Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

7 διατροφικά «όχι» για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν και συνήθως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, στον τομέα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείτε, είναι να αποφύγετε τις 7 τροφές «sos», που ακολουθούν.
Σοκολάτα
Δυστυχώς, τα νέα είναι άσχημα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς ο γλυκός αυτός πειρασμός μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη παλινδρόμηση από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Και αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:
1. Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, όπως η θεοβρωμίνη, τα οποία προκαλούν αναρροή.
2. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε λίπος και το λίπος προκαλεί παλινδρόμηση.
3. Η σοκολάτα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, το οποίο προκαλεί (όπως και το λίπος) παλινδρόμηση.
Στη θεωρία, βέβαια, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μην είναι σε τόσο «άσχημη μοίρα» όσο η γάλακτος, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε σοκολάτα είναι ο νούμερο ένα «εχθρός» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αναψυκτικά
Τα ανθρακούχα ροφήματα και αναψυκτικά είναι από τις βασικές αιτίες ύπαρξης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι φυσαλίδες του ανθρακικού επεκτείνονται στο εσωτερικό του στομάχου και παράλληλα, η αυξημένη πίεση δίνει ένα «λόγο» παραπάνω στην αναρροή (την έξοδο της τροφής, δηλαδή, που έχει ήδη καταπωθεί και πρέπει να ξεχωρίζεται σωστά).
Τα αναψυκτικά με καφεΐνη και εκείνα, που είναι όξινα (δηλαδή σχεδόν όλα) είναι ακόμη χειρότερα για το στομάχι, ενώ αναψυκτικά τύπου κόλα (κανονική ή διαίτης) είναι τα πιο όξινα.
Τηγανητά
Τα τηγανητά φαγητά είναι η πιο αναγνωρισμένη αιτία της παλινδρόμησης. Είναι μάλιστα, αυτές οι τροφές που συνδέονται πιο συχνά με την καούρα, δηλαδή τον πόνο αυτό που αισθάνεστε στο στήθος λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ακόμη και τα μισο-τηγανισμένα φαγητά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην «κακή λίστα» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος.
Αλκοόλ
Η μπύρα, το κρασί και όλα τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται από τους ειδικούς απαγορευτικά για την γαστροοιφαγική παλινδρόμηση. Αν και πολλά από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα όξινα, το αλκοόλ θεωρείται ότι ηρεμεί τη βαλβίδα, που βρίσκεται στο τέλος τους οισοφάγου (εκεί δηλαδή που συνδέεται με το στομάχι) αφήνοντας το …πεδίο ελεύθερο για αναρροή. Εάν μπορείτε να απέχετε από το αλκοόλ είναι μία πρώτη καλή κίνηση, εάν πάλι δεν είστε διατεθειμένος να το κάνετε, προτιμήστε να πιείτε ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και αποφύγετε τις όποιες μίξεις με όξινα υλικά, όπως είναι ο χυμός πορτοκάλι ή τα ανθρακούχα ποτά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Όλα τα τρόφιμα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκαλούν αναρροή. Και από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε το γάλα, ούτε το τυρί ούτε οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Σε περίπτωση, βέβαια, που είστε λάτρεις των προϊόντων αυτών, προτιμήστε να καταναλώσετε όσα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκειμένου να αποφύγετε όσο το δυνατόν τη δυσάρεστη αίσθηση της παλινδρόμησης.
Λιπαρά κρέατα
Η παλινδρόμηση προκαλείται επίσης από κρέατα (με υψηλά λιπαρά), όπως είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και κυρίως το αρνί, τα οποία μένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε μία φορά την εβδομάδα.
Καφεΐνη
Μία κούπα καφέ ή ένας espresso κάθε μέρα είναι ιδανική ποσότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ωστόσο, οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ δεν περιορίζονται σε έναν μόνο…φλερτάροντας επικίνδυνα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντί για καφέ επιλέξτε να πιείτε χαμομήλι ή πράσινο τσάι, που περιέχουν καφεΐνη, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...