"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Στιγμές αθυμίας

Απόσπασμα από το βιβλίο " Προσέχεις τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά σου ; " του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου*

Το καλό θα ήταν η ζωή μας να κυλά πάντα ήρεμη και χαρούμενη.Να είμεθα συνεχώς ευδιάθετοι.Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε.Πολλές φορές κυριευόμεθα από κάποια κακοκεφιά.Νιώθουμε δυσθυμία.Νιώθουμε ανόρεκτοι.Κάτι μας λείπει. Οι καταστάσεις αυτές συμβαίνουν όχι μόνο σε εμάς τους κοινούς ανθρώπους αλλά και τους μεγαλύτερους Αγίους.Η μελαγχολία είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή.Είναι στιγμές που σαν να κρύβεται η Θεία χάρη .Δεν έχουμε όρεξη που είχαμε εχθές.

Ποια τα αίτια; Η απάντηση όχι πολύ εύκολη.Πολλά επιδρούν στον ψυχικό μας παράγοντα. Επιδρούν παράγοντες και εσωτερικοί και εξωτερικοί από ανθρώπους οι οποίοι μας περιβάλλουν.Μήπως έχεις δοκιμάσει κάποια απογοήτευση από πρόσωπα στα οποία είχες συμπάθεια;Μήπως κάποιοι διέυψευσαν τις προσδοκίες σου.Μήπως έχουμε κάποια σωματική αδιαθεσία;.
Ποικίλα είναι τα αίτια και κάποτε δυσεξιχνίαστα.Είναι αίτια ψυχικά και σωματικά αλλά και εκ των ανθρώπων που κάποτε συναναστρεφόμεθα.Ένα είναι γεγονός ,ότι πάντοτε δεν είμεθα χαρούμενοι,ευδιάθετοι και ψυχικά ανάλαφροι.Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι κάποιο σύννεφο πλακώνει την καρδιά μας ,κάποια μελαγχολία είτε σε μεγάλο είτε μικρό βαθμό κυριαρχεί .
Τι κάνουμε στις στιγμές αυτές;
Καταρχήν δεν πρέπει να πανικοβληθούμε .Δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας. Η καταφυγή στο Θεό στις στιγμές αυτές έχει αποδειχθεί φάρμακο σωτήριο.Να βρούμε τόπο ήσυχο,χωρίς περισπασμούς και να αφήσουμε την ψυχή μας να ξεχυθεί με πόνο προς το Θεό,να νιώσουμε την αύρα  τουΑγίου Πνεύματος να μας επισκέπεται.
Όμως είναι αήθεια ότι σε στιγμές δυσθυμίας πολλές φορές παρουσιάζουμε έλλειψη όρεξης για προσευχή. Τότε έχει θέση η βία . « Η βασιλεία των Ουρανών βιάζεται ,και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν»(Ματθ.ια,12)Μπορεί να αρχίσει κάποιος λόγια προσευχής έστω και με δυσκολία.Όταν όμως επειμείνει εκζητώντας τη Χάρη του Θεού ,σιγά σιγά η όρεξη αλλάζει.Και ενώ αρχίζει με την προσευχή λίγο βαρετά με την πάροδο της ώρας η ψυχή αλλάζει κατάσταση.Έρχεται σιγά σιγά η όρεξη και η διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...