Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Η μεγαλύτερη ευεργεσία

 Προτού ο Κύριος παραδοθεί στο εκούσιο πάθος αποχαιρέτησε τους μαθητές του με ένα δείπνο. Αλλά τι δείπνο; Δείπνο πνευματικό, μυστηριακό, θείο. Τους έδωσε το σώμα Του και το αίμα Του. Και τους παρήγγειλε: «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν. Οσάκις γαρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον εμόν θάνατον καταγγέλετε και την εμήν ανάστασιν ομολογείτε».

Και από τότε και μέχρι της συντελείας των αιώνων θα επαναλαμβάνεται το ουράνιο αυτό δείπνο, το οποίο για πρώτη φορά ετελέσθη στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και θα καλούνται οι πιστοί να πάρουν σώμα και αίμα Κυρίου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο, μεγαλύτερη προσφορά, μεγαλύτερη ευεργεσία για τον κόσμο.
Προτού ο Κύριος σταυρωθεί, μας έδωσε ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε να μας δώσει. Το σώμα Του και το αίμα Του. Με αυτό τράφηκαν οι γενεές των πιστών. Με αυτό ενδυναμώθηκαν οι μάρτυρες. Με αυτό θεραπεύθηκαν οι άρρωστοι. Οι άρρωστοι σωματικώς και οι άρρωστοι ψυχικώς, διότι η αγία Κοινωνία είναι φάρμακο και ιατρεία ψυχής και σώματος.
Όλες οι ψυχικές αρρώστιες θεραπεύονται με το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Η θλίψη, η μελαγχολία, ο ψυχικός πόνος, η κατήφεια, η απελπισία, η απογοήτευση και έπειτα κάθε πάθος και κάθε αδυναμία. Το μίσος, η μνησικακία, ο θυμός, η φιλαυτία, η κοιλιοδουλεία, τα σαρκικά πάθη, όλα εκριζώνονται και θεραπεύονται με την αγία Κοινωνία. Μην επισκέπτεσαι ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές για να θεραπευθείς εσύ και το παιδί σου ή ένα μέλος της οικογενείας σου. Υπάρχει εδώ ο μεγάλος ιατρός των ψυχών που θεραπεύει την ψυχή όσο αμαρτωλή και εάν είναι και εκριζώνει τα πάθη όσο βαθιές ρίζες και εάν έχουν.
Σήμερα η μάστιγα των νέων είναι τα ναρκωτικά. Πόσοι νέοι χάνουν τη ζωή τους ή μεταβάλλονται σε ζωντανούς νεκρούς από τα ναρκωτικά; Ο ναρκομανής είναι ένας νεκρός που περπατάει στους δρόμους. Τα ναρκωτικά τον κάνουν άχρηστο για οποιαδήποτε εργασία. Γι’ αυτό το θύμα του διαβόλου μία μόνο ελπίδα υπάρχει. Η πίστη στον Θεό, ο έντονος πνευματικός αγώνας και η αγία Κοινωνία, η οποία καθαγιάζει την ψυχή και την απαλλάσσει από κάθε πάθος και οπωσδήποτε και από τα ναρκωτικά.
Άδικα ξοδεύετε χρήματα, ιδρύετε νοσοκομεία, κέντρα αποτοξινώσεως και θεραπείας τοξικομανών. Ιατρός ένας και μοναδικός και αναντικατάστατος είναι ο Ιησούς Χριστός. Προσέλθετε λοιπόν προς αυτόν και φωτίσθητε και τα πρόσωπα υμών των τοξικομανών και ποικίλων ασθενών ου μη καταισχυνθή.
Η αγία Κοινωνία δεύτερον είναι θεραπεία κάθε σωματικής ασθένειας. Μπορεί να πάσχεις από μία σωματική ασθένεια, μικρή ή μεγάλη, θεραπεύσιμη ή ανίατη και να εκδαπανάσαι σε γιατρούς και φάρμακα και θεραπείες και νοσοκομεία. Τι επιτυγχάνεις; Πολλές φορές ελάχιστη βελτίωση. Όμως η αγία Κοινωνία μπορεί να σε θεραπεύσει οριστικά και αν ακόμα πάσχεις από ανίατη ασθένεια. Πόσοι καρκινοπαθείς θεραπεύθηκαν από την αγία Κοινωνία! Πόσοι άρρωστοι, που προσήλθαν με πίστη στο ποτήριο της ζωής, έλαβαν τη θεραπεία τους!
Ας βάλουμε λοιπόν αυτή την τακτική και τάξη στην πνευματική μας ζωή, να παίρνουμε συχνά το άγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Δεσπότου Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών.

Από το βιβλίο: † Αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλου, ΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Α’. Έκδοση Φιλ. Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Λάρισα 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...