της Ευανθίας Τασσοπούλου
Πολλά ερωτήματα τίθενται για το εμβόλιο για τον κορονοϊό, προκαλώντας έναν προβληματισμό στους πολίτες αν και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ενόψει της έναρξης της επιχείρησης "Ελευθερία". Ο Ιωάννης Κιουμής, ο οποίος είναι Πνευμονολόγος Λοιμωξιολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» απαντά στο enikos.gr και διευκρινίζει τις πιο συχνές απορίες που εκφράζονται σχετικά με τα εμβόλια.
1.Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο. Πώς τα εμβόλια για την Covid-19 δημιουργήθηκαν και κυκλοφορούν μέσα σε μερικούς μήνες;
Για τον πολύ απλό λόγο ότι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται αυτό το εμβόλιο και οι τεχνικές που στηρίζουν αυτή την αρχή είναι γνωστές εδώ και 30 χρόνια. Άρα αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν μια προσαρμογή αυτών των αρχών και τεχνικών που υπήρχαν και που είχαν μείνει ουσιαστικά ανολοκλήρωτες επειδή δεν συνέτρεχε λόγος άμεσος να φτιαχτούν εμβόλια για κάτι τέτοιο σαν κι αυτό που περνάμε. Αυτά λοιπόν ολοκληρώθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αποτέλεσμα ήταν το εμβόλιο. Άρα δεν ανακαλύφθηκε εξ αρχής η τεχνική. Ήταν μια τεχνική γνωστή, η οποία τροποποιήθηκε κατάλληλα ώστε να μας δώσει το εμβόλιο και το έδωσε γρήγορα.
Είναι αστήρικτη αυτή η άποψη, γιατί στην πραγματικότητα το εμβόλιο αυτό, αυτό που κάνει είναι ότι μιμείται αυτά που κάνει κάθε ιός όταν μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα. Άρα λοιπόν ναν υπήρχε αυτός ο φόβος, τότε θα έπρεπε να υπάρχει ο αντίστοιχος φόβος για κάθε φορά που παθαίνουμε μια ιογενή λοίμωξη. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο φόβος αυτός είναι αστήρικτος. Αυτό που κάνει λοιπόν το εμβόλιο είναι ότι στην πραγματικότητα μιμείται τη δράση του ιού προκειμένου να οδηγήσει στην κατασκευή αυτών των στοιχείων του ιού που είναι απαραίτητα για να πετύχουμε την ανοσία. Άρα λοιπόν αυτό ο φόβος κατά τη δική μου άποψη και την άποψη όλων των επιστημόνων που γνωρίζουν τα πράγματα, είναι αστήρικτος.
3.Το εμβόλιο μπορεί θα αλλοιώσει το DNA του ανθρώπινου οργανισμού;
Είναι απόψεις των ανθρώπων που δεν θυμούνται τη Βιολογία που έμαθαν στο Γυμνάσιο. Αν θυμούνται από τη Βιολογία, θα καταλάβαιναν ότι το mRNA, αυτό δηλαδή το πυρηνικό οξύ που περιέχει το εμβόλιο αυτό και μιμείται τη δράση του ιού, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα από πλευράς χημικής δομής. Άρα τέτοιου είδους φόβος δεν υπάρχει.
Δύσκoλο ερώτημα να απαντηθεί αυτό. Επί του παρόντος έχει δοθεί η απάντηση ότι δεν θα μπουν την πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Αυτή τη στιγμή θα εξαντληθούν οι ηλικιακές ομάδες, οι ομάδες με τους παράγοντες κινδύνου, αυτοί που για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να στηριχθούν όπως είναι οι υγειονομικοί και όχι αυτοί που είχαν φυσική νόσηση, γιατί θεωρείται ότι αυτοί που έχουν υποστεί τη φυσική νόσηση έχουν σε υψηλή πιθανότητα αναπτύξει ανοσία. Άρα λοιπόν αυτά τα άτομα επειδή πλεονεκτούν ουσιαστικά έξω από αυτόν τον γύρο των εμβολιασμών. Αλλά είναι πιθανόν ότι σε μετέπειτα στάδιο να δοθούν οδηγίες για κάποιου είδους εμβολιασμό σε αυτά τα άτομα, που μπορεί να είναι αυτούσιος εμβολιασμός, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ή να είναι κάποιος τροποποιημένος εμβολιασμός έτσι ώστε να τους ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανοσία. Γιατί; Γιατί το εμβόλιο με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπόψιν μας παράγει υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων από ότι παράγει η φυσική νόσος, άρα λοιπόν έχουν περιθώριο να βελτιώσουν την απάντηση τους απέναντι στον ιό και αυτοί που νόσησαν.
Τα τέσσερα εμβόλια που βρίσκονται στην τελική γραμμή, δηλαδή είτε έχουν πάρει έγκριση είτε πρόκειται να πάρουν έγκριση στο επόμενο χρονικό διάστημα και μοιάζει να έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμασίες τους δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna, το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό που ονομάζουμε και εμβόλιο της Οξφόρδης λόγω της συνεργασίας τους, και το ρωσικό Sputnik V, είναι εμβόλια που κατ' ουσίαν χρησιμοποιούν την ίδια λογική σχηματισμού αντισωμάτων στον οργανισμό. Απλώς διαφέρουν τα εμβόλια αυτά
Σημαίνει ότι ακριβώς επειδή υπήρξε μια επιταχυνόμενη διαδικασία, τα κλινικά αποτελέσματα από τον αρχικό εμβολιασμό θα επιτηρούνται περισσότερο αυστηρά, έτσι ώστε αν διαπιστωθεί κάτι το ασυνήθιστο να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές παρεμβάσεις. Μέχρι τώρα με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, κανένα εμβόλιο δοκιμαστικά δεν έχει τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Άρα λοιπόν, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το όριο και μπορούμε να πούμε τώρα πια ότι τουλάχιστον οι άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τόσο πολύ καλά ανεκτές και τόσο πολύ σαν ποσοστό ασήμαντες που πραγματικά δεν γεννούν κανέναν λόγο ανησυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου