Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Υπομονή

Υπομονή...
Μια λέξη που εύκολα την λες, δύσκολα την εφαρμόζεις!

Τι είναι η υπομονή;
Κόπος, ελπίδα, αγάπη!

Ποιος κάνει υπομονή;
Αυτός που αγαπά, γιατί ελπίζει στην διόρθωση μιας καταστάσεως ή συμπεριφοράς και δεν διστάζει μπροστά στον κόπο που χρειάζεται να καταβάλλει, αλλά τολμά, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Την δύναμη να αντέξει στον κόπο την αντλεί από την αγάπη του γι' αυτό που θέλει να πετύχει.



Πώς υπομένεις;
Με την προσευχή! Προσευχόμενος επικαλείσαι την βοήθεια του Θεού. Το πρώτο που κερδίζεις είναι η ηρεμία, η ασφάλεια και η σιγουριά που παρέχει η επικοινωνία με τον Θεό. Ήρεμος πλέον και σίγουρος βάζεις τον στόχο σου και ξεκινάς την προσπάθεια. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που νιώθεις με την προσευχή στον Θεό έχει διώξει το άγχος, που είναι το μόνο που μπορεί να φρενάρει κάθε προσπάθεια που ξεκινάς. Ξεκινάς την προσπάθεια χωρίς άγχος, δεν σε πιέζει ο χρόνος, υπομένεις πλέον με άνεση την κατάσταση, ώστε να φθάσει η στιγμή να επιτευχθεί ο στόχος σου.

Γιατί δεν κάνουμε υπομονή;
Γιατί έχει λείψει από την ζωή μας η αγάπη! Όταν δεν αγαπάς κυριαρχεί μέσα σου το άγχος, η ταραχή, αλλοιώνεται η συμπεριφορά σου, αδιαφορείς για όλα, δεν έχεις διάθεση, ούτε στόχους. Όλα αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν ξεκάθαρα την απομάκρυνσή σου από τον Θεό. Δεν μπορεί να ασχολείσαι ή να μιλάς για τον Θεό και να είσαι ταραγμένος. Έχει σταματήσει η προσευχή και η επικοινωνία μαζί Του. Από πού θα αντλήσει ο άνθρωπος δύναμη, ηρεμία, σιγουριά, ασφάλεια, ώστε να υπομείνει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στην ζωή του και να τις ξεπερνά; Πώς να κάνει υπομονή για να πετύχει κάτι όταν αδιαφορεί για όλα; Πώς να κάνει υπομονή, όταν το άγχος του τον έχει τρελάνει; Πώς να κάνει υπομονή, όταν δεν εμπιστεύεται τον Θεό για να κερδίσει την χαμένη του ελπίδα; Πώς να κάνει υπομονή για να ξεκινήσει πάλι την προσπάθεια, αφού η αδιαφορία, η απομάκρυνση από τον Θεό και το άγχος τον έχουν φέρει σε τέτοιο αποτέλεσμα - αδιέξοδο, ώστε να βλέπει την επανεκκίνηση του «σαν βουνό», σαν ακατόρθωτο γεγονός, και σταματά την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει;

Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που με δική μας ευθύνη βρεθήκαμε;
Με την μετάνοια! Θα κλείσουμε όλες τις αισθήσεις μας, ώστε να μην δεχόμαστε ερεθισμούς, θα απενεργοποιήσουμε δηλαδή τον εαυτό μας, κάνοντας μια επανεκκίνηση στην ζωή μας! Η επανεκκίνηση είναι η μετάνοια. Συνειδητοποιώ το λάθος μου και ξεκινώ από την αρχή. Εμπιστεύομαι πλήρως την ζωή μου στον Θεό και Τον αφήνω να με οδηγήσει σύμφωνα με το θέλημά Του. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι υπομονή και επιμένοντας με την προσπάθειά μου θα περιμένω το έλεός Του, να μου γλυκάνει την ζωή και να αξιωθώ της γλυκιάς θέας του προσώπου Του!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...