Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ



Την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων ακολουθιών, έχει καθιερώσει και το Μεγάλο Απόδειπνο κάθε απόγευμα. Μέσα από τους στίχους των ψαλμών συναντάμε όλη τη Θεολογία της Εκκλησίας μας.

Επικαλούμαστε και ζητάμε τη βοήθεια του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, ώστε το διάστημα που αρχίζει μετά το δείπνο και εννοείται ότι μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο ύπνος, να μας μεταδίδουν την εκκλησιαστική συνείδηση, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε πιστεύοντας ότι δεν είμαστε μόνοι. Έτσι φεύγει από πάνω μας ο παράλογος φόβος που προκαλεί η νύχτα και αρχίζει πλέον μια χαρισματική επικοινωνία με τους Αγίους, την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Κύριο μας. Ως εκ τούτου κοιμόμαστε πλέον αφημένοι στην αγκαλιά των Αγίων μας και του προστάτη μας Αγγέλου, αφού είμαστε ήσυχοι ότι δεν είμαστε μόνοι.
            Μέσα από την Ακολουθία του Μεγάλου Απόδειπνου ακούμε και τον Ν΄ Ψαλμό, τον Ψαλμό της Μετανοίας, ο οποίος μπορεί να καθαρίσει τη ψυχή μας. Γράφτηκε από τον βασιλέα Δαβίδ, ο οποίος μετά από το διπλό του αμάρτημα, σε ένδειξη μετάνοιας, μεταξύ άλλων, συνέγραψε και τον Ψαλμό αυτό.
Μακάρι τα πιο πάνω να τα εφαρμόζουμε καθημερινά και συνειδητά, δηλαδή μέσα στη προσευχή μας να υπάρχει και μια μυστική προσωπική εξομολόγηση προς τον Κύριο, μιμούμενοι τον Δαβίδ. Ο Δαβίδ κάθε βράδυ έλουζε το στρώμα και το μαξιλάρι του με τα δάκρυά του και μετά από μια τέτοια μυστική εξομολόγηση των κριμάτων του, καθαριζόταν συνειδησιακά και πλέον κοιμόταν αναπαυμένος και μπορούσε τότε από εκεί και πέρα να έχει μυστικές πνευματικές αναβάσεις.
Άλλωστε ο Άγιος ο Ιωάννης ο Σιναΐτης λέει ότι δεν θα κατηγορηθούμε την ώρα του θανάτου μας, επειδή δεν κάναμε θαύματα ή επειδή δεν θεολογήσαμε ή επειδή δεν φτάσαμε στη Θεία θεωρία. Οπωσδήποτε όμως θα δώσουμε λόγο στο Θεό, επειδή δεν πενθήσαμε αδιάλειπτα, δεν παραμείναμε στη διαρκή σωτήρια λύπη για την αμαρτωλότητά μας.
Στο Μέγα Απόδειπνο ακούμε ακόμα υπέροχους ύμνους, όπως το «Μεθ΄ημών ο Θεός…», «Κύριε των Δυνάμεων….» και άλλους. Είναι υπέροχοι κατανυκτικοί ύμνοι, οι οποίοι μας καλούν σε μετάνοια και εγρήγορση, ενώ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι πάντοτε μαζί μας. Το Μέγα Απόδειπνο κλείνει με τις ευχές προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και το φύλακα Άγγελο μας.
Λαζάρω Παναγιώτου  
Ρένος Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...