Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αγάπη :Η κορωνίδα των αρετών



Αποτέλεσμα εικόνας για Αγάπη Χριστού
Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου «Αγαπάς αληθινά;»(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή)
Η αγάπη είναι η κορωνίδα των αρετών .Στην αγάπη «όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται»(Ματθ.κβ’.40).Είναι η πιο προσφιλής αρετή.Είναι το άνθος που ευωδιάζει στις καλλιεργημένες καρδιές.Είναι μίμηση του Χριστού.

Ο Απόστολος Παύλος στην πρώτη  προς Κορινθίους επιστολή ,στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο έχει το ωραιότατο εγκώμιο που γράφτηκε ποτέ για την αγάπη.Κατά τη φράση του Κυρίου ολίγο προ του Πάθους η αγάπη είναι το γνώρισμα των γνησίων οπαδών Του.
Η αγάπη είναι η πρώτη εντολή του Δεκαλόγου .Αγάπη εξ όλης της καρδίας και αγάπη προς τον πλησίον σαν τον εαυτό μας.Είναι άξιο ιδιαίτερης προσοχής ότι ο Κύριος στην περίφημη εκτενή ομιλία Του προ του Πάθους ,μετά τον μυστικό Δείπνο,επανέλαβε τη φράση «Αγαπάτε αλλήλους»Ο Κύριος νομοθετεί την αγάπη ως την πεμπτουσία του όλου Ευαγγελικού κηρύγματος ,ως την κορωνίδα όλων των αρετών,ως το κλειδί με το οποίο ανοίγουμε την πόρτα της Βασιλείας των Ουρανών.
Ο άνθρωπος που δεν έχει αγάπη ,έστω και αν παρουσιάζει άλλα φαινόμενα δήθεν ευσεβείας,είναι μακριά από την αγκάλη του Θεού.Είναι συμφορά να στερείται κανείς αγάπης.Καρδιά χωρίς αγάπη είναι ξερή ,δεν βλαστάνει τίποτα.Άνθρωπος χωρίς αγάπη είναι αδύνατο να ελκύσει το έλεος του Θεού.

Και χωρίς το έλεος του Θεού σωτηρία δεν υπάρχει.Η  αγάπη είναι το Α και το Ω και το μεγάλο μυστικό της εν Χριστώ πνευματικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...