Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ιδέες για ταξίδι χωρίς αυτοκίνητο

«Χωρίς αυτοκίνητο δεν πας πουθενά». Αν υπάρχει ένα είδος ταξιδιωτικού ρατσισμού που σιχαινόμαστε περισσότερο, είναι το παραπάνω. Κι αυτό όχι γιατί αδικεί όλους εμάς που συνειδητά έχουμε αποφασίσει να μην έχουμε αυτοκίνητο (ή όσους έχουν αλλά κλαίνε κάθε φορά που βλέπουν πίνακα τιμών σε βενζινάδικο), αλλά επειδή περιέχει όντως μια δόση αλήθειας. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, δεν μπορείς να φτάσεις στο πιο ψηλό χωριό του Ολύμπου. Δεν μπορείς να αποφασίσεις ξαφνικά πως θέλεις να πας βόλτα στο διπλανό δάσος ή να πεταχτείς μέχρι την διπλανή πόλη για clubbing. Δεν μπορείς να επιλέξεις το καλοκαίρι οποιοδήποτε νησί για διακοπές, γιατί θα πρέπει να βασίζεσαι σε δρομολόγια του τοπικού ΚΤΕΛ για το μπάνιο σου και να είσαι πίσω από τις έξι το απόγευμα γιατί μετά θα πρέπει να γυρίσεις περπατώντας στον κακοτράχαλο χωματόδρομο.
Δεν θα υπήρχαν φυσικά όλα αυτά τα προβλήματα αν είχαμε υπεραστικά μέσα μεταφοράς με αξιοπιστία, ικανοποιητικό δίκτυο και τακτικά δρομολόγια. Αλλά δεν έχουμε. Αυτή είναι η μισοάδεια πλευρά του ταξιδιωτικού ποτηριού.

Όλοι εμείς οι περήφανοι «άτροχοι» ταξιδιώτες, όμως, προτιμάμε την μισογεμάτη πλευρά. Εκείνη που εστιάζει όχι στο δίκτυο διαδρομών που δεν υπάρχει, αλλά σε εκείνο που υπάρχει. Θυσιάζουμε λίγη από την ευελιξία του αυτοκινήτου, προετοιμαζόμαστε για μερικές χαμένες ώρες ανταποκρίσεων ή καθυστερήσεων – αλλά αποζημιωνόμαστε από το χαμηλότερο συγκριτικά κόστος- και επιβιβαζόμαστε σε λεωφορεία και τρένα, για μερικούς από τους πιο όμορφους ελληνικούς προορισμούς.

*Ναύπλιο
Τα γραφικά καλντερίμια και η πανέμορφη παλιά πόλη της πιο γοητευτικής γωνιάς της Νότιας Ελλάδας βρίσκονται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα – ιδανικός προορισμός για ένα σαββατοκύριακο μίνι αλλά απολαυστικής απόδρασης.
Τι να δείτε: -Πρώτα και κύρια, την παλιά πόλη, στα ρομαντικά καλντερίμια της οποίας κρύβονται όχι μόνο χαριτωμένα café και μαγαζάκια, αλλά και όλη η Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, που είχε ως σημείο αναφοράς αυτά τα μέρη.
-Την πλατεία Συντάγματος, που περιστοιχίζεται από σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως η πρώτη Ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ι. Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
-Το Μπούρτζι, μετά από μια παγωμένη αλλά αναζωογονητική βαρκάδα προς το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπου δεσπόζει το επιβλητικό φρούριο.
-Το Παλαμήδι, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τα αθλητικά παπούτσια σας, οι σόλες των οποίων θα πατήσουν τα χίλια μείον ένα σκαλοπάτια του για να φτάσουν μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές τους εκεί όπου η θέα κόβει την ανάσα.
-Το ενδιαφέρον Μουσείο Κομπολογιού στην παλιά πόλη http://www.komboloi.gr/index2.htm για να μάθετε την Ιστορία σε… χάντρες.

Πώς θα πάτε: Με το ΚΤΕΛ Αργολίδας, με ένα από τα περίπου 14 καθημερινά δρομολόγια από τον Κηφισό (περίπου ανά μία ώρα).
Διάρκεια ταξιδιού: 2 ώρες και 10 λεπτά περίπου
Τιμή εισιτηρίου: 23€ μετ’ επιστροφής
Περισσότερα: Για τα δρομολόγια και τις τιμές στο ΚΤΕΛ Αργολίδας

