Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Νεοφύτου μοναχού Γρηγοριάτη Προς Ελληνορθοδόξους Κυπρίους μαθητές και φοιτητές επιστολή.



          Αγαπητοί εν Χριστώ μαθητές και φοιτητές, τέκνα της Μία Αγίας, Καθολικής, Αποστολικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ευλογείτε.
          Δεν αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να σας διδάξω κάτι. Ούτε είμαι μαθητοπατέρας ή εργατοπατέρας ή φοιτητοπατέρας. Αισθάνομαι παιδί, έφηβος, νέος, διότι, όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες, «Έλληνες αεί παίδες». Δηλαδή «οι Έλληνες είμαστε πάντα παιδιά»…
          Ήθελα μόνο να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής θέμα: Τώρα μπαίνετε στη ζωή, στην κοινωνία, στον ανταγωνισμό, στην βιοπάλη. Μπροστά σας το μέλλον φαίνεται ζοφερό, αβέβαιο, ασταθές, χωρίς προοπτική και στόχους αιώνιους και αληθινούς. Αν προσέξετε τα εξής που θα σας πω, πιστεύω ότι εσωτερικά θα αποκτήσετε τέτοια δύναμη και ελευθερία στις κινήσεις του νοός, της καρδίας, της ψυχής και του σώματός σας, που θα επιλέγετε όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους συγγενείς και φίλους σας.
          Ο μακαριστός Άγιος Γέρων Παΐσιος, Καππαδόκης Αγιορείτης, μου απάντησε ως εξής στην ερώτησή μου: «Ποιες είναι οι απαραίτητες πνευματικές προϋποθέσεις της νοεράς, καρδιακής και μονολογιστικής ευχής, «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό», ώστε όταν την ασκούμε, να μη μας παρασύρει ο διάβολος, να μας πλανέψει;»
          Γέρων Παΐσιος: Οι απαραίτητες πνευματικές προϋποθέσεις της νοεράς προσευχής είναι:
1.     Ενθύμηση των αμαρτιών μας,
2.     Αυτομεμψία, αυτοκατάκριση, αυτοκατηγορία για τις αμαρτίες μας,
3.     Μνήμη θανάτου, Κρίσεως και Κολάσεως,
4.     Συχνή συμμετοχή στα Θεία Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κυρίως μετάνοια, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία,
5.     Να έχουμε ταπείνωση που ελκύει την άκτιστο Θεία Χάρη.
              Αν κάνουμε αυτά, τότε μπορούμε  να ασκούμε την νοερά, καρδιακή και μονολογιστική προσευχή χωρίς κίνδυνο να πλανεθούμε, να παρασυρθούμε από τον διάβολο.
          Τα ανέφερα αυτά για να σας δείξω ένα νέο, προοδευτικό, σύγχρονο και συγχρόνως παλαιό τρόπο να νικάτε τον διάβολο και τα όργανά του, οι οποίοι έχουν πλέον ρίξει κάτω τις μάσκες και τα προσωπεία τους και επιτίθενται αυτοπροσώπως κατά το πλείστον, στην εποχή μας. Πως πολεμά ο διάολος τους ανθρώπους σήμερα, ιδίως τους νέους:
1.     Με τις προγαμιαίες, γενετήσιες(σεξουαλικές) σχέσεις,
2.     Με τα ναρκωτικά και τα τσιγάρα,
3.     Με το ποτό και την διασκέδαση,
4.     Με την προσήλωση, τυφλή και παθιασμένη, στην σύγχρονη τεχνολογία και
5.     Με τα Μέσα Ευρείας Επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο (ίντερνετ) και ηλεκτρονικούς υπολογιστές).
          Ίσως κάποιος θα φέρει αντίρρηση: «Δεν θα γίνουμε καλόγεροι εμείς. Θέλουμε να ακολουθούμε το ρεύμα της εποχής και δεν απορρίπτουμε την τεχνολογία.».
