Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα: η Βασιλεία του Θεού αποκαλύπτεται στους ανθρώπους

Χριστούγεννα
 Χριστούγεννα! Η πρώτη εορτή της χριστιανοσύνης!

Ο πάντοτε δοξαζόμενος Θεός, έρχεται ειρηνικά και αθόρυβα στην πολύπαθη ανθρωπότητα, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του. Βρέθηκε επιτέλους ο κατάλληλος τόπος, για να υποδεχθεί τον Βασιλέα όλων. Είναι η άσπιλη Παρθένος Μαρία.
Έρχεται ο Θεός να φανερώσει τη Βασιλεία του. Έρχεται να μας ανυψώσει από δούλους της αμαρτίας, σε βασιλείς της Βασιλείας των ουρανών.
Το πρώτο κήρυγμα του ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου, του Ιησού Χριστού, ήταν: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. δ΄ 17). Αλλάξτε τρόπο σκέψεως και ζωής, διότι έφθασε η Βασιλεία των Ουρανών. Ήλθε στη γη, είναι παρούσα!
Ποια είναι όμως η Βασιλεία των ουρανών; Πώς θα την διακρίνουμε; Η Βασιλεία των ουρανών είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήρθε στους ανθρώπους. Είναι η Εκκλησία ολόκληρη. Είναι ο Άγιος Τριαδικός Θεός με τους ανθρώπους και τους αγγέλους και την κτίση ολόκληρη. Η Βασιλεία του Θεού εδώ στην γη είναι η Θεία Λειτουργία.
  • Θέλεις να δεις το Θεό; Έλα στη Θεία Λειτουργία!
  • Θέλεις να ζήσεις την Βασιλεία του Θεού; Έλα στη Θεία Λειτουργία!
  • Θέλεις να ζεις στη ζωή της Βασιλείας του Θεού; Ζήσε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με τις εντολές του!
Εάν δεν είχαμε αποστατήσει από το Θεό και δεν είχαμε διαστρεβλωθεί, δεν θα υπήρχε η ανάγκη να υπάρχουν οι εντολές. Τηρώντας τώρα τις εντολές του Θεού, εισερχόμαστε στη Βασιλεία του Θεού, όπου δεν υπάρχει καμία εντολή.
Όπου υπάρχουν εντολές, έχουμε περιορισμούς. Στη Βασιλεία του Θεού υπάρχει ελευθερία. Εκεί ο άνθρωπος κινείται αγαπητικά προς το Θεό. Κινείται αυθόρμητα προς το αγαθό. Έχει ταυτίσει το θέλημά του με το θέλημα του Θεού. Δε ζει πλέον αυτός, αλλά ζει ο Θεός εν αυτώ. Όταν όμως μέσα μας υπάρχει ο Θεός, αυτό είναι μακαριότητα, είναι ευτυχία, είναι ηδονή άφθαστη.
Αυτή είναι η τέλεια κατάσταση του ανθρώπου. Γι’ αυτή τη μακαριότητα είμαστε πλασμένοι. Η ρήση του Αγίου Τριαδικού Θεού το μαρτυρεί: «ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν», (Γένεση α΄ 26) και μας έπλασε με σκοπό να ομοιάσουμε τον Θεό.
Όταν ρώτησαν κάποτε τον Ιησού Χριστό, πού είναι η Βασιλεία του Θεού, τους απάντησε ότι: «εντός υμών εστι», (Λουκ. ιζ΄ 21). Τι εννοούσε μ’ αυτό ο Χριστός; Ότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάπου αλλού ή θα έρθει κάποτε, αλλά είναι μέσα μας, είναι ανάμεσά μας, είναι παρούσα τώρα, εδώ. Δηλαδή, όταν ο άνθρωπος δέχεται μέσα του και στη ζωή του τον Χριστό, αυτός ζει από τώρα, από εδώ, απ’ αυτή τη ζωή, τη Βασιλεία του Θεού! Είναι καταπληκτικό! Είναι υπέροχο!
Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να πλανηθεί από το διάβολο, ώστε να θελήσει να ψάξει αλλού να βρει τη μακαριότητα, διότι την έχει, τη ζει. Γι’ αυτό και ό,τι είναι κοσμικό το αποφεύγει. Το αποφεύγει όχι αναγκαστικώς και μετά κόπου, αλλά ελευθέρως και αυτοβούλως και χωρίς κόπο.
Προ της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου, οι πάντες ήταν δούλοι του διαβόλου, πράττοντας όλα εκείνα που δεν αρμόζουν στον «κατ’ εικόνα Θεού» πλασμένο άνθρωπο. Και αυτό ήταν μία αφόρητη κατάσταση. Ήταν η δουλεία της δαιμονικής ειδωλολατρίας, για την οποία δεν ήταν πλασμένος ο άνθρωπος. Γι’ αυτό, όταν ήρθε ο Χριστός και ήρθε η Βασιλεία του Θεού στη γη, έφευγαν οι άνθρωποι από την ειδωλολατρία, για να γλυτώσουν απ’ αυτή την τυραννία της δουλείας του διαβόλου και να εισέλθουν στην ελευθερία και ανάπαυση της Βασιλείας του Θεού.
Γι’ αυτό και οι πρώτοι χριστιανοί, όταν τους ζητούσαν να προσκυνήσουν τα είδωλα ή να προσφέρουν θυσίες, εκείνοι προτιμούσαν τον πιο οδυνηρό θάνατο παρά τη λατρεία των ψεύτικων ειδωλολατρικών θεών. Ζούσαν από εδώ τη Βασιλεία των Ουρανών!
Χριστούγεννα
Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, αγαπητοί μου, αυτό το μήνυμα φέρνει στους ανθρώπους:
  • Ήλθε ο Θεός στη γη, για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από τη δουλεία του Σατανά!
  • Ήλθε, για να καθιδρύσει τη Βασιλεία του στον κόσμο!
  • Ήλθε, να κάνει τον κόσμο Βασιλεία!
  • Ήλθε, να δώσει ειρήνη, χαρά και μακαριότητα!
Το έψαλλαν και οι μυριάδες των αγγέλων στον ουρανό, όταν γεννήθηκε ο Χριστός: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». (Λουκά β΄ 24)
Μπορούμε όλοι να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας του Θεού!
Με πολλές ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα,
ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...