*Έδεσσα
Μία από τις πιο υποτιμημένες πόλεις της Μακεδονίας έχει αποκτήσει συχνότατη σύνδεση χάρη στον προαστιακό σιδηρόδρομο της TRAINOSE από την Θεσσαλονίκη και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την υδάτινη μαγεία της.
Τι να δείτε: -Φυσικά, τον Μεγάλο Καταρράκτη, τον Κάρανο, που πέφτει με εντυπωσιακό τρόπο εκεί που ο Εδεσσαίος ποταμός βρίσκει… κενό από ύψος εβδομήντα μέτρων και διαμορφώνει ένα μοναδικό σκηνικό: Αγναντέψτε τον μακεδονικό κάμπο μέσα από την υδάτινη κουρτίνα του καταρράκτη, και στην συνέχεια εξερευνήστε το μικρό Σπήλαιο των Καταρρακτών και τους απόκοσμους γεωλογικούς σχηματισμούς του.
-Η μαγεία των καταρρακτών συνεχίζεται και πιο πάνω, στο αντίστοιχο Πάρκο της πόλης, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και το Μουσείο Νερού και το παλιό Κανναβουργείο της Έδεσσας, ζωντανές αποδείξεις της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης.
-Την παλιά πόλη που ορίζεται από την γραφική συνοικία Βαρόσι, όπου θα χαθείτε, ανάμεσα στα λιθόχτιστα καλντερίμια, γνωρίζοντας το οθωμανικό παρελθόν της Έδεσσας αλλά και τα μυστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σκαρφαλώστε στον Ψηλό Βράχο για απαράμιλλη θέα στην Εδεσσαϊκή κοιλάδα.

Πώς θα πάτε:Με τρένο από την Αθήνα ως το Πλατύ και από εκεί με ανταπόκριση στην Έδεσσα ή από την Θεσσαλονίκη με απευθείας δρομολόγιο του προαστιακού
Διάρκεια ταξιδιού: Από την Αθήνα ως το Πλατύ σε πέντε ώρες και από εκεί σε μία ώρα περίπου μέχρι την Έδεσσα. Εναλλακτικά, από την Θεσσαλονίκη σε περίπου μιάμιση ώρα
Τιμή εισιτηρίου: Από Αθήνα προς Πλατύ ή Θεσσαλονίκη με εισιτήρια από 9€ ανά διαδρομή με την web προσφορά της TRAINOSE και με 8,20€ μετ’ επιστροφής για τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.
Περισσότερα: Για τα δρομολόγια, τιμές και κρατήσεις στην ιστοσελίδα της TRAINOSE και για την Έδεσσα στο σχετικό δημοσίευμα του In2life.

*Ραψάνη
Το βουνό των Θεών, ευτυχώς, δεν έχει μείνει παραπονεμένο. Ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριουδάκια του, η Ραψάνη, συνδέεται με την βασική σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ και μας περιμένει για χειμωνιάτικο ραχάτι… κάτω από τον πλάτανο.
Τι να δείτε: Εδώ θα φτάσετε για να ζήσετε την απόλυτη ηρεμία και την γλυκιά ησυχία ενός γραφικού χωριού. Βόλτες στην γραφική πλατεία και τα δρομάκια του χωριού και δοκιμές κρασιού, από τις εκλεκτές ποικιλίες που παράγονται εδώ και κάνουν… πανελλήνια καριέρα δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό πρόγραμμα. Πολύ κοντά, μέσα από μια δασική διαδρομή πνιγμένη στις βελανιδιές, βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων με Ιστορία τριών αιώνων και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου με άλλους τόσους στην «πλάτη» του, ενώ αν αντέχετε μία ώρα πεζοπορίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το γειτονικό χωριό της Κρανιάς, μέσω του νέου μονοπατιού σύνδεσης των δύο χωριών, όπου θα βρείτε ακόμη καλύτερη θέα προς όλο τον κάμπο, μέχρι και το Αιγαίο. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Ρούτση.

Πώς θα πάτε: Με τρένο από την Αθήνα ως τη Λάρισα, και από εκεί σε είκοσι λεπτά με τον προαστιακό – τα δρομολόγιά του είναι αρκετά συχνά, περίπου ένα κάθε ώρα, επομένως η μετεπιβίβαση δεν θα σας κουράσει με περιττή αναμονή.
Διάρκεια ταξιδιού: Το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρισα διαρκεί 4 ώρες, και από την Λάρισα ως τη Ραψάνη θα φτάσετε σε λιγότερο από είκοσι λεπτά.
Τιμή εισιτηρίου: Για το κομμάτι Αθήνα-Λάρισα από 9€ ανά διαδρομή με τις web προσφορές ή τα standard 40€ μετ’ επιστροφής για κρατήσεις online και 2,30€ για το κομμάτι Λάρισα-Ραψάνη. Από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το χωριό θα χρειαστείτε ταξί.
Περισσότερα: Για την Ραψάνη και τα υπόλοιπα χωριά του Ολύμπου εδώ και για δρομολόγια και τιμές στην ιστοσελίδα της TRAINOSE.

