Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ενθυμού τον Ιησού Χριστό, Του Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Ο πιστός άνθρωπος, όταν βρίσκεται μπροστά σε εμπόδια και δυσκολίες, που δημιουργούν οι περιστάσεις του βίου του, αναζητεί αρωγό και συμπαραστάτη για να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει.
Σ’ αυτό ανταποκρίνεται η πνευματική Μητέρα μας Εκκλησία και με το στόμα του αποστόλου Παύλου, που προτρέπει τον πιστό σε κάθε είδους δυσχέρειες που τον ταλανίζουν, να ενθυμείται τον Ιησού Χριστό: «Να ενθυμήσαι τον Ιησού Χριστό» (Προς Τιμόθεον Β’ β’ 8).

1. Oταν μέσα σου νιώσεις την ανάγκη σωτηρίας, θυμήσου τον Ιησού Χριστό.
Επειδή «τούτον ο Θεός αρχηγόν και σωτήρα ύψωσε»  (Πράξεων ε’ 31).
Επειδή από κανέναν άλλο δεν μπορεί να προέλθει η σωτηρία, ούτε υπάρχει άλλο πρόσωπο κάτω από τον ουρανό δοσμένο στους ανθρώπους, με το οποίο να μπορούν να σωθούν (Πράξεων δ’ 12).
2. Oταν βρίσκεσαι σε ταραχή, θυμήσου τον Ιησού Χριστό.
Επειδή Εκείνος προτρέπει να Τον εμπιστεύονται, λέγοντας «ας μην ταράζεται η καρδιά σας, να χετε εμπιστοσύνη στον Θεό, και σ’ εμένα» (Ιωάννου ιδ’ 1).
Επειδή Εκείνος ενδιαφέρεται για σένα, όπως ενδιαφερόταν για τους Μαθητές Του, όταν τους ρώτησε «Γιατί είστε τρομαγμένοι και γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες;» (Λουκά κδ’ 38).
Αυτός θα διαλύσει τη ζάλη της ταραγμένης καρδιάς σου.
3. Oταν δοκιμάζεσαι, θυμήσου τον Ιησού Χριστό.
Επειδή, είναι ο Αρχιερέας που δείχνει συμπάθεια και συμπαραστέκεται στον αγώνα σου, όπως διακηρύχθηκε από τον απόστολο Παύλο: «Δεν έχουμε αρχιερέα, που να μην μπορεί να συμμεριστεί τις αδυναμίες μας. Αντίθετα, έχει δοκιμαστεί σε όλα, επειδή έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς, χωρίς όμως να αμαρτήσει» (Προς Εβραίους δ’ 15).
Επειδή, όταν υπομένεις με επιτυχία και καρτερία, χωρίς γογγυσμούς διαμαρτυρίες και απελπισία τις δοκιμασίες της ζωής σου, θα λάβεις τον έπαινο του Θεού κατά τη διαβεβαίωση του αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου: «Μακάριος ο άνθρωπος που δέχεται με υπομονή τις δοκιμασίες! Γιατί, αν υποστεί με επιτυχία τις δοκιμασίες, θα κερδίσει το βραβείο της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Θεός σ’ όσους τον αγαπούν» (Ιακώβου α΄ 12).
4. Οταν σηκώνεις κάποιο Σταυρό, θυμήσου τον Ιησού Χριστό.
Επειδή ο Ιδιος καθόρισε, ότι άξιος του διδασκάλου του είναι ο μαθητής που ακολουθεί, δηλαδή μιμείται τον δάσκαλό του: «Κι όποιος δεν παίρνει τον Σταυρό του και δεν με ακολουθεί, δεν είναι άξιος για μαθητής μου» (Ματθαίου ι’ 38).
Κι αν ο Σταυρός είναι συνεχής, θημήσου την προτροπή Του να σηκώνεις τον Σταυρό καθημερινώς: «Ο Ιησούς έλεγε σε όλους: “Οποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας σηκώνει κάθε μέρα το σταυρό του κι ας με ακολουθεί”» (Λουκά θ’ 23).
5. Οταν αποτύχεις σε κάποιο σκοπό, θυμήσου τον Ιησού Χριστό.
Μαζί Του μπορείς να κάμεις μία καινούργια αρχή, να προσπαθήσεις πάλι, όπως έπραξαν οι μαθητές Του κατά την προτροπή Του: «Ο Σίμων του αποκρίθηκε: “Διδάσκαλε, όλη τη νύχτα παιδευόμασταν και δεν πιάσαμε τίποτε· επειδή όμως το λες εσύ, θα ρίξω το δίχτυ”» (Λουκά ε’ 5)
Συμπέρασμα:
Σ’ όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι και ταλαιπωρείσαι ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, για να αισθανθείς δυνατός και να μην αποκάμεις.

Εφημερίδα «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...