Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Μολυνθήκατε με malware; Μάθετε πώς να το αφαιρέσετε!

The word warning and mature businessman typing on keyboard against blue technology interface with binary code
Το malware έχει σχεδιαστεί για να μένει στη θέση του. 
Θα πρέπει να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από τον κακόβουλο αυτό κώδικα με τα παρακάτω 
βήματα.
Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν ένα «ιό», αλλά δεν έχουν τίποτα τέτοιο. Τα προβλήματά τους προκαλούνται από ελαττωματικό hardware, κακογραμμένο λογισμικό ή από δικά τους λάθη. Αλλά προβλήματα που περιλαμβάνουν υπερκατανάλωση RAM και μυστηριώδη απενεργοποίηση των προγραμμάτων ασφαλείας, σίγουρα κρύβουν κάτι κακόβουλο. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για την απομάκρυνσή τους.
Εκκίνηση σε Ασφαλή Λειτουργία

Πρώτα απ’ όλα, μην βασίζεστε στο πρόγραμμα προστασίας από ιούς που έχει ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας. Οι πιθανότητες να έχει παραβιαστεί είναι υψηλές.
Αντ’ αυτού, εκκινήστε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode with Networking και τρέξτε τον cloud-based malware σαρωτή. Η Ασφαλής Λειτουργία μειώνει την πιθανότητα να μπορεί να παρέμβει το κακόβουλο λογισμικό.
Σαρώστε και καθαρίστε
Μόλις εισέλθετε στην Ασφαλή Λειτουργία, ξεκινήστε ένα πρόγραμμα περιήγησης (browser) και το ESET on-line Scanner. Στη συνέχεια, δοκιμάστε το HouseCall της Trend Micro.
Χρειάζεστε κάτι πιο δυνατό; Malware που έχει σχεδιαστεί για Windows δεν μπορεί να παίξει σε άλλο λειτουργικό σύστημα, οπότε προσπαθήστε να τρέξετε έναν malware cleaner με βάση τα Linux, εκκινώντας από ένα DVD ή μια μονάδα flash. Προσωπικά θα πρότεινα είτε το ESET SysRescue Live είτε το Kaspersky Rescue Disk 10.
malware eset
Το πρόγραμμα ESET SysRescue Live Windows δημιουργεί έναν Linux bootable δίσκο για την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού
Μην ξεχνάτε ότι οι συγγραφείς των κακόβουλων προγραμμάτων είναι κακοί, αλλά σίγουρα δεν είναι ηλίθιοι … ή τεμπέληδες. Θα χρησιμοποιήσουν ότι μπορείτε να φανταστείτε – θα μπορούσαν να εφεύρουν και νέους τρόπους – για να σας ξεγελάσουν ώστε να μείνουν στο PC σας!
Ξεκινήστε με ένα καθαρό slate
Κατ’ αρχάς, δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε εξωτερικά μέσα. Στη συνέχεια, καθαρίστε καλά το σκληρό δίσκο ή SSD σας. Το Darik’s Boot and Nuke κάνει καλή δουλειά στους σκληρούς δίσκους. Για έναν SSD, μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή της μονάδας για συγκεκριμένες οδηγίες. Πιθανότατα θα σας προτείνει τη λήψη ενός ειδικού προγράμματος.
Αν έχετε πάρει ένα image backup πριν από τη μόλυνση, κάντε restore από αυτό. Στη συνέχεια, αντιγράψτε τα αρχεία δεδομένων σας πίσω στην πρόσφατα restored μονάδα. Τέλος, ως μια τελική και έσχατη λύση, κατεβάσετε και προετοιμαστείτε για μια νέα εγκατάσταση των Windows!

Πηγή: secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...