ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Πίστη που δεν οδηγεί στην μετάνοια και την ιερά Εξομολόγηση εμπρός στον Πνευματικό ιερέα, δεν είναι πίστη σωτηρίας

Αποτέλεσμα εικόνας για πνευματικός εξομολόγηση«ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΙΣΤΗ…» ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

~ Πίστις που δεν μας κάμνει να κόψωμε τα ελαττώματά μας και να γίνωμε καλοί, δεν είναι πίστις σωτηρίας. 
Πίστις που δεν μας βοηθεί να καθαρίσωμε το εσωτερικό μας από τον «πονηρόν θησαυρόν» (Ματθ. 12, 35), δεν είναι πίστις σωτήριος. Είναι πίστις νόθος και όχι γνήσια και εις τέτοια πίστη δεν πρέπει να επαναπαυώμεθα ούτε ένα δευτερόλεπτο.
Από μία τέτοια πίστη δεν μπορεί να αναμένη κάποιος καλό παρά ναυάγιο. Ναυάγιο στην παρούσα ζωή, ναυάγιο και στην άλλη, την μέλλουσα, και προπαντός στην μέλλουσα….
Λάβετε το φάρμακο της μετανοίας και εξομολογήσεως ανά χείρας και χρησιμοποιήσατε αυτό, και μόνον αυτό, καθ’ ότι κατά τον θείο Χρυσόστομο· «Ουκ έστιν ουδέν έτερον φάρμακον τοιούτον προς την των αμαρτημάτων αναίρεσιν, ως η εξομολόγησις αυτών, συνεχής ανάμνησις και η διηνεκής αυτών κατηγορία».
Χριστιανοί μου:
Μήπως απατάσθε; Η νηστεία δεν περιορίζεται στην χύτρα μας. Διότι ίσως νηστεύετε από φαγητά, αλλ’ εφ’ όσον δεν νηστεύετε από αμαρτίες η νηστεία σας δεν ωφελεί. Γι’ αυτό εξετάσετε και στην νηστεία σας προσθέσατε τώρα και την μετάνοια και Εξομολόγηση. Αποφασίσατε πια, να μην ξανακάνετε αυτό που θα εξομολογηθήτε. Και να είσθε βέβαιοι πως κάθε περίοδος ή ημέρα νηστείας θα είναι ένας καινούριος σταθμός, και αφετηρία νέας ζωής. Μία αναγέννηση, ένα δεύτερο πραγματικό βάπτισμα.
Εάν έχωμε πίστη, εάν παραδεχόμεθα ότι ο Χριστός κάμνει θαύματα ακόμη, ό,τι μπορεί δηλαδή να αλλάξη το είναι μας, ας θελήσωμε να καταθέσωμε τα… όπλα. Με άλλα λόγια ας μετανοήσωμε, ας εξομολογηθούμε, ας αλλάξουμε ριζικά ζωή. Διότι μόνον τότε ο Χριστός θα μας αναγνωρίση δικούς Του, και θα μας δώση την χάρη Του και την ευλογία Του. Άλλως ας το μάθωμε, ας το εννοήσωμε, είμεθα προς τον Ιησούν ξένοι. Δεν μας ωφελούν τα… χειροκροτήματα, οι εορτές, οι έπαινοι.
Πίστις θα πη ταπείνωσις. Ας μη έχωμε εμπιστοσύνη στην κρίση μας. Ό,τι ιδέα είχαμε για τα όνειρα και τις άλλες προλήψεις ας τις εξομολογηθούμε εις Πνευματικό έμπειρο και ας του ζητήσουμε την συμβουλή του. 
Ας δεχθούμε με ταπείνωση την συμβουλή του έμπειρου Πνευματικού. Ας εξομολογηθούμε εις αυτόν ό,τι και αν μας συμβή.
Έτσι θα φυλαχθούμε από τις απατηλές και επικίνδυνες παγίδες, της ψευδούς πίστεως, που προσπαθεί ο Διάβολος να μας παρουσιάση ως αληθινή για  να μας οδηγήση στον όλεθρο και την απώλεια της ψυχής και του σώματος…