          Λέω και εγώ πώς δεν είμαστε εναντίον της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά είμαστε εναντίον της κακής και φθοροποιού χρήσεως της σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης, αυτά που είπα προηγουμένως, δεν τα ανέφερα για να σας κάνω πλύση εγκεφάλου με σκοπό να σας κάνω καλογέρους. Αλίμονο…
          Τα ανέφερα για να σας βοηθήσω να φθάσετε από το «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν Θεού», την θέωση, την πραγματοποίηση δηλαδή του ανθρωπίνου σας προσώπου, που είναι και το ζητούμενο, ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου.
          Αν κρατήσετε το σώμα και την ψυχή σας, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, αγνά, καθαρά, αμόλυντα μέχρι τον γάμο εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ. Αν αποφύγετε τα ναρκωτικά, εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ. Αν δεν καπνίζετε τσιγάρα, εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ. Αν δεν κάνετε κακή χρήση του ποτού, της διασκεδάσεως, εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ. Αν δεν προσκολληθείτε, τυφλά και παθιασμένα, στην σύγχρονη τεχνολογία, αλλά κάνετε καλή χρήση της, εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ.
          Αν δεν παρακολουθείτε τα Μέσα Ευρείας Επικοινωνίας και επιδιώκετε να έχετε κοινωνία με τους γονείς σας, τα αδέλφια σας, με νέα παιδιά της Εκκλησίας, πρόσωπο προς πρόσωπο, εσείς θα κερδίσετε και όχι εγώ.
          Τα θέματα που εθίγησαν εδώ είναι μεγάλα και θέλουν πολλή ανάλυση και γόνιμη συζήτηση. Παρακαλέστε τον πνευματικό σας καθοδηγητή και πατέρα, να ετοιμασθεί πνευματικά, κατάλληλα, εις βάθος και προχωρήστε μαζί του στη μελέτη των θεμάτων αυτών. Δεν θα ωφεληθείτε όμως σχεδόν καθόλου, εάν δεν βγάλετε ορισμένα συμπεράσματα και εάν δεν πάρετε την γενναία απόφαση να τα εφαρμόσετε στη ζωή σας. Εύχομαι να σας φωτίζει ο Θεός, να σας ενδυναμώνει, προστατεύει και οδηγεί στο φως της Θεογνωσίας και αυτογνωσίας. Να γνωρίσετε πρώτα τον εαυτό σας και μετά να γνωρίσετε τον Θεό(*). Θα βρείτε τότε πολλή χαρά να πλημμυρίζει τις καρδιές, τις ψυχές και σώματά σας. «Γνώθι σ’ εαυτόν» (Γνώρισε τον εαυτό σου), έλεγε ο Πλάτωνας, ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. «Πρόσεχε σ’ εαυτώ» (Να προσέξεις και να χαλιναγωγήσεις τον εαυτό σου),  έλεγε ο Μέγας Βασίλειος, συμπληρώνοντας τον Πλάτωνα.
          Βλέπετε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός είναι μεγέθη αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοϋποστηριζόμενα. Συγκεκριμένα η Ορθοδοξία επήρε, προσέλαβε και εβάπτισε και μεταμόρφωσε και ανύψωσε ως τον θρόνο του Θεού, τον Ελληνισμό, διώχνοντας μακρυά από αυτόν την ειδωλολατρεία, την αθεΐα, την λογικοκρατία, την αίρεση. Να είμαστε και να είσαστε υπερήφανοι εν Χριστώ, διότι εγεννηθήκαμε Έλληνες Ορθόδοξοι, διότι όπως λένε σώφρονες και αντικειμενικοί επιστήμονες, η Ελληνική Ορθόδοξη Παράδοση, Ζωή, Πολιτισμός, Θεολογία και Πνευματικότητα είναι η κορυφή όλων των ανθρωπίνων πολιτισμών, είναι η αξεπέραστη, ασύγκριτη και μοναδική. Μέσα στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση θα βρείτε τις λύσεις όλων των προβλημάτων που σας απασχολούν, λύσεις τέλειες που θα σας αναπαύουν πνευματικά και σωματικά κατ’ επέκτασιν. Θα βιώσετε την πραγματοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου σας, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Μέσα στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση θα ζήσετε και την κοινωνία θεώσεως, την κοινωνία της πίστεως, ελπίδος και αγάπης, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, το Άγιον Σώμα του ζώντος Θεού Χριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...