Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες για την καρδιά μας.


Όλοι μας θέλουμε να έχουμε υγιή , αλλά φροντίζουμε όντως για αυτό;

Οι παθήσεις της καρδιάς επηρεάζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές μικρές, καθημερινές που αν τις κόψουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την της καρδιάς μας.
Η τηλεόραση
Το να καθόμαστε με τις ώρες μπροστά από την οθόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν γυμναζόμαστε τακτικά. Η έλλειψη κίνησης για πολλές ώρες επηρεάζει τα επίπεδα λιπαρών και σακχάρου στο αίμα μας.
Κακά αισθήματα… που δεν αντιμετωπίζουμε
Αν αισθανόμαστε στρες, κατάθλιψη ή επιθετικότητα και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό, σύντομα η υγεία της καρδιάς μας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πώς διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα – ειδικά αν τα εσωτερικεύουμε και δεν τα εκφράζουμε – παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως εξίσου σημαντικό με το να μην ντραπούμε να ζητήσουμε βοήθεια όταν νιώσουμε την ανάγκη.
Ροχαλίζουμε…
…και εξακολουθούμε να μην κάνουμε κάτι για αυτό. Το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος, όπως της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου. Η πάθηση αυτή μπορεί να κάνει την αρτηριακή μας πίεση να εκτοξευθεί στα ύψη.


Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα
Ενώ ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς με ποιον τρόπο συνδέονται, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της ασθένειας των ούλων και της καρδιοπάθειας. Μια θεωρία είναι πως τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια μας μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα.
Κλεινόμαστε μέσα
Ναι, όλοι μας έχουμε εκείνες τις ημέρες που δεν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι, αλλά το να κλεινόμαστε στον εαυτό μας συνεχώς και να αποφεύγουμε την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι ακόμα και… θανατηφόρο, όπως έχουν αποκαλύψει πολλές έρευνες. Οι άνθρωποι με πιο ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Όλα ή τίποτα
Αυτό το πανάρχαιο γνωμικό, το “παν μέτρον άριστον”; Βάσει αυτού πρέπει να ζείτε την ζωή σας. Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε ανθρώπους να τα δίνουν όλα με την πρώτη τους απόπειρα στην γυμναστική, να τραυματίζονται και να σταματούν για τα καλά. Το αποτέλεσμα; Επιδείνωση της υγείας. Ξεκινήστε αργά, και αυξήστε σταδιακά την ένταση των ασκήσεών σας.
Κατάχρηση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα λιπαρών στο αίμα, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, το αλκοόλ περιέχει πολλές περιττές θερμίδες, συνεπώς είναι ακόμα ένας παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία.
Η υπερφαγία
Η παχυσαρκία είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την καρδιοπάθεια. Προσπαθήστε να τρώτε λιγότερο, να αποφεύγετε τις μεγάλες μερίδες, και να αντικαταστήσετε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά με νερό.
Κόκκινο κρέας
Πρέπει να σκέφτεστε το κόκκινο κρέας σαν συμπλήρωμα, και όχι σαν βάση της διατροφής σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, και όταν είναι επεξεργασμένο (μπέικον και λοιπά αλλαντικά) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδανικά, τα ζωικά προϊόντα θα έπρεπε να αποτελούν περίπου το 10% της διατροφής μας.
Δεν κάνουμε εξετάσεις
Αν δεν κάνουμε τακτικά εξετάσεις για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας μας – ειδικά αν βρισκόμαστε σε κάποια ομάδα αυξημένου κινδύνου – τότε απλά αγνοούμε τον κίνδυνο, και μπορεί να επιβαρύνουμε την κατάστασή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Καπνίζουμε
Το κάπνισμα καταστρέφει την καρδιά μας—και όλο το υπόλοιπο σώμα, για την ακρίβεια. Και όχι μόνο την δική μας καρδιά, αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων. Υπολογίζεται ότι 46.000 μη καπνιστές που ζουν με κάποιον καπνιστή πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιοπάθεια λόγω του παθητικού καπνίσματος.
Δεν παίρνουμε τα φάρμακά μας
Το να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική μας αγωγή και την συχνότητά της χωρίς να μιλήσουμε με τον γιατρό μας είναι ένα έγκλημα κατά του οργανισμού μας.
Δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά
Η καλύτερη διατροφή για την καρδιά μας είναι μια διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Αγνοούμε τα συμπτώματα
Αν κάποτε ανεβαίναμε σκάλες χωρίς πρόβλημα, και τώρα μας κόβεται η ανάσα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με τον γιατρό μας. Αυτά τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται και να αφήνονται στην τύχη τους, επειδή ποτέ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν—πόσο μάλλον, αν δεν τα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ, θα επιδεινωθούν.
Τρώμε πολύ αλάτι
Όσο περισσότερο αλάτι υπάρχει στην διατροφή μας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, που περιέχουν πολύ, και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών.
Τρώμε κενές θερμίδες
Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη, λιπαρά και τηγανισμένα έλαια περιέχουν πολλές θερμίδες και πρακτικά καθόλου θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Αναζητήστε τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...