ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Πώς πρέπει να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα


Χριστούγεννα με τον Χριστό, με τον ενανθρωπήσαντα Θεό. Που σημαίνει οτι η Εορτή αυτή είναι υπόθεση κοινωνίας προσώπων, Θεού και ανθρώπου, ανθρώπου και συνανθρώπου, είναι μέθεξη ζωής. Η βασική μας έγνοια πρέπει να είναι η ετοιμασία μας η εσωτερική για την υποδοχή στην καρδιά μας, του Θείου Λυτρωτού.

Αυτό γίνεται, με την ταπείνωση, την αγάπη, την μετάνοια, την Μυστηριακή Ζωή της Εκκλησίας. Χαίρομαι όταν βλέπω χιλιάδες πιστούς να εκκλησιάζονται. Λυπάμαι όταν συλλογίζομαι οτι κάποιοι απ’ αυτούς δεν βιώνουν την εσωτερική πνευματική διάσταση του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας και θλίβομαι με την διαπίστωση οτι πολλοί άνθρωποι δεν μετέχουν στην ζωή της Εκκλησίας ή και άλλοι δεν γνωρίζουν την αλήθεια.
Η έγνοια μας πρέπει να είναι η λύτρωσή μας, η σωτηρία μας, η επίτευξη της αγιότητος. Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μας; Όλα τα όντα επί της γης εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Βλέπετε ένα φυτό. Βλαστάνει, καρποφορεί κλπ. Ο άνθρωπος ποιόν σκοπό έχει; Ήδη το ανέφερα. Να αγιάσει. Φτάνει στον σκοπό του; Μακάρι. Το εύχομαι.
Στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να θυμηθώ και πάλι τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος λέγει:
«Χριστούγεννα! Τα πάντα γιορτάζουν γύρω μου. Γι’ αυτό και εγώ θέλω να γιορτάσω. Θέλω να ευφρανθεί η ψυχή μου, να πανηγυρίσει ο εσωτερικός μου κόσμος. Και ευφραίνομαι όχι κρούοντας την κιθάρα ή χρησιμοποιώντας αυλούς. Ευφραίνομαι βλέποντας αντί για μουσικά όργανα, του Χριστού τα σπάργανα. Αυτά είναι η ελπίδα μου. Αυτά είναι η ζωή μου. Αυτά φέρνω μαζί μου καί με την ενίσχυσή που παίρνω, ψάλλω μαζί με τους Αγγέλους. «Δόξα ν ψίστοις Θε» και με τους ποιμένες «καί πί γς ερήνην νθρώποις εδοκία».
Μέσα από τα λόγια αυτά φαίνεται η όλη διάσταση της Εορτής και η ευφροσύνη που πηγάζει από την θεανθρώπινη κοινωνία, από την θεοποίηση του ανθρώπου που έγινε και γίνεται μέσα από την εκούσια κένωση και πτωχεία του Θεού, από το άδειασμα του Θεού. Όμως για να υψωθούμε στον ουρανό και να απολαύσουμε την απωλεσθείσα χαρά, τον αιώνιο Παράδεισο, πρέπει ελεύθερα να πούμε το ναι, στου Θεού την άκρα συγκατάβαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...