ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ

Ύστερα από περίπου δύο μήνες θα μπορέσουμε από αυτή την Κυριακή 17/5 της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να συμμετάσχουμε πάλι στη θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Όμως, ισχύουν ακόμα κάποια περιοριστικά μέτρα. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, να γνωρίζετε:

1. Παρακαλούμε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους ή κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιακά κλπ.) ή κάποιους που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν κρυολόγημα και βήχουν, να αποφύγουν προς το παρόν να έλθουν στο Ναό.

2. Τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, υπάρχει μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν χωρέσουν όλοι μέσα στον κυρίως Ναό και επίσης ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε.

3. Για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, οι θέσεις είναι ήδη καθορισμένες. Ακολουθούμε λοιπόν, τις οδηγίες των Εκκλ. Επιτρόπων και των συνεργατών του Ναού (θα φέρουν διακριτικό σήμα για να τους αναγνωρίζετε) και καθόμαστε όπου μας υποδείξουν, ώστε να διευκολύνουμε την καλύτερη πρόσβαση όλων.

4. Ο Ναός μας θα ανοίξει την Κυριακή περίπου στις 6.30 το πρωί. Οι πρώτοι θα καταλάβουν θέσεις στον κυρίως Ναό. Νέες κοπέλες και κυρίες μπορούν να ανέβουν στον Γυναικονίτη ακολουθώντας κι εκεί τις οδηγίες των συνεργατών μας.

Οικογένειες μαζί με παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι προτιμότερο να εκκλησιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Ναού, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο. Προφανώς οι οικογένειες θα καταλάβουν μαζί κάποιο χώρο. Δεν θα κάτσουν μεμονωμένα.

5. Όταν γεμίσει ο κυρίως Ναός και ο Γυναικονίτης, τότε θα οδηγούμαστε στην ισόγεια αἰθουσα του Ναού, όπου πάλι θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, όμορφα και ήσυχα. Αν γεμίσει και η ισόγεια αίθουσα, τότε αναγκαστικά θα παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν θείες Λειτουργίες και μέσα στην βδομάδα, ώστε να μπορούν να εκκλησιαστούν περισσότεροι.

6. Κεράκι μπορούμε να ανάψουμε είτε πάνω στο Ναό, είτε κάτω στο Παρεκκλήσι.

7. Σε κάθε είσοδο-έξοδο υπάρχουν αντισηπτικά και μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιείτε.

8. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, όσοι βρίσκονται στον κυρίως Ναό και τον Γυναικονίτη, έχουν ετοιμαστεί και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά τηρώντας τις αποστάσεις, προς τον Σολέα, την Ωραία Πύλη.

Όσοι βρίσκονται στην ισόγεια αίθουσα και θέλουν να κοινωνήσουν, δεν θα μετακινηθούν. Θα κατέβει εκεί ο ιερέας.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό και επιθυμούν να μεταλάβουν, θα μετακινηθούν προσεκτικά προς την ισόγεια αίθουσα από τη είσοδο της οδού Θεομήτορος.

9. Όλοι θα θέλαμε να ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα, και να μην χρειάζονταν όλα αυτά. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Και να θυμόμαστε πάντα ότι δίνουμε «εξετάσεις» αξιοπρέπειας, σεβασμού και πίστης.

10. Ζητούμε συγγνώμη και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Τι σημαίνει χριστιανική χαρά; (μέρος 2ο)

Τι χρειάζεται η Εκκλησία; Φτάνει να πιστεύεις στον Θεό και να κάνεις το καλό... ακούστηκε στην τάξη μας, και κάποιοι υπέγραψαν την άποψη: "Σωστό... Ισχύει... Συμφωνώ..."
 -Τι σημαίνει, παιδιά, "Εκκλησία";

Συνάθροιση του δήμου, μάθαμε στην Ιστορία. Και στα Θρησκευτικά πέρυσι μας λέγατε πως "Εκκλησία" είναι το σύνολο όσων πιστεύουν ορθά στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και συνδέονται μαζί Του και μεταξύ τους. 


-Άριστες οι απαντήσεις σας, παιδιά. Ο Χριστός και οι πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί είναι η Εκκλησία. Επομένως χριστιανός απόμακρος από την Εκκλησία τι σημαίνει; 
-Ας το συζητήσουμε. Ο Τριαδικός Θεός δημιουργεί τα λογικά πλάσματά Του -αγγέλους και ανθρώπους- για να βρίσκονται σε κοινωνία μαζί Του και μεταξύ τους. Ο εγωισμός όμως δημιουργεί ρήγμα στη σχέση τους με τον Θεό. 

Τότε έρχεται στη γη ο ίδιος ο Δημιουργός. Εκλέγει τους Δώδεκα, τον πρώτο πυρήνα της Εκκλησίας, τους αποκαλύπτει την αλήθειά Του, τους παραδίδει το μυστήριο της ενότητας, τη θεία Ευχαριστία. Ύστερα ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς απλώνει τα πανάχραντά χέρια Του στον Σταυρό και αποδυναμώνει τον διάβολο, τον αίτιο κάθε διάσπασης. 

