ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθιερώνοντας απλές καθημερινές και διατροφικές συνήθειες.

από την Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος

Το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είναι όσοι είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ο... κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού επεισοδίου διπλασιάζεται σε κάθε δεκαετία μετά τα 55, και έχουν οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, όμως όλοι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ένα εγκεφαλικό.
Μερικοί τρόποι που βοηθούν στην αποφυγή εγκεφαλικού είναι οι εξής:

Σταματήστε το κάπνισμα. Το τσιγάρο προκαλεί αθηροσκλήρωση αυξάνοντας τις πιθανότητες θρόμβωσης στο αίμα. 


Κάντε τακτικές εξετάσεις της πίεσης του αίματος. Η υπέρταση προκαλεί επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Συμπτώματα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό οι εξετάσεις είναι απαραίτητες. Κάντε έλεγχο για καρδιοπάθεια. Η καρδιακή αρρυθμία και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ανεβάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.


Αντιμετωπίστε το στρες και την κατάθλιψη, τα οποία ταλαιπωρούν τον οργανισμό και προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. 


Μειώστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς ανεβάζει την πίεση.

Προσέξτε το βάρος σας. Οι υπέρβαροι κινδυνεύουν περισσότερο. 


Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η τακτική φυσική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της πίεσης και δημιουργεί υγιή ισορροπία στα λιπίδια του αίματος. 
 Η αεροβική άσκηση είναι μία από τις ισχυρότερες ασπίδες απέναντι στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν όμως ο τύπος αυτής της άσκησης, δεν σας αρέσει, τότε προτιμήστε τα βάρη που είναι εξίσου αποτελεσματικά. Η πίεση που ασκείται στον οργανισμό από τα βάρη, χαμηλώνει την πίεση του αίματος και αραιώνει το αίμα κρατώντας μακριά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμη και μόλις 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα αρκούν για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα έχει δείξει ότι με 2 ώρες μέσο όρο περπάτημα την εβδομάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 30%.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά ανεβάζουν την πίεση. 


Δώστε σημασία στις ημικρανίες Αυτοί οι ενοχλητικοί πονοκέφαλοι, από τους οποίους πάσχει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αν και δεν «κατηγορούνται» ευθέως ως ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό του, ο οποίος και θα εκτιμήσει την σοβαρότητά τους.

Ορμονικές θεραπείες. Τα αντισυλληπτικά χάπια και η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών προκαλούν πήξη του αίματος και αυξάνουν τις πιθανότητες θρόμβωσης.

Κάντε πιο υγιεινή διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών και μην τρώτε πολύ κόκκινο κρέας.

Ντομάτες Τρώτε τροφές που περιέχουν λυκοπένιο. Έχει βρεθεί ότι άτομα, που έχουν υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 12 χρόνια, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 59%. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά, και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν κόκκινο χρώμα, όπως είναι οι ντομάτες, τα καρπούζια και τα μύρτιλα.

Το ελαιόλαδο Αποτελεί πλέον δεδομένο ότι το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις μαγειρικές επιλογές (τηγάνισμα, ψήσιμο κλπ) καθώς μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφράγματος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν πιο «εντατική» κατανάλωση ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου λάδι.

Σοκολάτα. Η Σοκολάτα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά μάλιστα στους άντρες.

Δημητριακά. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνουν τις πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Η βιταμίνη D, που περιέχουν αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που εμποδίζει την εκδήλωση αγγειακών επεισοδίων.

Αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση των αντιοξειδωτικών τροφών, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.

Εσπεριδοειδή Η αντιοξειδωτική δράση των εσπεριδοειδών τα κατατάσσει μεταξύ των «συμμάχων» του ανθρώπου απέναντι στο εγκεφαλικό. Οι ερευνητές είδαν ότι τόσο η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όσο και των χυμών προστατεύει τον εγκέφαλο, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικών ουσιών, τα φλαβονοειδή. Σημειώνεται ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι του εμπορίου παρέχει 20-50 mg των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ανάλογα με την επεξεργασία που έχει γίνει στο προϊόν και τις συνθήκες αποθήκευσής του.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο Τροφές όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, κάτι που συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε επιπλέον 100 milligrams μαγνησίου, που καταναλώνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 9%.

Ψάρια Γνωστά για τις Ω3 ευεργετικές τους ιδιότητες, τα ψάρια είναι μία πολύ καλή διατροφική επιλογή, αν θέλετε να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...