"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση σκοτώνει τους Έλληνες! Πόσο αυξάνονται κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

Στο μεγαλύτερο «δηλητήριο» για τους Έλληνες μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η οικονομική κρίση μέσα από την οποία διέρχεται η χώρα μας...αφού δύο χρόνια μετά την πυροδότηση της πρωτόγνωρης ιστορικά ύφεσης, το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ χιλιάδες ακόμη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των καρδιαγγειακών ή άλλων συγγενών με αυτά νοσημάτων. Διαβάστε τι προειδοποιούν οι ειδικοί.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η γενικευμένη ανασφάλεια στα εργασιακά, το απρόβλεπτο μέλλον και τα ήδη μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει 1,1 εκατομμύρια Ελληνίδες και 850.000 Έλληνες στην κατάθλιψη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα δυστυχώς θα επιχειρήσουν κάποια στιγμή να θέσουν τέλος στη ζωή τους.
Σύμφωνα άλλωστε με μία πρόσφατα διεξαχθείσα έρευνα, περίπου ένα στα 20 άτομα αναφέρουν πως είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο και 350.000 βιώνουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τα σημάδια της νόσου.
«Η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το 2020, δε, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας για εργασία» υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ουΠανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18-20 Οκτωβρίου, Αθήνα) ο Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Σωτήρης Ράπτης και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Δεν είναι ωστόσο μόνο η ψυχολογική κατάρρευση που ήλθε ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, αλλά και η σωματική. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλέον ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων στη χώρα μας, ενώ η συναφής πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη έχει διαγνωσθεί σε 1.200.000 άτομα και έχει ήδη χτυπήσει ακόμη 250.000, χωρίς καν να το έχουν αντιληφθεί!

Ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, δεν προκαλούν μόνο οι παρόντες επιδημιολογικοί δείκτες, αλλά και οι επερχόμενοι. Κι αυτό διότι μπορεί οι μελέτες να «μαρτυρούν» πως το 12% του πληθυσμού έχει διαβήτη, αλλά οι προοπτικές για το μέλλον είναι ακόμη πιο ζοφερές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει παγκοσμίως στα 600 εκατομμύρια άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...