ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
Αν οι διαφημίσεις με τις ευτυχισμένες οικογένειες που παίζουν χαρωπά στην παραλία, με καλοκάγαθα παιδάκια που χτίζουν κάστρα από άμμο και ήσυχους γονείς που λιάζονται αμέριμνα, σας παραπέμπουν σε ονειρεμένες καλοκαιρινές στιγμές… μάλλον θα πρέπει να ξυπνήσετε. 

Οι διακοπές με παιδιά, ειδικά αυτά που δεν έχουν φτάσει ακόμα την εφηβεία, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή όταν γίνονται υπερκινητικά και ιδιαίτερη προσοχή όταν επιστρατεύουν όλη τους την πονηράδα για να ξεφύγουν από το -όχι πάντα- άγρυπνο βλέμμα σας. Πρέπει λοιπόν να είστε πάντα σε επιφυλακή. Με ποιο τρόπο; 

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που μας έδωσε "έμπειρος", σε θέματα διακοπών με παιδιά, γονιός και όλα θα πάνε καλά: 

 


1. Πολλές φορές όταν το ταξίδι είναι κουραστικό το να ελέγξετε τα παιδιά γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Άμα δείτε το ταξίδι σας σαν διασκέδαση, και χωρίς καμία νεύρα και… «αναταράξεις» τότε μπορείτε να περάσετε όμορφα και να γίνετε ένα με την οικογένειά σας. Πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι στις διακοπές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τους μιλήσετε για τους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και να χαλαρώσετε και εσείς από την πλευρά σας όσο μπορείτε. 
 


2. Πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας: Μην ξεχάσετε τα φάρμακα σας. Είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέχετε σε φαρμακεία στις 11.00 το βράδυ. Πρέπει να φέρετε σίγουρα ασπιρίνες ή ακόμα μη διστάσετε να πάτε στο φαρμακεία και να ζητήσετε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Επίσης, ιδιαίτερο σημαντικό είναι να έχετε μαζί μαντηλάκια καθαρισμού, προσώπου αλλά και πάνες σε περίπτωση που έχετε κάποιο… μυρωδάτο απρόοπτο! Μην ξεχάσετε και κάποια ελαφριά χάπια ύπνου για να βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας να κοιμηθείτε μετά το ταξίδι. Άλλα πράγματα που είναι απαραίτητο να θυμηθείτε είναι τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τράπουλες και ίσως κάποιο βιβλίο που θα τα βοηθάνε να ηρεμούν όταν η κατάσταση θα ξεφεύγει από τον έλεγχο. 
 


3. Προγραμματίστε σωστά το ωράριό σας. Αν τα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι οργανώστε το ταξίδι σας έτσι ώστε να μη χάσουν αυτόν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Αυτό πρέπει να το έχετε υπ’όψιν σας τόσο στα ταξίδια με αυτοκίνητο όσο και σε αυτά με καράβι και αεροπλάνο. Το να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι ευχής έργον και θα σας χαρίσει μερικές στιγμές απόλυτης ευτυχίας. 

 

4. Οργανώστε τις πτήσεις σας στο έπακρο. Επιλέξτε τις κατάλληλες θέσεις για εσάς και τα παιδιά σας ώστε να μην κουραστούν και να μην ενοχλούν και τους υπόλοιπους επιβάτες στο διάδρομο του αεροπλάνου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε, πριν ακόμα πετάξετε, από τους αεροσυνοδούς να ετοιμάσουν κάποιο παιδικό γεύμα. Αν βρείτε δύο κοντινές χρονικά πτήσεις για έναν προορισμό, επιβιβαστείτε ξεχωριστά. Ο μπαμπάς μπορεί να ταξιδέψει πρώτος κουβαλώντας όλες τις αποσκευές και η μαμά να πάρει την επόμενη πτήση κουβαλώντας… τα παιδιά! 

 

5. Επιλέξτε το περιεχόμενο των αποσκευών των παιδιών σας προσεκτικά. Παιχνίδια με πολλά μέρη και μπιχλιμπίδια, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξουν στο πάτωμα κάποιου δωματίου και κατά συνέπεια μέσα στην ηλεκτρική σκούπα της καθαρίστριας. Μην πάρετε μαζί όλα τα καινούργια τους παιχνίδια, που μόλις τους αγοράσετε γιατί είναι πολύ πιθανό να χαθούν ή να χαλάσουν και τότε θα ζήσετε σκηνές απείρου… δράματος από το κλάμα τους. Προτιμήστε μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους (που και να χαθούν… μικρό το κακό) ή την αγαπημένη τους κούκλα που αγκαλιάζουν κάθε βράδυ για να κοιμηθούν. Πάνω από όλα, όμως, φροντίστε να περάσετε καλά! Δείτε τις διακοπές σε με κέφι και χιούμορ και ίσως –ίσως λέμε- να σας θυμίσουν κάτι από αυτές τις ονειρεμένες διαφημίσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...