"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ακολουθίες των μυστηρίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα μυστήρια είναι ιερές τελετές που συνέστησαν ο Κύριος και οι Απόστολοι, με τις οποίες κατά τρόπο μυστικό και θαυμαστό με ορατά σημεία μεταδίδεται στους πιστούς η αόρατη Χάρη του Θεού.
Με τη ζωντανή, ενσυνείδητη και γεμάτη πίστη συμμετοχή μας στα μυστήρια γινόμαστε μέτοχοι της θεϊκής ζωής, δηλαδή αγιαζόμαστε, μετέχουμε στο εκκλησιαστικό γεγονός μαζί με όλους τους ανθρώπους που έχουν την ίδια πίστη με μας και γι΄ αυτό τους θεωρούμε αδελφούς μας. Αυτή η κοινή μετοχή στις τελετές αυτές, που γίνεται στο όνομα του αναστημένου Χριστού, μας δίνει την ελπίδα της αιώνιας ζωής.

mystiria_mesaΤα μυστήρια είναι επτά.
Το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Εξομολόγηση και η Θεία Ευχαριστία είναι υποχρεωτικά για όλους τους Χριστιανούς.  Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να λέγεται Χριστιανός, αν δεν συμμετέχει σ’ αυτά.
Η Ιεροσύνη, ο Γάμος και το Ευχέλαιο είναι προαιρετικά. Δηλαδή μπορεί κάποιος Χριστιανός να μην συμμετάσχει ποτέ σ’ αυτά. π.χ. Στο μυστήριο της χειροτονίας θα προσέλθει όποιος αποφασίσει να γίνει κληρικός, όχι όλοι οι Χριστιανοί.Όλα τα μυστήρια τελούνται από τους ιερείς της εκκλησίας που έχουν το βαθμό του πρεσβυτέρου ή του επισκόπου. Οπωσδήποτε όμως, για να τελεσθεί ένα μυστήριο, πρέπει να είναι παρών και να συμμετέχει τουλάχιστον ένας χριστιανός. Π.χ. Ένας ιερέας δεν μπορεί να τελέσει ολομόναχος τη Θεία Λειτουργία ή το Ευχέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...