Με την ειλικρινή μετάνοια και καθαρά εξομολόγηση ο Χριστός μας, θα σε συγχωρήση και θα σου γεμίση την ψυχή σου με το φως της χαράς και την ελπίδα της αναστάσεως.
Πίστις που δεν μας παρακινεί να μισήσωμε τον κόσμο και τα του κόσμου, και να συμμορφωθούμε με το θέλημα του Θεού, δεν είναι πίστις σωτηρίας. 
Πίστις που δεν οδηγεί στην μετάνοια και την ιερά Εξομολόγηση εμπρός εις Πνευματικόν ιερέα, δεν είναι πίστις σωτηρίας. 
* Όπως ακριβώς τα γράφουν τα βιβλία, έτσι ακριβώς, ακριβέστατα είναι. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Ο Θεός μάς αγαπά πάρα πολύ, αλλά και από τη δικαιοσύνη Του δεν πρόκειται να ξεφύγει κανείς. Κάνετέ Του απόλυτη υπακοή, έστω και αν δεν τα καταλαβαίνετε όλα. Θα βγείτε κερδισμένοι και θα με θυμηθείτε. 
* Ό,τι εγράφη (στην Αγία Γραφή) είναι αληθές και θα πραγματοποιηθούν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Δεν εγράφησαν απλώς για εκφοβισμό, αλλά και θα πραγματοποιηθούν. 
* …Ένα μας χρειάζεται, να πιστεύουμε απόλυτα, ό,τι ο Κύριος είναι πανταχού παρών και πρέπει με απλότητα να παραδινόμαστε στα χέρια Του, όπως το βρέφος στη μητέρα του. Μόνο τότε γίνεται σωστά το έργο Του επάνω μας, το οποίον είναι και η σωτηρία μας…
* Ο άνθρωπος που βρίσκεται μακρυά από τον Θεό, έχει θολωμένο μυαλό και κει που πρέπει να λειώσει από συγκίνηση, εκεί γελάει και λέει κουταμάρες.
* …Τι χάνει ο άνθρωπος όταν δεν έχει πνευματικό οδηγό! Τον εξουθενώνει ο σατανάς. Ενώ όταν αναθέσει τα προβλήματά του στον Πνευματικό του, τα πάντα διορθώνονται, όσο δύσκολα και αν φαίνονται. Καλλίτερα να μας λείψει το οξυγόνο παρά ο Πνευματικός…
…Το τι κάνει ο Θεός δεν μας συμφέρει να το σχολιάζουμε εμείς, έστω και από απροσεξία. Εκείνο που μας συμφέρει είναι να παραδειγματιζόμεθα και να είμεθα σε κάθε στιγμή έτοιμοι, διότι δεν γνωρίζουμε το πώς και πότε θα φύγουμε από αυτόν τον κόσμο. Ο θάνατος είναι και για μένα και για σένα και για όλους.
…Αν θέλετε ακούστε με. Φροντίστε μόνον να κάνετε το θέλημα του Θεού και αυτός θα σας δώσει ό,τι χρειασθήτε στη ζωή. Να είστε βέβαιοι, βεβαιότατοι!
* Καλλίτερα να μας λείψει το οξυγόνο, παρά ο Κλήρος. Το οξυγόνο είναι για το φθαρτό σώμα, ενώ ο Κλήρος είναι για την αιωνία ψυχή. Χάσαμε τον Κλήρο; Χάσαμε τον Θεό! Χωρίς τον Κλήρο Θεό δεν βλέπομε. Αν γνωρίζαμε την αξία του Κληρικού, θα φιλούσαμε και τα πόδια του! Αλλ’ ο διάβολος που την γνωρίζει, βάζει έχθρα ανάμεσα σ’ εμάς και στον Κλήρο και από κει και πέρα μας παίρνει χωρίς κόπο… Να βλέπομε όχι τι κάνει ο Ιερεύς, αλλά τι στέλνει σ’ εμάς ο Θεός διά του Ιερέως!

Εις αγαθή ανάμνηση
Εμπειρικές αλήθειες από την κηρυκτική διακονία του πιστού εργάτου Κυρίου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
(1916-1982) – Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...