ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Εἶναι ἐφαρμόσιμη ἡ χριστιανική ζωή;

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστιανικη ζωηΥπάρχει, δόξα τω Θεώ και η ευλογημένη παράταξη των αγωνιζόμενων χριστιανών, οι οποίοι αποδεικνύουν πάνω στα πράγματα ότι ο Νόμος του Θεού μπορεί να τηρηθεί.
Ναι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, που εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή το Νόμο του Θεού. Ζουν ζωή χριστιανική. Δεν την βρίσκουν ακατόρθωτη και αδύνατη. Κι αυτοί είναι άνθρωποι που ανήκουν σε κάθε κοινωνική τάξη: Επιστήμονες, φοιτητές, επαγγελματίες, υπάλληλοι, βιοτέχνες, εργάτες και αγρότες. Είναι άνδρες και γυναίκες. Όλοι αυτοί, μολονότι ζουν και εργάζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες με εκείνους που βρίσκουν τα παραγγέλματα του Ευαγγελίου απραγματοποίητα, εν τούτοις είναι τηρητές των χριστιανικών εντολών.
Τι αποδεικνύει το γεγονός αυτό; Αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είναι ακατόρθωτα και απραγματοποίητα τα παραγγέλματα του Χριστού. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η χριστιανική ζωή, είναι κατορθωτή και πραγματοποιήσιμη.
Εξάλλου, εάν ήταν ανεφάρμοστα όσα ζητεί ο Θεός, τότε θα ήταν άδικος ο Θεός. Διότι θα μας ζητούσε πράγματα, που υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας.
Αλλά άδικος Θεός, δεν είναι Θεός. Όσα μας ζητεί, λοιπόν, ο δίκαιος Θεός, δεν είναι αδύνατα και απραγματοποίητα.
Έπειτα ο Θεός, είναι αγάπη. Πως είναι δυνατό να δώσει Νόμο απραγματοποίητο για τον άνθρωπο, τη στιγμή κατά την οποία θυσιάζει πάνω στο σταυρό αυτόν τον Υιό Του τον Μονογενή για τη σωτηρία των ανθρώπων;
Αλλά είναι και πάνσοφος ο Θεός. Και γνωρίζει τι λέει και τι ζητεί από τον άνθρωπο. Και όχι μόνο αυτό. Ο Κύριος υπόσχεται: «Ελάτε κοντά Μου, κάνετε το θέλημά Μου, και Εγώ θα σας ξεκουράσω». «Εγώ όχι μόνο δεν θα σας κουράσω, αλλά θα σας χαρίσω ψυχική ανάπαυση».
Νομίζει ο άνθρωπος ότι, εάν κάνει πράγματα που δεν τα θέλει ο Θεός, θα βρει την ξεκούρασή του. Αλλά, όταν παραβαίνει το Νόμο του Θεού, κέρδος βρίσκει την ταραχή και την ανησυχία στη ζωή του, την αγωνία, που δημιουργεί η συνείδηση με τους ελέγχους και τις τύψεις της. Και έτσι βγαίνει χαμένος, διότι υποφέρει και εσωτερικά και εξωτερικά ο παραβάτης του θείου Νόμου.
Και πρέπει να τονίσουμε ότι στην εποχή μας οι αγωνίες, που πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν και οι οποίες κάποτε εξελίσσονται σε ασθένειες, βάση έχουν αυτό, ότι δηλαδή δεν θέλουν να ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού. Και νομίζουν ότι μακριά από τον Θεό, με την αμαρτία, θα μπορέσουν να κατακτήσουν την ειρήνη της ψυχής τους και τη χαρά τους και την ευτυχία τους.
Όχι, λοιπόν, έτσι. Αντίθετα, όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, αισθάνεται μέσα στην ψυχή του ικανοποίηση και γαλήνη. Έχει την πληροφορία ότι είναι «εντάξει» μπροστά στα μάτια του Θεού. Μπορεί αυτός να σηκώνει με θάρρος τα μάτια στον ουρανό, να αντικρύζει τον Θεό εκεί, να Τον φωνάζει με εμπιστοσύνη Πατέρα του. Και ποια μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση απ’ αυτή;
Επομένως, ο Κύριος μας ζητεί πράγματα, που μπορούμε να τα κάνουμε, αρκεί να το θελήσουμε.


Πηγή: «Η Εκκλησία, η αήττητη Βασιλεία», Αρχιμ. Καλλίστρατος Ν. Λυράκης, Αθήνα - Νοέμβριος 2007 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...