*Ξάνθη
«Τραβάμε» ακόμα πιο βόρεια και πιάνουμε Θράκη, για να νιώσουμε την γλυκιά φιλοξενία της ιδιαίτερης πόλης της Ξάνθης, που άλλωστε αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να ζήσει την πιο έντονη περίοδο του χρόνου, αυτή του φημισμένου της καρναβαλιού.
Τι να δείτε: -Την πιο γοητευτική παλιά πόλη της Βόρειας Ελλάδας, όπου θα περπατήσετε ανάμεσα σε γραφικά ανηφορικά δρομάκια και θα περάσετε μπροστά από ιστορικά αρχοντικά με ανάγλυφους τοίχους, ιδιαίτερα χρώματα και όμορφα café.
-Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, την οδό Αντίκα με τα χαριτωμένα μικρομάγαζα και τις βασιλικές εκκλησίες, την Πινακοθήκη της πόλης και το Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, όλα επίσης στην παλιά πόλη.
-Το χάρμα οφθαλμών παζάρι της πόλης που στήνεται κάθε Σάββατο δίπλα στην Πυροσβεστική, τους μαχαλάδες στα πέριξ της παλιάς πόλης, για να γνωρίσετε τους ρυθμούς ζωής στις μουσουλμανικές συνοικίες, και τον ποταμό Κόσυνθο, που περνά μέσα από την πόλη, στήνοντας ένα όμορφο σκηνικό φύσης λίγα βήματα από το κέντρο.
-Την Σταυρούπολη και τα μυστικά της Κοιλάδας του Νέστου, λίγα χιλιόμετρα από την Ξάνθη (υπάρχει σύνδεση με τρένο), για να θαυμάσετε τους υπέροχους μαιανδρισμούς του ποταμού.
-Τις πλούσιες εκδηλώσεις του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το οποίο φέτος ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Αποκριάς, στις 17 Μαρτίου

Πώς θα πάτε: Με τρένο σε δύο «κομμάτια» διαδρομής, Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Ξάνθη, ή απευθείας με το ΚΤΕΛ Ξάνθης (υπάρχουν επίσης και συχνότερα δρομολόγια ΚΤΕΛ και πάλι με ανταπόκριση στην Θεσσαλονίκη
Διάρκεια ταξιδιού: Η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι το απευθείας δρομολόγιο των ΚΤΕΛ (8 ώρες). Εναλλακτικά, για το «σπαστό δρομολόγιο», μέχρι την Θεσσαλονίκη θα «σπαταλήσετε» περίπου 5.30-6 ώρες και από εκεί ως την Ξάνθη θα χρειαστείτε λιγότερες από τρεις ώρες με το ΚΤΕΛ και περίπου 4.30 ώρες με το τρένο (σε μία ωστόσο μαγευτική διαδρομή, αλλά με το μειονέκτημα των ακανόνιστων δρομολογίων μετεπιβίβασης της TRAINOSE).
Τιμή εισιτηρίου: Από 88€ μετ’ επιστροφής με ΚΤΕΛ, και από 72,70€ με τρένο (ή και λιγότερο, αν πετύχετε τις web προσφορές της TRAINOSE).
Περισσότερα: Δείτε τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Ξάνθης εδώ, της TRAINOSE εδώ

*Αμφίκλεια
Ποιος είπε ότι το τρένο δεν πάει… στα βουνά; Η TRAINOSE μας ταξιδεύει στον Παρνασσό, και συγκεκριμένα στο αντίπαλο δέος της Αράχωβας, που ωστόσο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτή – ίσα-ίσα, θα την εκτιμήσετε για την πιο low profile τακτική με την οποία φροντίζει να μαγέψει τους επισκέπτες της. Δεν αποκαλείται τυχαία «αρχόντισσα του βορειοανατολικού Παρνασσού.
Τι να κάνετε: Θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα καλντερίμια της, ανάμεσα σε γοητευτικά αρχοντικά και πετρόχτιστες βρύσες. Θα επισκεφθείτε το μοναδικό Μουσείο Άρτου της Ελλάδας, όπου θα παρουσιαστεί μπροστά σας όλη η Ιστορία και η ιεροτελεστία του ψωμιού (εισιτήριο 2€, ώρες λειτουργίας 10.00-16.00 τα σαββατοκύριακα, 10.00-14.00 τις καθημερινές). Θα περιπλανηθείτε μέσα στα μεσαιωνικά εκκλησάκια του χωριού, και όταν κουραστείτε, θα πιάσετε θέση στα καφενεία της Κάτω ή της Άνω πλατείας του χωριού για ελληνικό καφέ. Αυτόν τον μήνα, θα απολαύσετε το τοπικό καρναβάλι, με αποκορύφωμα το ψήσιμο ενός τεράστιου… κοντοσουβλίου στην πλατεία την Κυριακή των Αποκριών, που στην συνέχεια μοιράζεται στους επισκέπτες της Αμφίκλειας.

Πώς θα πάτε: Με τρένο από Αθήνα – η TRAINOSE παρέχει δύο δρομολόγια καθημερινά, στις 8.27π.μ. και στις 19.17μ.μ.
Διάρκεια ταξιδιού: Περίπου δύο ώρες
Τιμή εισιτηρίου: 10,30€ μετ’ επιστροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...