Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Η ΠΡΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΟΚΝΗΡΩΝ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ…

agios_ioannis_xrisostomos_794.jpg

Η ΠΡΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΟΚΝΗΡΩΝ:  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ…

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου


        Ναι, λέγει, έπρεπε να εξαφανισθή ο διάβολος και όλοι θα σώζονταν.  Αυτά ισχυρίζονται μερικοί από τους ράθυμους, προφασιζόμενοι.
        Πρέπει να ευχαριστής, άνθρωπε, διότι νικάς έναν τέτοιο αντίπαλο, όταν θέλης, και συ αγανακτείς λέγοντας τα λόγια ενός υπναρά και νωθρού στρατιώτη; Αν θέλης, γνωρίζεις τις αφορμές.  Πρόσεχε από παντού.  Οχύρωνε τον εαυτό σου.  Διότι η πάλη δεν είναι μόνον εναντίον του διαβόλου, αλλά και εναντίον των δυνάμεων εκείνου.
        Πώς, λοιπόν, λέγει, θα αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι;  Όταν γίνουμε φως.  Πώς τα πνευματικά όντα της πονηρίας;  Γινόμενοι αγαθοί.  Διότι η πονηρία είναι αντίθετη με το αγαθό και το φως απομακρύνει το σκοτάδι.  Αν όμως και μεις οι ίδιοι είμαστε σκοτάδι, οπωσδήποτε θα πέσουμε στα χέρια του εχθρού.  Πώς λοιπόν, θα γίνουμε ανώτεροί του;  Αν γίνουμε εμείς με την θέλησί μας, ό,τι είναι εκείνος από τη φύσι του, δηλαδή, χωρίς σάρκα και αίμα.  Έτσι θα τους καταβάλουμε.
        Επειδή, βέβαια, ήταν φυσικό να εκδιώκωνται αυτοί από πολλούς, μη νομίστε, λέγει, ότι αυτοί μας πολεμούν.  Οι δαίμονες που ενεργούν σ’ αυτούς είναι που μας πολεμούν.  Εναντίον εκείνων πρέπει να πολεμήσουμε.
«Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ»  ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΥΠΟ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
Έκδοσις:  Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου

Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...