Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Γιατί μας αρέσει να περιαυτολογούμε

Η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει αυτό που αντιλαμβάνονται οι νηπιαγωγοί, οι τηλεθεατές των reality show και οι καθολικοί ιερείς στις εξομολογήσεις: δεν μπορούμε να σταματήσουμε να  μιλάμε για τον εαυτό μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα.

Σε μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν πόσο αρέσει στους ανθρώπους να περιαυτολογούν, και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Στο ένα πείραμα παρακολούθησαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στην μελέτη, ενώ αποκάλυπταν πληροφορίες για τον εαυτό τους ή ενώ σχολίαζαν και έκριναν την προσωπικότητα και τις απόψεις των άλλων. Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες προτιμούσαν να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό τους, τους άλλους ανθρώπους ή για ουδέτερα γεγονότα. Ανάλογα με το τι επέλεγαν, έπαιρναν ένα μικρό χρηματικό ποσό.  Τέλος, σε μια άλλη μελέτη διερεύνησαν κατά πόσο οι άνθρωποι ήθελαν να μοιράζονται  τις απαντήσεις τους με άλλους ή να τις κρατούν για τον εαυτό τους.
Σε όλα τα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Μας εξιτάρει να μιλάμε για τον εαυτό μας.
Στη δημοσίευση της μελέτης αναφέρεται ότι αυτός είναι ο λόγος που κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ξοδεύουμε το 40% του χρόνου μιλώντας για τον εαυτό μας. Η χημεία του εγκεφάλου μας οδηγεί σ’ αυτό. Η σάρωση fMRI στο πείραμα που οι συμμετέχοντες μιλούσαν για τον εαυτό τους, έδειξε ότι ενεργοποιούνταν τα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Είναι τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν τρώμε ή έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίθετα, μιλώντας για τους άλλους ανθρώπους δεν ενεργοποιούνταν αυτά τα κυκλώματα στον ίδιο βαθμό.
Στη μελέτη στην οποία οι ερευνητές προσέφεραν στους συμμετέχοντες μικρά ποσά για να απαντούν σε ερωτήσεις για τον εαυτό τους ή τους άλλους, διαπιστώθηκε ότι ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν λιγότερα χρήματα κατά 17%, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό τους. Όταν η πληρωμή ήταν ίδια σε κάθε περίπτωση, επέλεγαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους τα δύο τρίτα του χρόνου.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν μεγαλύτερη ικανοποίηση, εάν ήξεραν ότι κάποιοι άλλοι τους άκουγαν. Όταν τους προσέφεραν την επιλογή είτε να μοιραστούν τις απαντήσεις τους με άλλους είτε να τις κρατήσουν μυστικές, δέχονταν μικρότερο χρηματικό ποσό κατά 25%, προκειμένου να τις πουν και σε άλλους. Η θετική ψυχολογική επίδραση αυξανόταν πολύ όταν μάθαιναν ότι οι σκέψεις τους θα κοινοποιηθούν και σε άλλα άτομα. Όλα αυτά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με κάποιον που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει για τον εαυτό του, θυμηθείτε ότι η αιτία είναι η χημεία του εγκεφάλου του. Αν δεν αντέχετε να τον ακούτε να περιαυτολογεί διαρκώς, δοκιμάστε να μιλήστε εσείς για τον εαυτό σας, αντ ‘αυτού. Μπορεί να πιάσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...