ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Ο λόγος του Χριστού στην καρδιά του ανθρώπου


Ο λόγος του Χριστού
στην καρδιά του ανθρώπου
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Ο λόγος του Ιησού Χριστού «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω» γίνεται ο καθρέφτης μας, καθώς φαίνεται η πραγματική μας διάθεση ν’ ακούσουμε το δικό Του λόγο. Ξέρουμε όμως πως δεν είναι στην πραγματικότητα τ’ αυτιά μας που ακούν, αλλά η καρδιά μας.  Εκεί, αν θέλουμε, καρποφορεί ο λόγος Του καθώς θα τον αφήσουμε να εισέλθει στο είναι μας ως δείχτης νέας Ζωής, της όντως Ζωής.
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό λόγου.  Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδίκτυο, βιβλία και περιοδικά κι ένα σωρό μέσα που μας πληροφορούν, παραπληροφορούν, λένε και αναιρούν, που προβάλλουν γνώσεις αληθινές και αληθοφανείς.  Πώς να τα κρίνεις όλ’ αυτά ώστε να ξεχωρίσεις το κίβδηλο από το γνήσιο;

Ασφαλώς, από τις συνέπειες του πληθωρισμού του λόγου δεν έμεινε αμέτοχος ο Λόγος του Θεού.  Πολλά διαδίδονται, λέγονται, γράφονται.  Δεν διακρίνεις εύκολα τις προθέσεις ούτε κι ο πολύς κόσμος μπορεί να κρίνει τη θεολογία των λεγομένων.  Γι’ αυτό κι η σύγχυση είναι δεδομένη, κυρίως αν δεν δοκιμάστηκε στην πράξη ο λόγος του Θεού, που είναι τρόπος ζωής κι όχι απλά ωραία λόγια.
Από τη μια, λοιπόν, η επιθυμία ν’ ακούσουμε με την καρδιά μας το Ευαγγέλιο του Χριστού κι από την άλλη η σύγχυση που μπορεί να προκύπτει από τα πολλά που πολλοί λέγουν και γράφουν.
Είναι σημαντικό να δεχτούμε πως η Αλήθεια δεν βρίσκεται σε πρόσωπα αλλά στην Εκκλησία ως σώμα Χριστού.  Τα πρόσωπα όμως εκείνα που «ορθοτομούν τον λόγον της Αληθείας» ως «ποιήσαντες και διδάξαντες» και ως συνεχιστές της Εκκλησιαστικής Παράδοσης, μπορούν να εκφράσουν διά του λόγου τους την Αλήθεια της Εκκλησίας.  Χωρίς να είναι αλάθητοι κι αναμάρτητοι, γίνονται σημεία που αποκαλύπτουν και δείχνουν την Αλήθεια.
Ο λόγος τους γίνεται σπόρος που πέφτει στο χωράφι της καρδιάς.  Η μερική ή προσωρινή αποδοχή του ή η απόρριψή του, όπως και η ολοκληρωτική δεκτικότητά του μένει στην προσωπική ελευθερία του καθενός.
Σήμερα δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθείς πως δεν άκουσες, δεν ξέρεις.  Είναι πιο τίμιο να πεις πως δεν θέλεις.  Αλλά, ξέρουμε πως δεν πρόκειται για γνώσεις του αιώνος τούτου ούτε μόρφωση για μια επαγγελματική αποκατάσταση.  Ο σπόρος του Ευαγγελικού λόγου καθορίζει την αιώνια πορεία του προσώπου μας, δίνει ζωή στην ύπαρξή μας, οριοθετεί την όντως ελευθερία μας ως τέκνα Θεού.  Γι’ αυτό και δίνει νόημα στην καθημερινότητά μας, γεμίζει ειρήνη και χαρά την καρδιά μας, ωραιοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις. 
Στον πληθωρισμό του λόγου, στη διάσπαση και την πολυπραγμοσύνη, ας ησυχάσουμε λίγο για ν’ ακούσουμε τη φωνή της καρδιάς που ζητά, σιωπηλά ή κραυγαλέα, «ακούσαι λόγον Κυρίου», για να ανασυγκροτηθεί, για να ειρηνεύσει, για να ζήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...