ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Αντικαταθλιπτική ορθοδοξία

Πήγα χθες να πάρω κάτι αντιπυρετικά για τα μικρά και περίμενα στην σειρά. Μπροστά από μένα μια κυρία έπαιρνε κάτι χάπια και αφού τα πλήρωσε και πήγε να φύγει γύρισε πίσω και ρώτησε την φαρμακοποιό με δυνατή φωνή «τι χάπια είναι αυτά;» – μάλλον τα αγόραζε για λογαριασμό κάποιου άλλου – και με συστολή η φαρμακοποιός απάντησε «αντικαταθλιπτικά»

Αυτόματα όπως μου συμβαίνει συχνά τελευταία, αντιπαρέβαλα την σημερινή κατάσταση με τις προηγούμενες γενιές κι ένα ερώτημα μου γεννήθηκε «πάθαιναν οι παλιοί κατάθλιψη; Και αν ναι πως την αντιμετώπιζαν;». Η απάντηση ήταν ο ίδιος ο τρόπος ζωής τους, με την πολύ σωματική δουλειά μέσα στην φύση, με την δικαιοσύνη και την ισορροπία που φέρνει σε μια κοινωνία το πραγματικό ισοζύγιο εργασίας-απολαβών, με την ανάγκη που είχαν ο ένας του άλλου και την κοινωνικότητα που αυτό απέφερε, με τις ζωντανές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.
Κι όταν συνέβαινε κάτι πολύ άσχημο στην ζωή τους, είχαν την δύναμη να το αντιμετωπίσουν γιατί η ζωή τους ήταν ποτισμένη με την ανασφάλεια του βίου και την βαθιά συνείδηση της ελαχιστότητάς τους απέναντι στην ζωή. Το εγώ τους ήταν διαχυμένο στην συλλογική συνείδηση της κοινωνίας τους και οι παραδόσεις τους, με άξονα την Εκκλησιαστική διαχρονική παράδοση, τους βοηθούσε να αντέχουν τον πόνο, με το ζωοποιό πένθος. Αν κάτι μάθαιναν από μικροί ήταν να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και να σηκώνουν το βάρος αυτό αφού ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν και δρόμοι διαφυγής από αυτό.
Σήμερα, έχουμε χτίσει μια κοινωνία με θεμέλιο – την πάση θυσία – αποφυγή του πόνου κι αυτό φέρνει πολύ κι απότομο πόνο. Γιατί όταν αναχαιτίζεις διαρκώς κάθε τι επώδυνο στην ζωή σου, στην ώρα του, όταν έρχεται, τότε μένεις ανίκανος στο να αντέξεις δύσκολες καταστάσεις. Ο χρόνιος στρουθοκαμηλισμός κι ευδαιμονισμός κατέστησαν τους περισσότερους αδύναμους να ανταποκριθούμε στις σημερινές δυσκολίες, αυτοπεριχαρακωμένοι ο καθένας στο εγώ του και τον «κόσμο του».
Το έθνος μας λοιπόν είναι ψυχοπνευματικά άρρωστο κι αυτή η αρρώστια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο γιατί η κατάθλιψη είναι σαν ένα φορτίο που όταν δεν μπορεί κάποιος να το σηκώσει μόνος του, επιβαρύνει και τους γύρω του με το βάρος αυτού του φορτίου οπότε απλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Απέναντι σε αυτήν την λαίλαπα και κόντρα στους καιρούς, ευτυχώς κάποια μειοψηφία Ελλήνων, χαλυβδομένη με την ορθόδοξη παράδοσή μας διασώσανε το …φάρμακο. Αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητα που ζούμε είναι βράχοι αναχαίτισης της αρρώστιας και μεταδίδουν τα μοναδικά μηνύματα αισιοδοξίας πιστεύοντας στην θεϊκή λιακάδα που θα ακολουθήσει όπως μας έχουν αναφέρει πολλοί σύγχρονοι γέροντες, οι οποίοι έγκαιρα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και μας προειδοποίησαν γι’ αυτό που ζούμε. Όλοι αυτοί οι καθημερινοί κατά τ’ άλλα άνθρωποι, με οδηγούς κάποιους πνευματικούς που διασώσανε αυτήν την παράδοση είναι οι φορείς του λαμπρού αύριο που ακολουθεί. Όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Τότε που τα αντικαταθλιπτικά θα είναι ένας μακρινός εφιάλτης και θα βιώνουμε την αντικαταθλιπτική ορθοδοξία και τα σκοτάδια της ψυχής μας θα τα φωτίζουν τα κεριά των δεήσεών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...