ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Σαρκικοί πειρασμοί

(κείμενα από το γεροντικό και τον ευεργετινό για το πως αντιμετώπισαν τους σαρκικούς πειρασμούς)
Κάποιος αδελφός εμπιστεύθηκε με λύπη στον Όσιο Σισώη, πως παρ’όλο που αγωνίζεται σκληρά, δεν μπορεί να ελευθερωθεί από τα πάθη του.
- Πως να ελευθερωθείς από αυτά, παιδί μου, του αποκρίθηκε ο Άγιος Γέροντας, αφού διατηρείς τα σκεύη τους, δηλαδή τους κακούς λογισμούς;
Δώσε τους πίσω την εγγύηση κι αμέσως θα αναχωρήσουν.

Όταν με πολεμούν πονηροί λογισμοί, έλεγε ο Αββάς Ιωάννης Κολοβός, κάνω ότι θα έκανε ο διαβάτης που θα έβλεπε ξαφνικά στην ερημιά πουπερπατεί, να τον κυνηγά κάποιο θηρίο. Βρίσκει ένα δέντρο και σκαρφαλώνει πάνω για να σωθεί. Κι εγώ καταφεύγω στο Θεό με την προσευχή και γλυτώνω από την επίθεσή τους.
Έλεγε κάποτε ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος:
- Πρόσεχε αδελφέ γιατί αυτούς που αγωνίζονται τους πολεμά ο διάβολος με διάφορους τρόπος. Πριν να γίνει η αμαρτία, την παρουσιάζει ο εχθρός πολύ μικρή στα μάτια μας. Μάλιστα την επιθυμία της σαρκικής ηδονής τόσο μικρή την παρουσιάζει πριν συντελεστεί, ώστε να μη διαφέρει περισσότερο από εκείνον που χύνει ένα ποτήρι ψυχρό νερό στο έδαφος. Μετά όμως τη διάπραξη της αμαρτίας, μας την παρουσιάζει ενώπιόν μας τεράστια για να μας βάλει σε λογισμούς και να μας κατακρημνίσει στο βυθό της απογνώσεως.
Για το τέχνασμα αυτό του διαβόλου οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τον ονομάζουν μυρμηκολέοντα. Μυρμήγκι μας κάνει την αμαρτία πριν να την πράξουμε και λιοντάρι μετά τη διάπραξη της αμαρτίας.
Αυτές τις προειδοποιήσεις μας κάνει ο Άγιος Εφραίμ και μας συμβουλεύει να μην μας απατά ο διάβολος και αμαρτάνουμε. Αν όμως σαν αδύνατοι άνθρωποι που είμαστε πέσουμε σε κάποια σαρκική αμαρτία να μη μείνουμε σ’αυτή και απελπιστούμε για τη σωτηρία μας, αλλά να τρέξουμε γρήγορα να εξομολογηθούμε και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού.
Συμβουλεύει ο Αββάς Ισαάκ:
- Όπως το σύννεφο σκεπάζει το φως του ήλιου και του φεγγαριού, έτσι κι οι επιθυμίες της σάρκας σκεπάζουν την θέα του Θεού από την ψυχή του ανθρώπου.
Κάθε φωτιά ανάβει με ξερά ξύλα, έτσι κι οι επιθυμίες το σώματος ανάβουν όταν η κοιλιά είναι γεμάτη. Όπως τα ξύλα πάνω στα ξύλα μεγαλώνουν τη φωτιά, έτσι κι η ποκιλία των φαγητών μεγαλώνει τις σαρκικές επιθυμίες. Σε σώμα φιλήδονο δεν κατοικεί η Χάρη του Θεού, αλλά φυγαδεύεται. Όπως ο πατέρας φροντίζει το παιδί του, έτσι κι ο Χριστός φροντίζει τα δικά του παιδιά που αγωνίζονται γι” Αυτόν και βρίσκεται κοντά τους και δεν τους αφήνει στο τέλος να πέσουν στην αμαρτία.
Έλεγε ο Αββάς Αγάθων, ότι πρέπει να αποφεύγουμε την παρέα ανθρώπων που θα μας σπώξουν στην πορνεία, είτε είναι φίλοι, είτε γνωστοί, είτε συγγενείς, είτε είναι άσημοι, είτε έχουν κάποιο αξίωμα. Γιατί έχει γραφεί: Ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς που εργάζονται την ανομία.
***
Αν σε ενοχλούν οι πονηροί λογισμοί, συμβουλεύει ένας Γέροντας, φανέρωσέ τους στην εξομολόγηση για να απαλλαγείς γρήγορα από αυτούς. Όπως το φίδι εξαφανίζεται μόλις βγει από τη φωλιά του, έτσι χάνεται κι ο κακός λογισμός με την εξομολόγηση.
Ένας αδελφός πειραζόταν από σαρκική επιθυμία, πολλά χρόνια κοπίαζε μόνος του, αλλά δεν έβλεπε ωφέλεια στον εαυτό του. Για να νικήσει το πάθος του, στάθηκε μια Κυριακή στη μέση της Εκκλησίας μετά τη Λειτουργία κι είπε δυνατά:
- Προσευχηθείτε για μένα, αδελφοί , να με ελεήσει ο Θεός, γιατί βασανίζομαι από πονηρούς λογισμούς.
Λέγοντας αυτά αισθάνθηκε αμέσως να ελευθερώνεται από το πάθος. ότι δεν έκανε χρόνων κόπος και άσκηση, το κατόρθωσε σε μια στιγμή η εξομολόγηση
Ένας μοναχός ρώτησε τον Γέροντά του από ποιά αφορμή, γεννιέται στον άνθρωπο, ο πόλεμος της σάρκας.
- Από την πολυφαγία και την πολυποσία, του αποκρίθηκε εκείνος. Η φύση επιθυμεί την ηδονή, η άσκηση όμως μαραίνει την επιθυμία.
Έλεγε ο Αββάς Μάρκος:
-Εκείνος που θέλει να νικήσει τους πειρασμούς χωρίς προσευχή, υπομονή κι εξομολόγηση, τίποτα δεν κατορθώνει. Αντί να τους απομακρύνει, περισσότερο περιπλέκεται σ’αυτούς.
Έλεγε ο Άγιος Μάξιμος, ότι ο δαίμονας της πορνείας είναι φοβερός κι επιτίθεται στους αγωνιστές, όταν δεν προσέξουν τη δίαιτά τους και τις συναναστροφές με τους άλλους. Χωρίς να τον βλέπουμε με τα μάτια μας, μας κλέβει το νου και μας παρουσιάζει διάφορες μορφές, για να μας παρακινεί να συγκατατεθούμε στην αμαρτία. Αν δε θέλεις να μένουν διαρκώς στο νου σου οι εικόνες κι οι σκέψεις και να σε μολύνουν, αγωνίσου με νηστεία, προσευχή κι εξομολόγηση.
Όταν περικυκλώνουν οι δαίμονες το νου σου με λογισμούς, για να σε ρίξουν στην πορνεία, τότε με δάκρυα στα μάτια προσευχήσου στον Χριστό μ” αυτά τα λόγια
- Κύριε σώσε με, γιατί με περικύκλωσαν οι δαίμονες.
Μη πλανάσθε. Ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται… βασιλείαν Θεού ού κλήρονομήσουσι.( Ά Κορ.6, 13-15)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...