"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω συχνά προβλήματα με τη σύζυγό μου, γιατί δέν με ακούει. Θέλει να έχει και αυτή γνώμη και προβάλλει ως επιχείρημα τον Απόστολο Παύλο που γράφει για την ισότητα που έχει η γυναίκα με τόν άνδρα. Δέν γράφει όμως ο ίδιος Απόστολος ότι ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναικός και η γυναίκα να φοβάται τόν άνδρα και να τόν ακούει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο Απόστολος Παύλος τα γράφει όλα αυτά, αλλά χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία τών λόγων του. Είναι λάθος να παίρνει ο καθένας από μία διαφορετική φράση του Αποστόλου και να την χρησιμοποιεί ως όπλον εναντίον του άλλου!
Οι λόγοι του θεοπνεύστου Αποστόλου έχουν πλήρη αρμονία μεταξύ τους και αποσκοπούν στήν ειρήνευση και αλληλοκατανόηση τών ανθρώπων και όχι σε διαπληκτισμούς!
Άς δούμε λοιπόν, με οδηγό τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, πως ο Απόστολος Παύλος ρυθμίζει τις σχέσεις των συζύγων.
Ο άνδρας, από την πλευρά του οποίου πλάσθηκε η γυναίκα, είναι η κεφαλή και η γυναίκα το σώμα, όπως ακριβώς και ο Χριστός είναι η κεφαλή του σώματος της Εκκλησίας. Ο Χριστός είναι και ο σωτήρας του σώματός Του, της Εκκλησίας. Όπως, λοιπόν, η Εκκλησία υποτάσσεται στο Χριστό, έτσι και οι γυναίκες να υποτάσσονται στους άνδρες τους (Εφ. 5,23-24). Ας δούμε όμως στη συνέχεια τι ζητάει ο Απ. Παύλος και από τον άνδρα. "Οι άνδρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία και πρόσφερε τη ζωή του γι' αυτήν (Εφ.5,25).
Και σχολιάζει ο Ιερός Χρυσόστομος• θέλεις εσύ ο άνδρας να υπακούει σε σένα η γυναίκα σου, όπως η Εκκλησία υπακούει στο Χριστό; Φρόντιζε και σύ γι' αυτήν, όπως ο Χριστός για την Εκκλησία. Κι αν χρειαστεί και τη ζωή σου να θυσιάσεις γιά αυτήν, κομμάτια να γίνεις χίλιες φορές, τα πάντα να υπομείνεις και να πάθεις, μην αρνηθείς να το κάνεις.
Καθώς λοιπόν, ο Χριστός όχι με απειλές, όχι με βρισιές, όχι με φοβέρες, αλλά με πολλή αγάπη και στοργή, με φροντίδα και θυσία κατόρθωσε να εμπνεύσει την ευπείθεια σ´ εκείνην που τόσο Τον είχε λυπήσει, έτσι να κάνεις και σύ, έτσι να φέρεσαι στη γυναίκα σου. Αν δεν σε προσέχει, αν δεν φέρεται όπως θα το ήθελες, θα μπορέσεις να τη συμμορφώσεις με την πολλή φροντίδα σου, με την αγάπη και την καλωσύνη σου, όχι με τον θυμό και τις φωνές. στη σύντροφο της ζωής σου, στη μάνα των παιδιών σου, δεν πρέπει να επιβάλλεσαι με αγριάδα και φοβέρες, αλλά με την αγάπη και τον καλό τρόπο.
Τι συζυγική ζωή είναι αυτή, όταν η γυναίκα τρέμει τον άνδρα της; Και ποιά οικογενειακή θαλπωρή θα απολαύσει ο άνδρας, όταν ζεί με γυναίκα, που τη μεταχειρίζεται σαν δούλα και αντικρύζει συνεχώς το θλιμμένο πρόσωπό της;
Όση, λοιπόν, αγάπη έχεις στον εαυτό σου, τόση αγάπη θέλει ο Θεός να έχεις και στη γυναίκα σου. Δεν βλέπεις ότι και στο σώμα μας πολλές ατέλειες και ελλείψεις έχουμε; Αν κάποιο μέλος είναι σταβό, αδύναμο, άρρωστο, δέν το κακομεταχειριζόμαστε, ούτε το κόβουμε • απεναντίας μάλιστα, το φροντίζουμε και το περιποιούμαστε περισσότερο απ´ όσο τα υγιή μέλη. και καταλήγει ο Άγιος Χρυσόστομος•
Όσο αγαπάς, λοιπόν, τόν εαυτό σου, τόσο να αγαπάς και τη γυναίκα σου. Όχι μόνον γιατί ο άνδρας και η γυναίκα έχουν την ίδια φύση, αλλά και μία άλλη σπουδαιότερη αιτία: Γιατί δέν είναι πια δύο ξεχωριστά σώματα, αλλά ένα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...