ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Ιστορία Ενορίας

Η ιστορία του ναού αρχίζει το 1958. Στο οικόπεδο του λόφου θέλησαν να ξεκινήσουν την ανέγερση μιας μικρής εκκλησίας. Οι κάτοικοι αρχικά τους εμπόδιζαν. Χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες δωμάτια των σπιτιών τους. Μετά από το 1960 χτίστηκε στο λόφο αυτό ένα εκκλησάκι περίπου 80 m2.
Η ενορία όμως μεγάλωνε και σε πρώτη φάση έγινε μία προέκταση της εκκλησίας. Το εκκλησάκι αυτό υπαγόταν στην ενορία της Αγ. Τριάδας Αργυρουπόλεως. Από εκεί ερχόταν ιερείς και τελούσαν τις ακολουθίες ή οι κάτοικοι προσκαλούσαν ιερείς. Ένας ιερέας που συχνά τελούσε ακολουθίες ήταν ο πατήρ Κοσμάς εξ Αιγύπτου. Έπειτα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1963 δημιουργήθηκε η ενορία.
 Πρώτος τακτικός εφημέριος του ιερού ναού της ενορίας ήταν ο π. Δημήτριος Στεργίου, που καταγόταν από την Λιβαδειά. Από την εκκλησία απεχώρησε τον Μάιο του 1972. Τότε ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου ο πατέρας Θεόφιλος Σταυρόπουλος.
 Το 1973 το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο ιερέας-προϊστάμενος του Ναού αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν καινούργιο ναό, αν και οι κάτοικοι ήταν λίγοι και τα υλικά μέσα επίσης λίγα. Οι κάτοικοι βοήθησαν και με προσωπική εργασία. Το 1973, την ημέρα της αγίας Αικατερίνης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπράτηση του έργου και στις 31 Μαρτίου 1974, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του ναού.
 Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε επί αρχιεπισκοπίας Αθηνών Σεραφείμ, χοροστατούντος του βοηθού επισκόπου Κοσμά. Έκτοτε η ανέγερση του ναού συνεχίστηκε με τη βοήθεια και την συμπαράσταση των κατοίκων και με πρωτοπόρο τον ακούραστο π. Θεόφιλο. Για 17 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των ακολουθιών το ισόγειο τμήμα του ναού το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων. Στον υπέργειο ναό άρχισαν να τελούνται ακολουθίες το 2001, και στις 19 Οκτωβρίου του 2003 έγιναν τα εγκαίνια του ναού από τον μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Το οικόπεδο του ναού είναι 5500m2 και στη βόρεια είσοδο επί της οδού Θεομήτορος βρίσκεται το παρεκκλήσιο των νεοφανών αγίων εκ Μυτιλήνης Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...