ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα ΤίραναΤα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου, Ρουμανίας Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσοστόμου, Αθηνών Ιερωνύμου, Βαρσοβίας Σάββα, του επιχώριου Ποιμενάρχη, Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστασίου και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής και ο Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και ο Δήμαρχος Τιράνων, Πρέσβεις, πλειάδα Αρχιερέων και κληρικών, όπως επίσης και πιστοί από διάφορες περιοχές, που είχαν φθάσει στον προαύλιο χώρο του ναού από νωρίς το πρωί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και τους Προκαθήμενους των Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που συμμετείχαν στην Ακολουθία των εγκαινίων αναφέροντας: "Η παρουσία σας εδώ τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση την ενότητα της Ορθοδοξίας και ότι η Εκκλησία μας είναι ένα σώμα, το σώμα Αυτού Του Χριστού. Ο σημερινός εορτασμός δεν είναι απλώς μία μεγάλη τιμή για την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά συγχρόνως και μία ευρύτερη μαρτυρία της από περάτων έως περάτων της οικουμένης Ορθοδοξίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μίλησε για την αρχιτεκτονική του ναού και το συμβολισμό της και επεσήμανε πως "μέσα στο πλαίσιο της γενικής αυτής χαράς και ευλογίας, επιβάλλεται να προσέξουμε και το μυστικό μήνυμα, το οποίο ο Θεός στέλνει στον καθένα μας προσωπικά με την ευκαιρία αυτών των εγκαινίων. Το χρέος δηλαδή, του προσωπικού ανακαινισμού της υπάρξεώς μας, για να είμαστε εμείς προσωπικά ναοί Θεού".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως "οι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί διακρινόμεθα διά του γεγονότος ότι πιστεύομεν εις την ανάστασιν των νεκρών, με πρώτον Αναστάντα τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Ο Ιησούς Χριστός ανέστη ιδία δυνάμει και συνανιστά μετ᾿ Αυτού όλους τους πιστούς, προσκαλεί δε όλους τους ανθρώπους όπως συμμετάσχουν εις την ανάστασιν. Διά τους μη πιστεύοντας εις τον Ιησούν Χριστόν, η ανάστασις φαίνεται μύθος. Αλλ᾿ ημείς έχομεν την εμπειρίαν της αναστάσεως διά της πείρας των Αγίων, η οποία είναι και η ιδική μας βιωματική πραγματικότης και εμπειρία. Το γεγονός ότι ενεκαινιάσαμεν σήμερον τον λαμπρόν τούτον Ιερόν Ναόν της Αναστάσεως αποτελεί απόδειξιν του ότι η ανάστασις είναι πραγματικότης, διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας, η άλλοτε σχεδόν νεκρά μετά τους αθεϊστικούς διωγμούς, ήδη ευρίσκεται ζώσα και πλήρης ζωής και δημιουργικότητος".

Μίλησε, επίσης, για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, λόγω του αθεϊστικού καθεστώτος, αλλά και για το σπουδαίο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο που επιτελείται, κάνοντας λόγο για ανοικοδόμηση και ανακαίνιση περισσοτέρων από 150 ναών, ίδρυση ορφανοτροφείου, παιδικών σταθμών και σχολείων, καθώς και ιατρικών κέντρων.

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως "οφείλομεν ως Οικουμενικός Πατριάρχης και εκπρόσωπος της Εκκλησίας του διαλόγου, της ειρήνης και της ευδοκίας, να μνημονεύσωμεν ως εν των μεγάλων επιτευγμάτων Σας, Μακαριώτατε, την καλλιέργειαν κλίματος συνδιαλλαγής, συνεργασίας και αρμονικής συμβιώσεως μεταξύ όλων των μερίδων του Αλβανικού λαού, ώστε η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας, ως ώφειλε, να είναι ο ενωτικός σύνδεσμος και δυναμικόν στοιχείον προόδου της Χώρας. Το κλίμα τούτο συνδιαλλαγής, συνεργασίας και διαλόγου εκαλλιεργήσατε απ᾿ αρχής, ουχί άνευ κόπων λόγω ερριζωμένων προκαταλήψεων και αντιθέσεων, και επετύχετε την επανένωσιν διεστώτων και την εν αρμονία συνεργασίαν μετά πάντων, επί τω ευρυτέρω κοινώ αγαθώ".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως "ο Ιερός Ναός τον οποίον ενεκαινιάσαμεν σήμερον είναι καταφυγή διά πάντα άνθρωπον∙ πάροχος ζωής και εμπνεύσεως καλών έργων, υπηρέτης του ανθρώπου, μήτηρ στοργική, ιατρός και προστάτης, ελευθερωτής από ψυχικάς αιχμαλωσίας, μάρτυς της αληθείας, οδοδείκτης της πορείας προς την χαράν και την αιωνιότητα".


Αργότερα στο επίσημο γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας τόνισε: "Θαυμάζουμε το έργο σας για την Εκκλησία της Αλβανίας. Αποτελεί δώρο Θεού που σας έχουμε ανάμεσά μας στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, και τα δώρα του Θεού δε λάμπουν μόνο με τα χαρίσματά τους, δεν έχουν μόνο αυτοτελή αξία, αλλά προσφέρουν, γιατί θέτουν υπέρ εαυτούς τους άλλους. Πλουτίζεται, λοιπόν, με ένα θαυμάσιο νέο έργο η διακονία σας. Ο νέος περικαλλής Καθεδρικός Ιερός Ναός, ο οποίος παραδίδεται δια των χειρών σας στην πνευματική ζωή αυτού του τόπου, συνιστά πολύτιμο θησαυρό υπέρ των αδελφών μας και συμβολή στην κοινή κληρονομιά όλης της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία πληρούται διαρκώς από την ανακαινιστική δυναμική της εμπειρίας του ζώντος και αναστάντος Χριστού, κατά τον λόγο του Αποστόλου "Τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα". Και ευλόγως ο νέος αυτός Ναός εκτίσθη περίκεντρος, για να συνάγει κύκλω του Ιερού Θυσιαστηρίου εν ενί Σώματι πάντας τους προστρέχοντας τω Κυρίω μετά της Πίστεως ότι Εκείνος είναι "η Ανάστασις και η Ζωή".


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...