"Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Ματθ. 28, 19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν".

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 15/5 ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ.

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Η δυσκολία και η ευλογία της Μεγάλης Σαρακοστής


 Η δυσκολία και η ευλογία της Μεγάλης Σαρακοστής
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Μεγάλη Σαρακοστή: πορεία προς το Πάσχα, περίοδος χαρμολύπης, τρόπος ζωής του χριστιανού, κόπος και πόνος για την ολόφωτη νύκτα του «Χριστός Ανέστη!».
Ποιος μπορεί να περιγράψει τα βιώματα όσων συν-πορεύονται τον κοπιαστικό δρόμο της, με την ειρήνη της καρδίας και την κρυμμένη χαρά; Πώς θα εξηγήσεις τη δυσκολία της νηστείας, των πολλών ακολουθιών, των μεγάλων Κυριακών, που μεταποιείται σε γλυκύτητα;

Αλήθεια, η Μεγάλη σαρακοστή χρειάζεται, για να την περάσεις με λαχτάρα για την εορτή των εορτών, λεβεντιά, αρχοντιά, θάρρος. Δεν είναι για τους μίζερους, τους κλαψιάριδες, τους δειλούς. Δεν είναι για τους φίλαυτους. Αυτούς που προσέχουν μη δυσκολευτούν, μην κουραστούν, μην πεινάσουν.
  • Όποιος δοθεί στο Χριστό, του δίνεται.
  • Όποιος δυσκολευτεί, ξαποσταίνει,
  • Όποιος μετανοεί, ελευθερώνεται.
  • Όποιος πονέσει για τον αμαρτωλό εαυτό του, αναπαύεται.
Στην πορεία αυτή δεν είμαστε μόνοι. Κι άλλοι Ορθόδοξοι σ’ όλο τον κόσμο πορεύονται όπως εμάς, αγωνίζονται, νηστεύουν, προσεύχονται. Η Εκκλησία, ως Μάνα, μάς εφοδιάζει με τα καθημερινά Μεγάλα Απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Λειτουργίες για να κοινωνούμε και μεσοβδόμαδα κι όχι μόνο τις Κυριακές, τους Χαιρετισμούς προς την Παναγία μας. Κι ακόμα, μας προτείνει την εξομολόγηση ως αποτέλεσμα μετανοίας, για να ’ναι η πορεία της Σαρακοστής και της ζωής μας πιο ανάλαφρη, πιο άνετη, πιο χαρούμενη.
Πράγματι, η Μ. Σαρακοστή είναι στάδιο, το «στάδιο των αρετών», που εισέρχονται όσοι θέλουν. Η ψυχολογική πίεση περί τιμωρίας από το Θεό ή όποια άλλη έξωθεν πίεση, δεν έχει θέση. Ο αγώνας που γίνεται ελεύθερα έχει χαρά, κι ας είναι κοπιαστικός. Η προσπάθεια πηγάζει από την επιθυμία να «κάνουμε κάτι» για Εκείνον που μας αγάπησε μέχρι θανάτου. Πώς, άλλωστε, θα δείξουμε την αποδοχή μας για τη θυσία Του;
Μεγάλη Σαρακοστή: η ευλογημένη περίοδος του χρόνου, η όμορφη πορεία προς το Πάσχα, η δυνατότητα της μετάνοιας, που φέρνει τη χαρά της παρουσίας Του μέσα μας και μας χαρίζει από τώρα Ζωήν αιώνιον.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...