ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Καινούργιος Ρουχισμός


Ετοιμάζεται η Εκκλησία μας να γιορτάσει για μια ακόμη φορά την Χριστού Γέννα, σαν να είναι σήμερα. Η φανέρωση του Θεού στον κόσμο μας με σάρκα και οστά πρέπει να τιμηθεί δεόντως από τα παιδιά Του∙ όχι με τα φώτα στους δρόμους, αλλά με τη λάμψη του αστέρος∙ όχι με τα τραγούδια του κόσμου, αλλά με τις ψαλμωδίες των αγγέλων∙ όχι με τα ρούχα τα γνωστά, αλλά με τα πνευματικά. 

Μας θέτει  προ των ευθυνών μας ο των εθνών Απόστολος. Πώς θα ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε τον Κύριο; Γνωρίζει ότι τα ρούχα μας δεν είναι κατάλληλα, τα απαριθμεί και μας εκθέτουν, είναι οι αμαρτίες μας και τα πάθη μας. Υψηλός, μοναδικός και ανεπανάληπτος ο επισκέπτης, του αρμόζει  η ανάλογη προετοιμασία υποδοχής. Καρδιακή, αποφασιστική και έμπρακτη να είναι η συμμετοχή μας, εμάς  άλλωστε θα ωφελήσει τώρα και πάντα.
Τα ενδύματα που έχουμε και φοράμε συνεχώς  είναι σκισμένα από τον εγωισμό μας, είναι λερωμένα από τις κακίες μας, είναι ταλαιπωρημένα από τις αβλεψίες μας. Άρα δεν είναι τα κατάλληλα για γιορτή και πανηγύρι, όπως τα Χριστούγεννα. Ο Άγιος Παύλος μας παροτρύνει να απεκδυθούμε την παλιά και φθαρμένη ενδυμασία και να φορέσουμε τον καινούργιο ρουχισμό από την πνευματική ιματιοθήκη  της Εκκλησίας. Η εξωτερική μας εμφάνιση είναι  διαρκώς στη μέριμνά μας μέχρι υπερβολής.  Η εκκλησιαστική διδαχή και ζωή ενδιαφέρεται πρώτιστα με την εσωτερική κατάστασή μας και για εκεί στρέφει την απόφασή μας. Την αλλαγή αυτή θα την ορίσουν τα νέα όμορφα, γνήσια και καλής ποιότητας πλέον ρούχα. Θα είμαστε πλέον όντως εμφανίσιμοι.
Ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την καταλληλότητα ή όχι των ρούχων μας; Σαφέστατα είναι η αμαρτία∙  σαν κατάσταση  έχουμε συμφιλιωθεί, συνθηκολογήσει, βολευτεί μαζί της. Μας εξυπηρετεί  να το φοράμε, μας το χαρίζει ο πειρασμός με άνεση, με απλοχεριά, με ικανοποίηση. Μη του δώσουμε και τη χαρά της αποδοχής. Ο  Χριστός αυτό θέλει, αναμένει  κα χαίρεται. Ο νέος ρουχισμός είναι έτοιμος και μας καλεί να τον αξιοποίηση του.
Έχουμε ως άνθρωποι και σαν κοινωνία υποδουλωθεί στα ύποπτης ραφής και προέλευσης ρουχαλάκια. Είναι οι αιρέσεις, οι επικίνδυνες ιδεολογίες και οι αντίθεες θεωρίες.Ο Θεός όμως μας χάρισε πανάκριβα ρούχα για να ντύσουμε τη ψυχή μας.  Η Εκκλησία μας τα αποκαλύπτει, μας τα περιγράφει, μας τα χαρίζει. Είναι τα μυστήρια Της ως τα καλύτερα απορρυπαντικά μέσα. Στη δική μας συνείδηση εναπόκειται αν θα Την ακούσουμε. Θα έχουμε ενδυθεί εσωτερικά με αγιότητα και θα έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε εξωτερικά, έχοντας ηρεμήσει ψυχοσωματικά. Θα έχουμε προσεγγίσει, μέχρι κατάκτησης, τη λύτρωση της βιωτής μας και  τη σωτηρία της ψυχής μας.

Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Διδάσκοντος του  Παν/μίου Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...