ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Αν κουράστηκες, ξεκουράσου· μην παραιτείσαι.


Ήρθες και μου είπες ότι στόχος σου είναι απλά να τελειώσει η ημέρα που μόλις ξεκίνησε. Μα αυτό είναι φυλακή. Ένα σφίξιμο, μια αιχμαλωσία που έγινε από σένα, σε σένα, για σένα. Να ακολουθείς συγκεκριμένους κανόνες. Κανόνες που θα τελειώσουν την ημέρα πιο ανώδυνα γιατί δεν περιμένεις κάτι καλό, απλά ελπίζεις να μην χειροτερέψει.
------------------------
Σε κατέβαλε ο πόνος σου, το πρόβλημά σου, η στεναχώρια σου, οι λογισμοί σου. Αφέθηκες σ’αυτήν την δίνη της λύπης, γι’αυτό και σταμάτησες να ελπίζεις, σταμάτησες να πιστεύεις. Απλά συνεχίζεις να υπάρχεις, τίποτα παραπάνω. Και υποφέρεις. Και θέλεις να παύσει αυτό το βάσανο, όμως δεν κάνεις τίποτα το ουσιαστικό να το αντιμετωπίσεις. Κλαψουρίζεις, κάνεις τους δικούς σου υπολογισμούς και απογοητεύεσαι. Χάνεσαι στους λογισμούς σου. Και έτσι η ψυχολογία σου συνθλίβεται. Δεν έχεις διάθεση για τίποτα ενώ στα βαθιά της η καρδιά σου λαχταρά την ζωή.
------------------------
Κουράστηκες, λες. Αν κουράστηκες, ξεκουράσου· μην παραιτείσαι. Δεν είναι λύση η παραίτηση. Δεν είναι λύση να αφήνεις τις ημέρες σου χωρίς ζωή.
------------------------
Όλα αυτά που ήρθαν στην ζωή σου διαμορφώνουν την ζωή σου. Μην τα αρνείσαι! Η λύση έρχεται όταν τα αποδεχτούμε. Τότε μπορούμε να τοποθετηθούμε ορθά σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας πνίγουν. Η αποδοχή θα φέρει ειρήνη μέσα μας και ίσως και την λύση. Αν αρνείσαι να τα αποδεχτείς, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να υποφέρεις και να μεγενθύνεις το πρόβλημα. Μην εθελοτυφλείς. Για να θεραπεύσεις μια κατάσταση χρειάζεται να την δεις κατάματα, όχι να θέλεις να την διώξεις μακρυά με μαγικό τρόπο.
------------------------
Αλλά και κάτι άλλο, να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί. Μην ρίχνεις την ευθύνη μόνο στους άλλους ή στις περιστάσεις. Λίγο πολύ φταις σε αυτό που σου συμβαίνει. Και αν δεν φταις σε αυτό, ίσως φταις σε κάτι άλλο, "εν άλλοις πταίομεν και εν άλλοις παιδευόμεθα", όπως λέγει και το γραφικό.
------------------------
Κι αν θέλεις βοήθεια -όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια- μην διστάσεις και πάλι να έρθεις να μου πεις (στον πνευματικό σου), μην διστάσεις να προσευχηθείς, μην διστάσεις να μιλήσεις σε κάποιον φίλο που ξέρεις ότι θα σε ακούσει και θα σε βοηθήσει ουσιαστικά. Κάνε πάντως ένα άνοιγμα προς τον κόσμο, προς τους άλλους.
Όλα στην ζωή μας γίνονται θάνατος όταν κλεινόμαστε στο καβούκι του εγώ μας. Μην το κάνεις αυτό.
------------------------
Ο σταυρός σου θα γίνει ανάσταση μόνο όταν τον αγκαλιάσεις.
Και αυτό θα γίνει μόνο όταν έρθει στην καρδιά σου η ταπείνωση, που θα φέρει την μετάνοια, και αυτή θα δώσει και πάλι ζωή και χαρά στη νέκρωση που βιώνεις.
------------------------
Κι αν σου φαίνονται όλα αυτά θεωρίες σταμάτα να τα διαβάζεις. Απλά βγες έξω, πάνε μια βόλτα με βήμα χαλαρό...και αυτό κάτι είναι. Να έχεις όμως στο νου σου τον Θεό, ακόμα και στην βόλτα σου. Γιατί μόνο Αυτός θα σε αδειάσει από τον άδη σου, γιατί μόνο Αυτός μπορεί να σε κάνει να δεις την ζωή αλλιώς, να δεις την ζωή χωρίς εκπτώσεις.

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...