"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και απόδοσης του σώματος, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, την εκτέλεση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αφυδάτωσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε εκδήλωση συμπτωμάτων όπως κόπωση, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση της φυσικής αντοχής, ενώ σε μακροχρόνια βάση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, συμβάλλοντας στη δημιουργία λίθων, καθώς και να επιδεινώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά για τη σωστή κι επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, και ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει αυξημένη απώλεια υγρών. Πόσο νερό όμως θα πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας καθημερινά;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η ημερήσια πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των αναγκών σε υγρά. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το μέγεθος του σώματος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και συνεπώς μπορεί να υπερκαλύπτονται ή να καλύπτονται ανεπαρκώς από την παραπάνω σύσταση.


Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η σύνθεση της διατροφής του ατόμου, αφού ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Επομένως, επιδιώξτε καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό. Θυμηθείτε πως οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, αν και αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες.
Τέλος, εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης και φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...