ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Σύντομο μαρτυρικό Συναξάρι Του μακαριστού Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Αναστόπουλου

Ο Μακαριστός π. Γεώργιος Αναστόπουλος κατά το 51ο έτος της ηλικίας του, προσβλήθηκε από μία ανίατη ασθένεια, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε μια κατάσταση καθολικής  παράλυσης και ακινησίας του σωματικού του οργανισμού επί μία δεκαετία. 2002-2012!
Δεν μπορούσε , ολόκληρη αυτή τη δεκαετία, να χρησιμοποιήσει πλέον κανένα όργανο του σώματός του, πλην της γλώσσας του. Του έμεινε η ικανότητα της ομιλίας.
Ο μακαριστός πλέον Γέροντας, τη δοκιμασία αυτή- το μαρτύριό του- την αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή, αγόγγυστα, χωρίς παράπονο ή τάση θεοδικίας. Αντίθετα, ο φωτισμένος λογισμός του στράφηκε στην αναζήτηση τρόπου υπέρβασης της ακινησίας του, προς ενεργοποίηση της δυνατότητας της ομιλίας του, για λόγο ευαγγελικό και εκκλησιαστικό στον κοινωνικό χώρο. Ήθελε να δώσει το ζωντανό «παρών» του στην προάσπιση της Εκκλησίας από καταλυτικές προσβολές της Αλήθειας της Ορθοδοξίας της, που προέρχονταν από το ίδιο το εκκλησιαστικό της σώμα ή από εξωτερικούς εχθρούς.
Κορυφαίο γεγονός , μέσα στο πνεύμα αυτό της δραστηριότητάς του αυτής, υπήρξε ο ελεγκτικός διάλογός του με ταγό της Εκκλησίας , που διολίσθησε στο χώρο της κακοδοξίας και σκανδάλισε πολλούς πιστούς. Ο μακαριστός Γέροντας με διπλή ανταλλαγή διαλόγου, μέσω γραπτών κειμένων, στον ορθόδοξο τύπο, έδωσε με παρρησία και ιερατική αξιοπρέπεια την ομολογία του.
Τα κείμενά του, μαχητικά και εμπεριστατωμένα , απηχούσαν τον ομολογιακό παλμό ενός άξιου της εκκλησιαστικής του διακονίας κληρικού. Αλλά βέβαια οι περισσότεροι αναγνώστες των κειμένων αυτών δεν εγνώριζαν ότι ο δημιουργός τους δεν συνέλαβε το περιεχόμενό τους στην πολυθρόνα του γραφείου του, αλλά στο ανάκλιντρο του μαρτυρίου του.  Στην κλίνη της δοκιμασίας του!
 Ο μακαριστός Γέροντας π. Γεώργιος Αναστόπουλος είχε ευρεία θεολογική και βιβλική κατάρτιση. Ιδιαίτερα τον θαύμαζα για τη διαύγεια της μνήμης του, όταν ανέφερε χωρία και κείμενα της Π. Διαθήκης, όχι μόνο από τους μεγάλους, τους γνωστούς Προφήτες, αλλά και από τους ελάσσονες. Όταν τον γνώρισα για πρώτη φορά, μου είπε ότι ήταν φοιτητής μου. Εγώ όμως , σε κάποιες περιπτώσεις εκφοράς εκ μέρους μου εκκλησιαστικού και βιβλικού ή πατερικού λόγου, αισθανόμουνα μαθητής του.
Αλλά ο μακαριστός Γέροντας, σε κάθε περίπτωση, με τον συνομιλητή του ήταν διδακτικός και παιδαγωγικός , με φυσική απλότητα . Στους επισκέπτες του έλεγε χαρακτηριστικά: «Εγώ, αντί γλυκού, θα σας δώσω ένα ωραίο πνευματικό βιβλίο. Θα το μελετήσετε και όταν με επισκεφθείτε πάλι, θα κάνουμε συζήτηση για το περιεχόμενο του βιβλίου».
Εξάλλου , σ’ όποιον του έλεγε: «Πάτερ, κάντε και για μένα μια προσευχή», εκείνος του έλεγε: «Εγώ το βράδυ στις 12 θα προσεύχομαι για σένα, αλλά και συ θα προσεύχεσαι μαζί μου για σένα!». Από τη δωδεκάτη ώρα τη νυχτερινή μέχρι τη δευτέρα πρωινή, ο Γέροντας προσευχόταν γι’ αυτούς που το ζητούσαν.

Με όλη τη δραστηριότητά του, κατά την αιχμαλωσία του στην σκληρή ακινησία του μαρτυρίου, είχε ανυψωθεί ο π. Γεώργιος , ως υψιπετής αετός, από την αγάπη της θεήλατης βίας του Θεού, στους κοινωνικούς χώρους, με το νόημα του ψαλμικού στίχου: «ἀνακαινισθήσεται ὡς ἀετοῦ ἡ νεότης σου». Έτσι και φτερούγησε στη Βασιλεία των Ουρανών…
Αιωνία η μνήμη του!

Ι.Κ.


Πηγή: «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ
ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ»
««Ἀγωνίζεσθε εἰσελθεῖν διά τῆς στενῆς πύλης»
(Λουκ. 13, 24 )
Ιωάννου Κ. Κορναράκη
Εγχειρίδιο μαρτυριακής παιδείας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  Αρχονταρίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...