ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Παιδική γκρίνια (και πώς να την σταματήσετε)

Η παιδική γκρίνια είναι μία κατάσταση που (όπως ξέρουν καλά οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά) μπορεί να σε οδηγήσει σε… νευρική κρίση.
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γκρινιάζει ένα παιδί: επειδή δεν γίνεται αυτό που θέλει, επειδή δεν θέλει να κάνει αυτά που του ζητούν, επειδή δεν του δίνουν αυτό που επιμόνως ζητά…

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανίδα παιδίατρο Laurel Schultz, όλοι αυτοί οι λόγοι προέρχονται από την ίδια πηγή: τα παιδιά καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο να κεντρίσουν την προσοχή των γονιών τους. Η έντονη γκρίνια είναι αποτελεσματική γιατί ο γονιός δε μπορεί να την αγνοήσει.

Αποτρέποντας την γκρίνια Η Schultz εξηγεί ότι η γκρίνια δεν είναι μία συνειδητή στρατηγική που ακολουθούν τα παιδιά, αλλά μία επίκτητη συμπεριφορά, για την εκδήλωση της οποίας μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι γονείς. Αν ένα παιδί ζητήσει κάτι ευγενικά και ήρεμα αλλά ο γονιός δεν ανταποκριθεί σε αυτό με την πρώτη ή τη δεύτερη, το παιδί θα ανεβάσει την ένταση για να αποκτήσει αυτό που ζητά. Ένα μικρό παιδί μπορεί να αρχίσει να ουρλιάζει και να χτυπιέται, ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί, με περισσότερο αυτοέλεγχο, θα αρχίσει να γκρινιάζει.
Για να αποτρέψετε την γκρίνια, η Schultz συμβουλεύει να μην περιμένετε να φτάσει το παιδί στα όριά του μέχρι να δώσετε σημασία στην απαίτησή του. «Είναι σημαντικό, εφόσον μπορείτε, να ανταποκριθείτε στην πρώτη έκκληση του παιδιού για προσοχή. Αν, π.χ., εκείνη τη στιγμή μιλάτε στο τηλέφωνο, κοιτάξτε το παιδί που σας καλεί και κάντε του ένα νόημα ότι θα είστε μαζί του σε λίγα λεπτά. Έπειτα δώστε στο παιδί όλη σας την προσοχή, όσο πιο ήρεμα μπορείτε».

Αντιμετωπίζοντας την γκρίνια «Όταν ξεκινά η γκρίνια, οι γονείς πρέπει να παίρνουν μια βαθιά ανάσα και να θυμίζουν στον εαυτό τους ότι το παιδί τους δεν προσπαθεί να τους εκνευρίσει, αλλά ζητά τη βοήθειά τους σε κάτι», λέει η Αμερικανίδα παιδοψυχολόγος Dr. Becky Bailey.
«Ανταποκριθείτε σε αυτή την ανάγκη του εξηγώντας στο παιδί γιατί δεν θέλετε να γκρινιάζει ή να μιλά άσχημα, αλλά και πώς περιμένετε από αυτό να συμπεριφέρεται. Π.χ., πείτε κάτι όπως "Δεν μου αρέσει να γκρινιάζεις. Αν θέλεις να σου δώσω κάτι να φας ή να πιεις, μπορείς απλώς να το ζητήσεις ήρεμα και ευγενικά". Φροντίστε εξίσου ήρεμα και ευγενικά να μιλάτε και εσείς. Όχι μόνο τότε, αλλά συνεχώς στην καθημερινότητά σας».
Αν το παιδί συνεχίσει να γκρινιάζει και είστε βέβαιες ότι δεν υποφέρει από κάποιον πόνο ή ασθένεια, οι ειδικοί προτείνουν να κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος και να προσπαθήσετε να καταλάβετε ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα που θέλει το παιδί σας να εισπράξετε. Αναρωτηθείτε μήπως τον τελευταίο καιρό δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του, μήπως έχει αλλάξει η καθημερινότητά του, μήπως προσέχετε λίγο παραπάνω το αδερφάκι του. Τις περισσότερες φορές όλη αυτή η γκρίνια σκοπό έχει να σας θυμίσει ότι το παιδί αισθάνεται παραμελημένο.
Η συμβουλή της Bailey είναι να φροντίσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο αφοσιωμένοι στα παιδιά. Να τους διαβάζετε, να μαγειρεύετε γι’ αυτά ή να κάνετε μαζί κάτι που το παιδί απολαμβάνει. Έστω και λίγα λεπτά καθημερινής «σύνδεσης» με το παιδί, μία ή δύο φορές τη μέρα, μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την προβληματική συμπεριφορά του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...