Μετά την Ανάσταση και την Ανάληψή Του στους ουρανούς, κατέρχεται το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα. Φανερώνει στις ψυχές των ανθρώπων τη Θεότητα του Χριστού και τους ενώνει στην πρωτοχριστιανική κοινότητα. Αυτή δεν είναι μόνο μια συνάθροιση ανθρώπων με κοινές αναμνήσεις και προσδοκίες. Είναι η Εκκλησία, ένα σώμα με κεφαλή τον Χριστό. Ένας οργανισμός μέσα στον οποίο κυλάει το Αίμα του Χριστού και ξεχύνεται στον κόσμο. Γι' αυτό ζει 2000 χρόνια τώρα. 

"Η Εκκλησία", γράφει ο ιερός Αυγουστίνος, "είναι ο Χριστός που βρίσκεται μαζί μας και παρατείνει την παρουσία Του μέσα στους αιώνες". Καταλαβαίνετε τώρα τι σημαίνει χριστιανός χωρίς την Εκκλησία; 
-Χριστιανός μακριά από τους άλλους πιστούς, είπε κάποιος, και ένας δεύτερος: 

-Ίσως μακριά και από τον Χριστό....
-Το πρώτο το καταλαβαίνω. Αλλά μακριά και από τον Χριστό γιατί; συμπλήρωσε τον προβληματισμό ένας τρίτος. 

-Εκείνος μας θέλει ενωμένους. Γι' αυτό όταν προσευχόμαστε μας δίδαξε να λέμε· "Πάτερ ἡμῶν", να αποκαλούμε δηλαδή τον Θεό "Πατέρα μας", για να θυμόμαστε διαρκώς ότι είμαστε μέλη μιας οικογένειας. Έτσι τα αιτήματά μας δεν περιορίζονται στις δικές μας ανάγκες, αλλά ανοίγει η καρδιά μας και κλείνει μέσα της τα προβλήματα των αδελφών μας. Ο Κύριος μας υποσχέθηκε ότι βρίσκεται ανάμεσα στους δυο ή τρεις που είναι συγκεντρωμένοι στο όνομά Του και μάλιστα ότι ακούει την προσευχή τους και πραγματοποιεί αυτό που Του ζητούν. Η αγάπη πυροδοτεί την προσευχή, την εκτοξεύει στον θρόνο του Θεού, και η ενότητα εξασφαλίζει την παρουσία Του ανάμεσά μας. 

Ακούστε τι μας αποκαλύπτει ο άγιος Ιωάννης ο 
Χρυσόστομος: "Είναι βεβαίως δυνατόν να προσευχηθείς και
στο σπίτι σου, είναι όμως αδύνατο να προσευχηθείς όπως στον ναό. Εκεί αναπέμπεται από όλους κοινή δέηση στον Θεό. Παρακαλώντας μόνος σου δεν εισακούγεσαι τόσο, όσο Τον παρακαλείς μαζί με τους αδελφούς σου". 

- Ωραία ακούγονται όλα αυτά. Όμως θα επιμείνω πως σημασία έχει το να είσαι σωστός άνθρωπος και να κάνεις το καλό. 
- Συμφωνούμε. Όμως πες μου, πώς θα καταφέρεις να μείνεις σταθερά σωστός, σ' έναν κόσμο που συθέμελα κλονίζεται από τις δυνάμεις του κακού; Κι ακόμα , πόσο θα αντέχεις να κάνεις το καλό ζώντας μέσα στις αναθυμιάσεις της αμαρτίας; 

- Χρειάζεσαι δύναμη, αλλά πού να τη βρεις;.... μόλις που ακούστηκε κάποιος. 
- Πού θα βρεις τη δύναμη να είσαι σωστός άνθρωπος; Αυτή η ερώτηση, παιδιά, είναι το κλειδί της απάντησης στον προβληματισμό σας: "Τι χρειάζεται η Εκκλησία;"

Για να βρίσκει τη δύναμη που χρειάζεσαι... μια δύναμη αλλιώτικη κι ανώτερη απ' όλες τις δυνάμεις της γης και του ουρανού. Τη χαρίζει ο Θεός σε όσους αισθάνονται την ανάγκη της και τη ζητούν. Λέγεται θεία χάρις, και την οικειοποιείται ο πιστός μέσα στην Εκκλησία. Αυτή ρίχνει φως στον νου του να διακρίνει το θέλημα του Θεού και ενισχύει τη θέλησή του, για να το πραγματώνει.

Με τη χάρη του Θεού τα αδύνατα γίνονται δυνατά... Παιδιά... ποιος μέσα στη φουρτούνα δε χρειάζεται λιμάνι; μέσα στη χιονοθύελλα, καταφύγιο; μέσα στην αγωνία της κακίας τη ζεστή αγκαλιά της Μάνας του; Ποιος για να μείνει στη ζωή του σωστός χριστιανός, δεν χρειάζεται την Εκκλησία; 

συνεχίζεται..... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...