Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πατερικα Διδαγματα Συγχρονων Γεροντων !


Φωτογραφία: Στην πνευματική ζωή δεν υπάρχει μία συνταγή, ένας κανόνας. Η κάθε ψυχή έχει την δική της μοναδικότητα, ποιότητα, και δεκτικότητα. Να μη θέλουμε να βάλουμε όλον τον κόσμο στο δικό μας καλούπι. Γέροντας Παΐσιος                    * * * * * * * * *   Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούμε!  Γέροντας Πορφύριos Χωρίς την ψυχήν μας καθαρήν, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία. Για αυτό να μη διστάζετε, να μην ντρέπεστε και να εξομολογείσθε. Ότι και αν έχετε κάνει, την πιο μεγάλη αμαρτία, ο πνευματικός έχει την εξουσία από το Χριστό και από τους Αποστόλους με το πετραχήλι του να τη συγχωρήσει. Γέροντας Ιάκωβος ΤσαλίκηΣτην πνευματική ζωή δεν υπάρχει μία συνταγή, ένας κανόνας. Η κάθε ψυχή έχει την δική της μοναδικότητα, ποιότητα, και δεκτικότητα. Να μη θέλουμε να βάλουμε όλον τον κόσμο στο δικό μας καλούπι.
Γέροντας Παΐσιος
* * * * * * * * *

Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούμε!
Γέροντας Πορφύριos

Χωρίς την ψυχήν μας καθαρήν, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία. Για αυτό να μη διστάζετε, να μην ντρέπεστε και να εξομολογείσθε. Ότι και αν έχετε κάνει, την πιο μεγάλη αμαρτία, ο πνευματικός έχει την εξουσία από το Χριστό και από τους Αποστόλους με το πετραχήλι του να τη συγχωρήσει.
Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκη

 
«Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και αυτός την κυβερνάει. Δεν είναι Ναός που κτίζεται με πέτρες άμμο και ασβέστη από ευσεβείς και καταστρέφεται με φωτιά βαρβάρων, αλλά είναι ίδιος ο Χριστός»

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Α΄ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

 
Φωτογραφία: Ο γέρων Παΐσιος τόνιζε :«Tι καλά είναι όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Τότε θα μάς γίνει η ταπείνωση πια κατάσταση και ο Θεός θα μας καλοπαοκαταστήσει με τις θείες του δωρεές!  Τότε θα πάψουν να λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι- ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται- διότι θα βαδίζουμε όλο χαμηλά και δεν θα πέφτουμε και θα δεχόμαστε συνέχεια τη Χάρη τού Θεού, η οποία δίνεται στους ταπεινούς.»  Και άλλοτε έλεγε «Οι ταπεινοί μοιάζουν με τα αηδόνια που κρύβονται στις λαγκαδιές και σκορπάνε αγαλλίαση στις ψυχές των ανθρώπων με τα γλυκοκελαηδήματα τους.»Ο γέρων Παΐσιος τόνιζε :«Tι καλά είναι όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Τότε θα μάς γίνει η ταπείνωση πια κατάσταση και ο Θεός θα μας καλοπαοκαταστήσει με τις θείες του δωρεές!

Τότε θα πάψουν να λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι- ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται- διότι θα βαδίζουμε όλο χαμηλά και δεν θα πέφτουμε και θα δεχόμαστε συνέχεια τη Χάρη τού Θεού, η οποία δίνεται στους ταπεινούς.»

Και άλλοτε έλεγε «Οι ταπεινοί μοιάζουν με τα αηδόνια που κρύβονται στις λαγκαδιές και σκορπάνε αγαλλίαση στις ψυχές των ανθρώπων με τα γλυκοκελαηδήματα τους. 
 
 
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια στον κόσμο από τον λογισμό,όταν δηλαδή πείση ο διάβολος τον άνθρωπο με λογισμούςότι δεν είναι καλά.
Όπως δεν υπάρχει και ανώτερος γιατρός σ΄αυτές τις περιπτώσεις από τον έμπειρο Πνευματικό που εμπνέει εμπιστοσύνη με την αγιότητα του και πετάει αυτούς τους λογισμούς από τα ευαίσθητα πλάσματα τού Θεού και θεραπεύει ψυχές και σώματα δίχως φάρμακα, με την Χάρη τού Θεού, και τις εξασφαλίζει και τον Παράδεισο.

Γέρων Παΐσιος -Επιστολές σελ 103-104.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...