"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Πώς θα σταματήσει να τσιρίζει;

18511529_1d48624c7e9ece6efd53a9e38b20bb5e.limghandler
Οι… κραυγές είναι μια μορφή επικοινωνίας που διασκεδάζει τα μικρά παιδιά. Ήδη από τη βρεφική ηλικία έχουν εξερευνήσει τη δυνατότητα να παράγουν διαφορετικούς ήχους σε διάφορες εντάσεις. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί συνεχίζει και μεγαλώνοντας να φωνάζει, να τσιρίζει ή τέλος πάντων να ζητάει το οτιδήποτε μεγαλόφωνα; Και πώς να του κόψετε αυτήν την ενοχλητική συνήθεια;
Ξέρει ότι φωνάζει;
Αυτό είναι και το πρώτο που θα πρέπει να αναρωτηθείτε πριν το μαλώσετε. Πιθανώς να μην κατανοεί ποια ένταση στη φωνή του είναι η σωστή. Και για να το μάθει χρειάζεται την κατάλληλη καθοδήγηση! Ανάλογα με την ηλικία του (αν είναι νήπιο ή προσχολικής ηλικίας) πρέπει να χρησιμοποιήσετε και διαφορετική στρατηγική.

Γιατί φωνάζει;
Αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση που πρέπει να κάνετε. Συνήθως ένα νήπιο φωνάζει γιατί:
1. Εντυπωσιάζεται από τη δύναμη της φωνής του

2. Του αρέσει να δοκιμάζει την ένταση των ήχων
3. Εντυπωσιάζεται από το πόσο άμεσα προκαλεί τον ενδιαφέρον των μεγάλων και είναι ένας τρόπος να τραβήξει την προσοχή τους.

4. Είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στην γνωστική διαδικασία και την λεκτική του ανάπτυξη.
5. Αν έχει αδέλφια που φωνάζουν, θέλει να τα μιμηθεί.
Τι να κάνω για να σταματήσει να φωνάζει;
1. Μην ταράζεστε ή θυμώνετε όταν το παιδί αρχίζει να φωνάζει. Κάθε ένδειξη ότι αυτή του η συμπεριφορά σας βγάζει από την ηρεμία σας και χάνετε την ψυχραιμία σας του δίνει το μήνυμα ότι οι φωνές είναι ένας τρόπος να προσελκύσει την προσοχή σας. Και κάποιες φορές τα νήπια φωνάζουν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να τραβήξουν την προσοχή μας. Οπότε, διατηρήστε χαμηλό τον τόνο της φωνής σας και παραμείνετε ψύχραιμοι όσο δύσκολο κι αν είναι.

2. Χρησιμοποιείστε χειρονομίες για να του δείξετε ότι πρέπει να κάνει ησυχία. Για παράδειγμα βάλτε το δάχτυλο στα χείλη σας ζητώντας ησυχία και πείτε του «μιλάμε με χαμηλή φωνή τώρα». Έτσι διδάσκετε στο παιδί σας ότι προτιμάτε να ακούτε από εκείνο τους ωραίους και χαμηλούς ήχους που μπορεί να παράγει!
3. Χρησιμοποιήστε την Face-to-face επικοινωνία
Όταν απευθύνεστε στο παιδί σας, αποφύγετε να του μιλάτε από μακριά, για παράδειγμα να του ζητάτε κάτι από άλλο δωμάτιο, ή όταν είναι ανοιχτή η τηλεόραση. Καλέστε το κοντά σας και πείτε του με ήσυχη σταθερή φωνή αυτό που θέλετε, χωρίς άλλες παρεμβολές!

Από το Empowering Parents
Από: Ελένη Χαδιαράκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...