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...