ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Υπομονή

Υπομονή...
Μια λέξη που εύκολα την λες, δύσκολα την εφαρμόζεις!

Τι είναι η υπομονή;
Κόπος, ελπίδα, αγάπη!

Ποιος κάνει υπομονή;
Αυτός που αγαπά, γιατί ελπίζει στην διόρθωση μιας καταστάσεως ή συμπεριφοράς και δεν διστάζει μπροστά στον κόπο που χρειάζεται να καταβάλλει, αλλά τολμά, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Την δύναμη να αντέξει στον κόπο την αντλεί από την αγάπη του γι' αυτό που θέλει να πετύχει.Πώς υπομένεις;
Με την προσευχή! Προσευχόμενος επικαλείσαι την βοήθεια του Θεού. Το πρώτο που κερδίζεις είναι η ηρεμία, η ασφάλεια και η σιγουριά που παρέχει η επικοινωνία με τον Θεό. Ήρεμος πλέον και σίγουρος βάζεις τον στόχο σου και ξεκινάς την προσπάθεια. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που νιώθεις με την προσευχή στον Θεό έχει διώξει το άγχος, που είναι το μόνο που μπορεί να φρενάρει κάθε προσπάθεια που ξεκινάς. Ξεκινάς την προσπάθεια χωρίς άγχος, δεν σε πιέζει ο χρόνος, υπομένεις πλέον με άνεση την κατάσταση, ώστε να φθάσει η στιγμή να επιτευχθεί ο στόχος σου.

Γιατί δεν κάνουμε υπομονή;
Γιατί έχει λείψει από την ζωή μας η αγάπη! Όταν δεν αγαπάς κυριαρχεί μέσα σου το άγχος, η ταραχή, αλλοιώνεται η συμπεριφορά σου, αδιαφορείς για όλα, δεν έχεις διάθεση, ούτε στόχους. Όλα αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν ξεκάθαρα την απομάκρυνσή σου από τον Θεό. Δεν μπορεί να ασχολείσαι ή να μιλάς για τον Θεό και να είσαι ταραγμένος. Έχει σταματήσει η προσευχή και η επικοινωνία μαζί Του. Από πού θα αντλήσει ο άνθρωπος δύναμη, ηρεμία, σιγουριά, ασφάλεια, ώστε να υπομείνει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στην ζωή του και να τις ξεπερνά; Πώς να κάνει υπομονή για να πετύχει κάτι όταν αδιαφορεί για όλα; Πώς να κάνει υπομονή, όταν το άγχος του τον έχει τρελάνει; Πώς να κάνει υπομονή, όταν δεν εμπιστεύεται τον Θεό για να κερδίσει την χαμένη του ελπίδα; Πώς να κάνει υπομονή για να ξεκινήσει πάλι την προσπάθεια, αφού η αδιαφορία, η απομάκρυνση από τον Θεό και το άγχος τον έχουν φέρει σε τέτοιο αποτέλεσμα - αδιέξοδο, ώστε να βλέπει την επανεκκίνηση του «σαν βουνό», σαν ακατόρθωτο γεγονός, και σταματά την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει;

Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που με δική μας ευθύνη βρεθήκαμε;
Με την μετάνοια! Θα κλείσουμε όλες τις αισθήσεις μας, ώστε να μην δεχόμαστε ερεθισμούς, θα απενεργοποιήσουμε δηλαδή τον εαυτό μας, κάνοντας μια επανεκκίνηση στην ζωή μας! Η επανεκκίνηση είναι η μετάνοια. Συνειδητοποιώ το λάθος μου και ξεκινώ από την αρχή. Εμπιστεύομαι πλήρως την ζωή μου στον Θεό και Τον αφήνω να με οδηγήσει σύμφωνα με το θέλημά Του. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι υπομονή και επιμένοντας με την προσπάθειά μου θα περιμένω το έλεός Του, να μου γλυκάνει την ζωή και να αξιωθώ της γλυκιάς θέας του προσώπου Του!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...