ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Τά Χριστούγεννα ώς Αφορμή γιά Πνευματικό Προβληματισμό; ό Φώτης Μιχαήλ.


Τά Χριστούγεννα ώς Αφορμή γιά Πνευματικό Προβληματισμό; ό Φώτης Μιχαήλ.

Και έτεκεν τον υιόν αύτης τον πρωτότοκον, και εσπαργάνωσεν αυτόν, και άνέκλινεν αυτόν εν τη φατνη διότι ούκ ήν αύτοίς τόπος εν τω καταλύματι. [Λουκ. 2:7]

 Κανένα πανδοχείο και κανένας συγγενής δεν φιλοτιμήθηκε να προσφέρει στον Νεογέννητο Χριστό τόπο για φιλοξενία. Στην μικρή Βηθλεέμ, για όλους τους ανθρώπους υπήρχε χώρος. Γιά τον Πλάστη και Σωτήρα, ούτε μία μικρή γωνιά δεν βρέθηκε, παρεκτός από το σπήλαιο και την φάτνη!

Σήμερα, στο δικό μας κατάλυμα, δηλαδή, στην Πατρίδα μας, στο χωριό μας, στις οικογένειές μας, στις καρδιές μας, υπάρχει άραγε διαθέσιμος τόπος γιά τον ενανθρωπήσαντα Χριστό;

1 Και πρώτα-πρώτα ας ρωτήσουμε τον εαυτό σας. Εμείς, οι βαφτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε άραγε τόπο γιά τον Κύριό μας στο κατάλυμα της καρδιάς μας; Καθαριζόμαστε από τά πάθη, ώστε να γίνει ή καρδιά μας φάτνη άνετη και ζεστή γιά τον Χριστό, που γεννιέται;

2 Ευρίσκει ό Χριστός τόπο στο κατάλυμα του δικού μας σπιτιού; ’Έχει θέση ό Χριστός στήν οικογενειακή μας ζωή;

3  Ευρίσκει ό Χριστός κατάλυμα μέσα στον χώρο της Εκκλησίας; Ευρίσκει τόπο να σταθεί στους
διαθρησκειακούς διαλόγους και στις σχέσεις μας με τούς... παπικούς και τούς προτεστάντες;

4) Ευρίσκει σήμερα ό Χριστός κατάλυμα στο
πνευματικό πανδοχείο τού Γένους μας, που είναι το σχολειό τό Ελληνικό; Ποιά είναι ή θέση τού Χριστού στην αγωγή και την εκπαίδευση της νεότητας;

5) Ευρίσκει ό Χριστός κατάλυμα στο μεγάλο φροντιστήριο» της σύγχρονης Ελληνικής οικογένειας, που  είναι ή τηλεόραση; "Έχει τόπο ό Χριστός να - εκπαιδευτεί στα τηλεοπτικά προγράμματα και ιδιαίτερα προγράμματα ψυχαγωγίας τών παιδιών;

6) Ευρίσκει ό Χριστός κατάλυμα στις ολόφωτες _ πλατειές τών ημερών τών Χριστουγέννων με τους κλόουν, με τά ξωτικά και με τούς μάγους;
Ευρίσκει ό Χριστός κατάλυμα στήν Βουλή τών Ελλήνων; Υπάρχει τόπος γιά τον Σαρκωθέντα Λόγο στις καρδιές τών πολιτικών μας ανδρών, στις αποφάσεις τους και στούς νόμους, πού ψηφίζουν;


Εάν  αποπειραθούμε με στοιχειώδη ειλικρίνεια, να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα καταλήξουμε στήν θλιβερή διαπίστωση, ότι και σήμερα στήν πολύπαθη Πατρίδα μας παραμονές
Χριστουγέννων, συνεχίζουμε κατά τά φαινόμενα και μιλάμε την γλώσσα της Βηθλεέμ:
-       Δεν έχουμε χώρο γιά Σένα, Χριστέ, στήν οικογένεια.
-       Δεν μπορούμε να Σε φιλοξενήσουμε στήν κοινωνική μας ζωή.
-       Δεν έχουμε γιά Σένα κατάλυμα στούς νόμους μας και στα βουλευτήριά μας.
-       Δεν έχουμε τόπο γιά Σένα μέσα στα σχολεία μας.
-       Σε θέλουμε έξω από την προσωπική μας ζωή.
-       Δεν μπορείς να μείνεις μαζί μας.

Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι, όπως πάντοτε, υπάρχει καί σήμερα ή μικρή μαγιά, πού λαβώθηκε μεν, άλλά δεν πειράχτηκε θανάσιμα από τά μικρόβια του μισοκάλου, δηλαδή τά πάθη, τον ευδαιμονισμό, την φιλαυτία, την έκκοσμίκευση καί τον οικουμενισμό.
Αυτή ή μαγιά, μέ την χάρη τού Θεού, δίνει στις ημέρες μας τίς πρώτες μαρτυρίες, ότι ό Λαός μας, καθήμενος εν σκότει και σκιά θανάτου επί έτη πολλά, άρχίζει τώρα καί βλέπει φως μέγα. Αρχίζει καί δείχνει την απογοήτευση του από τίς φαύλες επιλογές τού παρελθόντος καί στρέφει σιγά-σιγά τίς ελπίδες του προς τον Ενανθρωπήσαντα Χριστό.

Όσο γιά τούς συνανθρώπους μας εκείνους, πού φέρονται τάχα αδιάφορα ή ακόμα καί εχθρικά απέναντι στο γεγονός της Βηθλεέμ, φαίνεται πώς τώρα αρχίζουν κι αυτοί—κάτω από τίς απειλές του πορτοφολιού— να προβληματίζονται καί να συσπειρώνονται γύρω από άξιες πατροπαράδοτες, πού λησμονήθηκαν: την αλληλεγγύη, τό φιλότιμο, την συμπόνια, την ανθρωπιά. Άλλωστε—όπως έγραψε κάποιος—τώρα πού μας τελείωσαν τά λεφτά, τί μάς μένει εκτός από τον Χριστό, γιά να ακουμπήσουμε επάνω Του;
Ό πολυαγαπημένος μας Άγιος Παίσιος, σε κάποια από τά Χριστούγεννα πού μάς πέρασαν, είπε:

Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον. Άμα ό νους μας είναι εκεί, στο «παράδοξον», τότε θα ζήσουμε και τό μεγάλο μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού. Εύχομαι ή καρδιά σας να γίνει Αγία Φάτνη και τό Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ να σάς δώσει όλες τις ευλογίες Του.
Καλά καί ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...